Stovky amerických vojáků projedou od soboty do středy českými silnicemi. Zastaví se v Rančířově

Události ČT: Američtí vojáci projedou Českem (zdroj: ČT24)

Od soboty do středy budou přes Českou republiku projíždět američtí vojáci. Pojedou z Německa do Maďarska na mezinárodní cvičení Severoatlantické aliance (NATO), při svém přesunu budou odpočívat v Rančířově na Jihlavsku. V konvojích bude šest stovek vojáků a 190 kusů techniky.

Přesuny amerických vojáků a techniky jsou naplánované od 22. do 26. května. Na území České republiky vstoupí první z konvojů v sobotu večer na hraničním přechodu v Rozvadově. Na projetí českým územím má 48 hodin, řekl ředitel sekce logistiky ministerstva obrany Štefan Muránský.

Přesuny po dálnicích jsou naplánované na večer a brzké ráno, aby neomezovaly běžný provoz. Rančířov je místem odpočinku, kde vojáci zůstanou několik hodin, krátká technická pauza je naplánovaná v Ostrově u Stříbra. První konvoj má do Rančířova dorazit okolo nedělních 4:00, v cestě bude pokračovat po 21:00.

„Ale to se nám dává do pohybu další konvoj, který přijede večer na hranice, a tak postupně všechny tři konvoje,“ popsal Martin Janatka z velitelství pro operace české armády. Po stejné trase se jednotky USA vrátí v půlce června.

Plán přesunu prvního ze tří konvojů americké armády po ČR
Zdroj: acr.army.cz

Tábor v Rančířově pro Američany postavili čeští vojáci

Česká armáda v Rančířově vybudovala zázemí s kapacitou pro 300 lidí, vojáci se v něm vystřídají. „Od roku 2015 poskytujeme takovéto zabezpečení především pro americké jednotky, které se přesouvají přes naše území. Dává nám to možnost vyzkoušet si schopnost, ke které jsme se zavázali a kterou budujeme,“ řekl Muránský.

Stanový tábor má 27 stanů po 12 lůžkách, nechybí sociální zázemí nebo izolační prostor pro případ, že by se mezi vojáky vyskytla nákaza koronavirem. Prostor poskytuje zázemí i pro opravu techniky nebo doplňování paliva.

Stanový tábor pro americké vojáky v Rančířově
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Tábor budoval 14. pluk logistické podpory, 15. ženijní pluk a prapor podpory nasaditelných sil Rakovník, ze kterého je také velitelka tábora Zdeňka Lapáčková. „Výstavbou pro nás práce nekončí, zabezpečujeme chod a obsluhu tábora,“ řekla Lapáčková. Na výstavbě se podílelo 60 příslušníků armády.

„Česká republika se zavázala k poskytování této schopnosti v roce 2014 a od roku 2015 poskytujeme takovéto zabezpečení především pro americké jednotky, které se přesouvají přes naše území,“ řekl Muránský.

Stanový tábor pro americké vojáky v Rančířově
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Armáda je schopná zajistit americkým vojákům i stravu, kvůli pandemii se podle něj ale letos budou Američané stravovat z vlastních zásob. Tábor američtí vojáci využijí i při návratu mezi 12. a 16. červnem. „Předpoklad likvidace tábora je 23. až 24. června,“ řekla Lapáčková.

Američtí vojáci se na alianční cvičení NATO Defender Europe přesunují přes Česko pravidelně od roku 2015. Výjimkou byl loňský rok, kdy se cvičení nekonalo.