Na Václavském náměstí v Praze i v dalších městech lidé protestovali proti příklonu prezidenta a dalších politiků k Rusku

Události: Lidé protestovali proti příklonu prezidenta a jiných politiků k Rusku (zdroj: ČT24)

Na Václavském náměstí v Praze skončila demonstrace, kterou svolal spolek Milion chvilek pro demokracii kvůli zjištění tajných služeb o zapojení Ruska do explozí ve Vrběticích a reakcím vládních politiků a zejména prezidenta Miloše Zemana na to. Řečníci kritizovali také kroky Jana Hamáčka (ČSSD), který byl v době odhalení kauzy pověřeným ministrem zahraničí. Pražské náměstí bylo zaplněno zhruba po úroveň Vodičkovy, respektive Jindřišské ulice, lidé ale nestáli bezprostředně u sebe. V souvislosti s pražskou demonstrací se sešli lidé i na náměstích v některých dalších městech.

Na úvod demonstrace řečníci shrnuli události, které předcházely tiskové konferenci, na níž premiér Andrej Babiš (ANO) spolu s Janem Hamáčkem (ČSSD) oznámili, co tajné služby spolu s policií zjistily ohledně Vrbětic.

Připomněli, že se Hamáček v týdnu, kdy se pak v sobotu tisková konference konala, chystal na návštěvu Moskvy, tvrdil, že bude jednat o nákupu vakcín Sputnik V. Později to označil za zastírací manévr, aby mohl bez vyvolání podezření povolat z Moskvy do Prahy velvyslance Vítězslava Pivoňku. Hamáček rozhodl o vypovězení osmnácti lidí z ruské ambasády, které české bezpečnostní složky identifikovaly jako příslušníky ruských tajných služeb.  

Milion chvilek pro demokracii zdůvodnil demonstraci potřebou reagovat především na postup prezidenta republiky Miloše Zemana. Ten týden po zveřejnění kauzy v projevu a následném rozhovoru pro televizi Prima hovořil o údajné další vyšetřovací verzi a zpochybnil závěry Bezpečnostní informační služby. Předseda spolku Milion chvilek Benjamin Roll na demonstraci řekl, že Zeman nynějšími kroky hazarduje s bezpečností země. Současnou situaci označil za nejvážnější krizi od roku 1989.

Kromě představitelů pořádajícího spolku vystoupil na Václavském náměstí bývalý ministr pro lidská práva a národnostní menšiny a hudebník Michael Kocáb, který přečetl otevřený dopis s výzvou senátorům, aby připravili ústavní žalobu na prezidenta Zemana. Prezident podle něj pronesl projev k Vrběticím opožděně, zpochybnil výsledky vyšetřování a zachoval se jako obhájce Ruské federace, a ne hlava českého státu. Kriticky vůči Rusku i hlavě českého státu hovořila také zástupkyně ruské menšiny v Radě vlády pro národní menšiny Eugenie Číhalová.

Pořadatelé se věnovali i dalším tématům. Připomněli závěrečnou auditní zprávu Evropské komise, podle které je premiér Babiš ve střetu zájmů. 

Demonstranti se sešli i mimo Prahu. Například v Brně na necelou hodinu zaplnili Dominikánské náměstí, účastníci protestu přinesli transparenty, kterými kromě hlavy státu a Ruska kritizovali i premiéra Babiše a kroky vlády proti koronavirové pandemii. V Hradci Králové se setkala skupina lidí před městskou knihovnou ve Wonkově ulici a po protestu také uctili památku disidenta Pavla Wonky – posledního politického vězně v Československu, který zemřel ve vězení.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček se ke čtvrtečním demonstracím vyjádřil na Twitteru.

Organizátoři vyzvali účastníky protestů, aby dodrželi veškerá hygienická pravidla. V současnosti není omezen počet účastníků demonstrací, ale mohou se sdružovat nejvýše ve dvacetičlenných skupinách, mezi kterými musí být dvoumetrové rozestupy. Každý účastník veřejného shromáždění musí mít také ochranu dýchacích cest.