Do výbuchu ve Vrběticích byli zapojení ruští agenti, oznámil Babiš. Česko jich osmnáct vyhostí

Do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích v roce 2014 byli podle zjištění českých bezpečnostních složek zapojeni příslušníci ruské tajné služby GRU. V sobotu večer to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Česko kvůli tomu vyhostí 18 pracovníků ruské ambasády, kteří byli identifikováni jako členové ruských tajných služeb. Zemi musí opustit do 48 hodin, uvedl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který je nyní pověřen i řízením ministerstva zahraničí. Babiš dodal, že o celé záležitosti byl informován také prezident Miloš Zeman, který se zvoleným postupem plně souhlasil.

„Na základě jednoznačných důkazů, získaných vyšetřováním našich bezpečnostních složek, musím konstatovat, že existuje důvodné podezření o zapojení důstojníků ruské vojenské zpravodajské služby GRU, jednotky 29155, do výbuchu muničních skladů v areálu Vrbětice v roce 2014,“ oznámil premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci, kterou spolu s vicepremiérem Hamáčkem svolali do sídla ministerstva zahraničí. Způsob a formu zapojení ruských agentů nijak nepřiblížil.

Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince téhož roku. Premiér připomenul, že při prvním z výbuchů zahynuli dva lidé. Exploze způsobily značné materiální škody a vyžádaly si evakuaci obyvatel z blízkých obcí. Při výbuších bylo zasaženo 1319 hektarů půdy, z toho zhruba 341 hektarů přímo v areálu.

Babiš dodal, že Hamáček ho o případu informoval v pátek večer a v sobotu byl o celé záležitosti informován také prezident Miloš Zeman. „Prezident nám vyjádřil absolutní podporu,“ řekl premiér a ocenil práci policie, zejména Národní centrály boje proti organizovanému zločinu (NCOZ). Případ dál šetří orgány činné v trestním řízení. „Česká republika je svrchovaný stát a musí na tato bezprecedentní zjištění odpovídajícím způsobem reagovat.“

Babiš o případu Vrbětice také mluvil se šéfem Evropské rady Charlesem Michelem. Partnery v EU chce podrobně informovat na příštím summitu. 

Reagoval i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Řekl, že když se potvrdí zapojení Ruska do vrbětickém výbuchu, ovlivní to účast Rosatomu v tendru na Dukovany. Přesné důsledky neupřesnil, informace bezpečnostních složek však podle něj budou součástí rozhodování o pozvání jednotlivých uchazečů do tendru. Před zařazením ruských a čínských firem do dukovanského tendru už v minulosti varovaly bezpečnostní složky.

„Tyto události samozřejmě mohou ovlivnit Dukovany. Je to velmi vážná zpráva. Jakýkoliv podobný čin, pokud bude potvrzen, musí mít jednoznačně své následky,“ odpověděl ministr na dotaz, jak dnešní zprávy o vrbětickém výbuchu mohou ovlivnit účast Rosatomu v tendru.

Připomněl, že o pozvání jednotlivých uchazečů do tendru rozhodne vláda mimo jiné i na základě geopolitických informací, které poskytne ministerstvo vnitra a budou založeny i na informacích bezpečnostních složek. „Jiný postup ani nemůže být,“ podotkl Havlíček. Role státu a jeho možnost kdykoliv zasáhnout je podle něj ošetřena ve všech smlouvách s investorem , kterým je společnost ČEZ.

Podle březnového vyjádření ministerstva průmyslu a obchodu zůstal ruský Rosatom mezi uchazeči o stavbu v Dukovanech, se kterými bude stát dál jednat. Vyřazena naopak byla čínská firma. Účast Rosatomu kritizuje část opozice i někteří bezpečnostní experti.

Končí osmnáct zaměstnanců ambasády

Hamáček uvedl, že se jako ministr zahraničí rozhodl „vyhostit všechny pracovníky ruské ambasády v Praze, kteří byli našimi tajnými službami jasně identifikováni jako důstojníci ruských tajných služeb SVR a GRU“. SVR je Služba vnější rozvědky, plný název GRU je Hlavní správa rozvědky generálního štábu ozbrojených sil Ruské federace.

„Do 48 hodin musí opustit Českou republiku 18 pracovníků ruské ambasády,“ řekl Hamáček. Rozhodnutí oznámil ruskému velvyslanci v ČR Alexandru Zmejevskému. „Jsme v podobné situaci jako například Velká Británie v případě pokusu o otravu v Salisbury v roce 2018,“ dodal ministr v narážce na otravu bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije. Konstatoval, že záležitostí utrpí česko-ruské vztahy. Uvedl, že o případu budou informováni spojenci v EU a v NATO a budou požádáni o podporu.

Ruská reakce: Mimořádné opatření bez zjevných důvodů

Nejmenovaný ruský diplomatický zdroj po oznámení o vyhoštění diplomatů reagoval slovy: „Praha se asi rozhodla zavřít velvyslanectví v Moskvě.“ Rusko totiž na vyhošťování svých diplomatů obvykle reaguje stejně a ve stejných počtech, jenže české zastoupení v Rusku je podstatně menší než ruské v Česku.

Za absurdní označil tvrzení o podílu ruských tajných služeb na výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích první zástupce předsedy zahraničního výboru Rady federace (horní komory parlamentu) Vladimir Džabarov. „Rusko nemá nic lepšího na práci než vyhazovat do povětří nějaké sklady. Nikdy jsme Česko nepovažovali za svého protivníka,“ dodal Džabarov.

Dmitrij Novikov, který je zástupcem předsedy zahraničního výboru v dolní parlamentní komoře, řekl Interfaxu, že pro vyhoštění nejsou žádné důvody. Počet 18 vyhoštěných diplomatů je podle něj „mimořádná věc, pro kterou nejsou žádné zjevné důvody.“

Policejní pátrání

V momentu tiskové konference premiéra a vicepremiéra Policie ČR zveřejnila informaci o tom, že Národní centrála proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování v souvislosti s prověřováním okolností závažné trestné činnosti žádá o pomoc v pátrání po dvou osobách – mužů s ruskými pasy, kteří se od 11. do 16. října 2014 pohybovali v  Praze, Moravskoslezském a Zlínském kraji. Podle fotografií jde o podezřelé z otravy agenta Skripala, ke které došlo ve Velké Británii.

Ústava Ruské federace zakazuje ale vydání ruských občanů obviněných z trestných činů na cizím území, řekl zmíněný zdroj Interfaxu. Současně podle něj ruské zákony umožňují rozhodnout o vydání ruských občanů, pokud „zahraniční vlády předloží materiály svědčící o jejich vině“.

Muži se na území ČR podle NCOZ pohybovali od 11. do 16. října 2014. Prokazovali se ruskými pasy se jmény Alexandr Petrov a Ruslan Boširov, následně pasem Moldavska na jméno Nicolai Popa a pasem Tádžikistánu na jméno Ruslan Tabarov. Mužům stejného vzezření s pasy na jméno Alexandr Petrov a Ruslan Boširov připisuje Británie útok jedem novičok na Skripala. Média tyto muže identifikovala jako agenty vojenské tajné služby GRU Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu. Rusko podíl na útoku na Skripala odmítlo.

Server Respekt.cz s odkazem na policii uvedl, že oba hledaní muži s pasy na fiktivní jména přiletěli 13. října 2014 do Česka a byli předem objednaní na návštěvu muničního skladu ve Vrběticích. „Pokud do areálu vstoupili, tak bez vědomí firmy,“ řekl serveru iROZHLAS.cz Radek Ondruš, právní zástupce firmy Imex, která si prostory ve Vrběticích pronajímala. O jménech agentů podle svých slov nikdy neslyšel. „Nikdo takový v téhle době do firmy nepřijel. Pro návštěvníky z jednoho ze zahraničních států, nebylo to Rusko, se vyřizovalo povolení. Bylo to pro dva lidi, ale ti nakonec nepřijeli nebo se neohlásili,“ řekl serveru iROZHLAS.cz.

Podle Respektu.cz policie zatím nemá přímý důkaz, že do areálu oba muži fyzicky skutečně vstoupili, ale považuje tuto hypotézou za vysoce reálnou. V té době se ve skladu údajně nacházely zbraně, které měl nakoupit bulharský obchodník se zbraněmi. Zřejmě dodával zbraně na Ukrajinu, která byla právě ve válce s Ruskem. Výbuch zřejmě neměl nastat v Česku, ale až při transportu zbraní v jiné zemi.

Podle serveru Seznam.Zprávy se ruská rozvědka GRU zaměřila na Vrbětice kvůli válce v Sýrii, kam měla údajně z vrbětického skladu směřovat munice. Podle vyšetřovatelů mohlo jít o sabotáž, aby ze skladu nemohla munice putovat k Američanům, kteří tak chtěli pomoci povstalcům v Sýrii bojujícím proti prezidentovi Bašáru Asadovi. Rusové naopak Asadův režim podporovali. Web Lidovky.cz uvedl s odkazem na zdroje blízké vyšetřování, že muži hledaní NCOZ se do areálu ve Vrběticích dostali už 15. října, den před výbuchem, a nastražili tam výbušné zařízení. To však s největší pravděpodobností explodovalo dříve, než plánovali, zabít zřejmě mělo někoho, komu byla určena dodávka zbraní, uvedly Lidovky.cz.

Pokud někdo hledané dva muže viděl, nebo něco ví o jejich pohybu a činnosti na území České republiky, má se ozvat operačnímu středisku NCOZ na telefon 241 768 649, případně může v běžné pracovní době volat na telefon 974 760 530 olomoucké expozitury NCOZ, uvedl mluvčí centrály Jaroslav Ibehej. „Podávání informací z trestního řízení má v této věci vyhrazeno Krajské státní zastupitelství v Brně,“ doplnil.

Policie dále na twitteru uvedla, že v souvislosti s pátráním není důvod zavádět na území České republiky zvýšená bezpečnostní opatření. „Monitorujeme situaci vlastními operativními prostředky s využitím kanálů mezinárodní policejní spolupráce včetně sledování otevřených zdrojů,“ uvedla.