Účast Rusů na výbuchu ve Vrběticích se rovná vojenskému útoku a narušení suverenity země, shodují se politici

Politici napříč stranami se shodují, že účast Rusů na výbuších muničních skladů ve Vrběticích se dá přirovnat k vojenskému útoku, který narušuje suverenitu České republiky. Vyhoštění diplomatů považují za první krok, který vláda měla učinit. Premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) uvedli, že existuje důvodné podezření na zapojení agentů ruské tajné služby GRU do výbuchu, zjistily to české bezpečnostní složky.

„Jsou to šokující informace. Ukazuje se, že zájem Ruska o Českou republiku má i násilnou podobu. Je to akt státního terorismu. Česká republika na to bude muset reagovat,“ prohlásil předseda opoziční ODS Petr Fiala.

Vyhoštění diplomatů považuje za správný krok. Žádná suverénní země si to podle něj nemůže nechat líbit, aby jiný stát nechal provádět agenty násilné akce na svém území. Fiala upozornil, že ruské firmy se nemohou po takovém činu podílet na dostavbě jaderné elektrárny Temelín.

„Je to vpád do suverenity České republiky jako země Evropské unie a spojence NATO,“ doplnil šéf Starostů a nezávislých Petr Gazdík. Podle něj se ve Vrběticích střídaly firmy s „podivnou strukturou“. Gazdík doufá, že v takové situaci bude jednat i prezident Miloš Zeman, který dá ruské straně najevo, že Česká republika nebude udržovat s Federací přátelské vztahy.

Poslanec vládní ČSSD Jan Birke stejně jako šéf ODS považuje takovou informaci za šokující. Účast tajných služeb označil za teroristický útok. „Toto je bezpečnostní riziko, musíme informovat naše spojence, protože je to velmi vážná věc,“ prohlásil Birke.

Šéf SPD Tomio Okamura bude požadovat, aby bezpečnostní složky předložily o účasti ruských agentů ve Vrběticích jasné důkazy na bezpečnostním výboru sněmovny. „Je potřeba ta obvinění předložit v Poslanecké sněmovně, pokud by se potvrdila, je to jasný teroristický útok,“ dodal. 

Jan Bartošek (KDU-ČSL) celou věc osobně považuje za teroristický čin na území České republiky ze strany Ruské federace. Veškeré náklady, které vznikly ve Vrběticích, by dle něj měla uhradit ruská strana. Také si myslí, že nastal čas zcela zásadně přenastavit vztahy s Ruskou federací; není možné, aby ruské zastoupení v Česku mělo 130-150 lidí.

„To je naprosto neadekvátní velikosti České republiky. Také jsem přesvědčen, že se to musí promítnout do stavby jádra a Rusko musí být vyřazeno. Rusko se svým chováním vrátilo hluboko zpátky do dob studené války,“ řekl.

Proti zapojení Ruska do dostavby Dukovan se na twitteru vyjádřil i bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Uvedl, že informace o možném ruském zapojení v explozi ve Vrběticích měl už dřív, proto ho tak nepřekvapily. Reakce vlády je podle něj adekvátní. Hamáček k Petříčkovu vyjádření uvedl, že v neděli hodlá podat trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli ohrožení utajované skutečnosti. „Pokud mi píšete výše uvedená fakta, nemám jinou možnost, než v souvislosti s výrokem pana exministra konat podle zákona,“ napsal Hamáček Deníku N.

Leo Luzar (KSČM) připomněl, že se už dřívě objevila podezření, že munice z Vrbětic mohla být nelegálně vyvážena do států, na které bylo uvaleno embargo v rámci zbrojení. „Ukazuje se, že možná tam k něčemu došlo, ale budu rád, když se dozvíme, co vlastně ve Vrběticích bylo skladováno. Jestli jsme třeba my v České republice nezásobovali nechtěně Islámský stát v Sýrii,“ řekl.

Byl to jasný vojenský útok, prohlásil Šedivý

Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý účast ruských služeb na vrbětickém útoku označil za nezákonný čin. „To by se dalo přirovnat téměř až k vojenskému napadnutí našeho území a narušení naší suverenity. To je něco, co mnoho posledních let neznáme, a například jen ten druhý výbuch, který ve Vrběticích proběhl, byl téměř nevysvětlitelný. Pokud je to pravda, tak je vidět, že Rusko opravdu nemá žádné jiné mechanismy než násilí. Na to musíme velmi rezolutně reagovat,“ prohlásil Šedivý.

Smyslem akce podle něj mohla být destabilizace situace na českém území v rovině politické i některých dalších.

Vystoupení premiéra a vicepremiéra na mimořádné tiskové konferenci podle Šedivého svědčí o tom, že k takovému aktivnímu vstupu ruských důstojníků na českém území skutečně došlo. „Česko se podle toho musí chovat, bylo to jasný vojenský útok na naše suverénní území,“ dodal.

Šedivý řekl, že Rusko se snaží svými aktivitami narušit soudržnost různých států, kromě Ukrajiny podle něj například Estonska. Ruští špioni jsou aktivní v Bulharsku, Itálii i v ČR, uvedl. „Intenzivně se zajímají o to, co se děje v jiných státech, a snaží se dění v nich i ve svůj prospěch ovlivnit,“ řekl. Souhlasí s tím, že debata o jaderné elektrárně by měla být v tomto případě ukončena.

Petr Pavel, který stejnou funkci vykonával později, uvedl, že akce vedená příslušníky speciální jednotky vojenského zpravodajství proti civilnímu zařízení suverénního státu je aktem otevřené agrese. Napsal to ve vyjádření zaslaném ČTK.

Akci je podle něj možné označit jako státní terorismus. „Proti tomu se musíme velmi razantně postavit a chránit naši bezpečnost. Sami i ve spolupráci se spojenci,“ uvedl Petr Pavel.