Jurečka a Kalousek dostali pokuty za porušení opatření proti šíření koronaviru

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka a šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek dostali od pražského magistrátu pokutu za porušení vládních opatření proti šíření covidu-19. Oznámil to ve středu náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN). Oba politici porušili opatření tím, že si dali pivo. Kalousek v uzavřené restauraci při čekání na jídlo, Jurečka na ulici. Proti rozhodnutí mohou ještě podat odpor. Říjnová návštěva bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly ve vyšehradské restauraci se podle Hlubučka ještě řeší.

„Přestupky pana Kalouska a Jurečky byly vyřešeny pokutou. Stále se ještě řeší ta záležitost s návštěvou restaurace na Vyšehradě, ta by měla být vyřešena do konce letošního roku,“ řekl náměstek Hlubuček.

Ve vyšehradském podniku Rio's se v říjnu uskutečnila schůzka tehdejšího ministra zdravotnictví Prymuly se šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem a dalšími účastníky, po jejímž zveřejnění v deníku Blesk ministr ve funkci skončil.

Část řízení se vede s cizinci

Hlubuček uvedl, že magistrát nyní řeší asi 400 správních řízení v souvislosti s porušeními vládních opatření. „Z toho je asi 180 cizinců, kteří se nacházeli v Anenské ulici na party, která také proběhla médii,“ řekl. V Anenské ulici koncem listopadu zasahovala policie v klubu, který byl i přes zákaz otevřený a konala se v něm nelegální party.

Strážníci městské policie podle Hlubučka od začátku září řešili asi 25 tisíc porušení vládních opatření a na místě uložili 1650 pokut v celkové výši 638 300 korun. Do správního řízení předali 736 případů a zbytek vyřešili domluvou, dodal náměstek. V MHD podle něj strážníci řešili více než 17 tisíc případů nenošení roušek a uložili 770 pokut za zhruba 188 tisíc korun.

Ředitelka odboru bezpečnosti pražského magistrátu Markéta Štalmachová doplnila, že z vedených správních řízení se zhruba 20 procent týká restaurací a dalších provozoven, které i přes zákaz otevřely nebo jinak porušily krizová opatření.

V případě restaurací se podle ní často jedná o majitele, kteří nařízení porušují vědomě, jako v případě restaurace na Šeberáku, které se rovněž dostalo mediální pozornosti. Tam již bylo podle ředitelky ve zkráceném řízení správní řízení ukončeno a nyní plyne lhůta, ve které může majitel podniku podat odpor.

Nevědomá porušení se pak podle Štalmachové týkala hlavně maloobchodního prodeje, kde se často majitelé v opatřeních těžko orientovali. V případě porušení ze strany fyzických osob se velká část řízení týkala lidí bez domova a cizinců, doplnila ředitelka.

Hygiena řeší i Klausovu sundanou roušku

Správní řízení kvůli porušení opatření má na starosti kromě magistrátu i pražská hygienická stanice. Hygienici se podle zjištění České televize chystají pokutovat také bývalého prezidenta Václava Klause za to, že byl na veřejnosti bez zakrytých úst a nosu při oslavách výročí událostí spojených se 17. listopadem na Národní třídě.

Hygiena se zabývá i zmiňovanými Prymulou a Faltýnkem kvůli tomu, že neměli na schůzce ve vyšehradské restauraci roušku.