Kalousek navštívil zavřenou restauraci, omluvil se za to

Další vyjádření Miroslava Kalouska k návštěvě zavřené restaurace v nouzovém stavu (zdroj: ČT24)

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek v úterý pil pivo v restauraci v Praze na Vinohradech. Informoval o tom server iRozhlas s tím, že Kalousek v podniku strávil čtyřicet minut, a to i přesto, že má restaurace otevřené pouze výdejní okénko. Předseda poslanců TOP 09 tvrdí, že nikoho neohrozil, uznal ale, že návštěva restaurace byla chyba.

Na dotaz, co v zavřené restauraci dělal, Kalousek uvedl, že si tam byl vyzvednout oběd a dal si pivo. 

Kalousek trvá na tom, že nikoho svou návštěvou restaurace neohrozil a porušení pravidel nevidí. Nakonec ale připustil, že návštěva podniku nebyla vhodná. 

Konzumaci piva potvrdil i jednatel restaurace. „S panem Kalouskem se znám, nabídl jsem mu, že mu na mě naleju jedno pivko,“ potvrdil rozhlasu. Dodal, že to byla chyba, která by se neměla stávat.

Restauraci prověří magistrát

Událost bude podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) řešit magistrát stejně jako v případě bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO).

Mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman upřesnil, že úřad prověří zejména provozovatele restaurace, a tedy pobyt osoby v podniku. „Pokud došlo k dalším porušením vládních nařízení, například nenošení roušek, je možné, že se případem bude zabývat i Hygienická stanice hlavního města Prahy,“ uvedl Hofman. Dodal, že ve správním řízení hrozí fyzické osobě pokuta od 20 tisíc do dvou milionů korun, právnické osobě pak může úřad udělit až třímilionovou sankci.

Kalousek odmítá, že by jeho návštěva restaurace byla podobná případu bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO), kterého silně kritizoval na sociálních sítích. „Já jsem kritizoval pana Prymulu za to, že v době, kdy byla uzavřená výdejní okénka, pařil v restauraci. Nic takového já jsem neudělal,“ vysvětlil předseda poslanců TOP 09.

Prymulu stála kauza setkání s dalšími lidmi v zavřené vyšehradské restauraci místo ministra. Ve funkci ho 29. října nahradil Jan Blatný (za ANO). Ještě 28. října byl Prymula oceněn nejvyšším státním vyznamenáním, Řádem Bílého lva. Prezident Miloš Zeman mu ho udělil za zvládnutí první vlny koronavirové epidemie. 

Kvůli epidemii koronaviru jsou restaurace a bary stále uzavřené. Zakázáno je také pití alkoholu na veřejných místech, vyplývá to z opatření, která nařídila vláda. Nouzový stav zatím trvá do 20. listopadu, o jeho dalším prodlužování budou rozhodovat poslanci.