Opozice kritizuje hygienický superúřad jako velkého bratra či úřednickou totalitu

Události: Opozice kritizuje záměr hygienického superúřadu (zdroj: ČT24)

Zástupci opozičních stran kritizují chystanou novelu zákona o veřejném zdraví. Dala by prý bezprecedentní pravomoci jednomu superúřadu. Šéf SPD Tomio Okamura chápe snahu o centralizaci hygieny, poukazuje ale na nedostatečnou kontrolu ze strany sněmovny. Podle lidoveckého poslance Marka Výborného se vytváří téměř úřednická totalita, předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že by úřad Státní hygienické služby měl úlohu Velkého bratra z románu George Orwella.

Centralizovaná hygienická služba pod dohledem hlavního hygienika by podle návrhu novely měla například pravomoc omezit či zakázat cestování, omezit setkávání mezi lidmi, veřejnou dopravu, obchody, obchodní centra nebo vybrané služby, jako jsou například kadeřnictví, sauny nebo koupaliště. Mohla by také zakázat nebo omezit veřejné i soukromé akce nebo nařídit státním institucím, krajům a obcím, aby vyčlenily pro izolaci nakažených své objekty.

Na tak přísná omezení vláda v současné době potřebuje nouzový stav. Kritiku si vysloužila i možnost případné hygienické služby vyžádat si od mobilního operátora lokalizační data o pohybu nakaženého až tři týdny nazpět ohledně míst, kde pobýval alespoň 20 minut.

„Já to opravdu nevnímám jako nějaké omezování nebo nedej bože jako zásadní zásahy do svobod, ale jako zájem o ochranu veřejného zdraví,“ komentuje předlohu ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Podle jeho slov není záměrem nikoho sledovat bez souhlasu, nic se prý nemá dít proti vůli lidí.

Nášlapná mina

„Je úplně absurdní, aby náměstek ministra zavíral republiku a významným způsobem omezoval občanská práva a ekonomické svobody. To není k debatě, to je třeba jednoznačně odmítnout,“ uvedl první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

Piráti novelu nazvali nášlapnou minou. Místopředseda zdravotnického výboru Petr Třešňák považuje centralizaci stanic v době pandemie za logickou, zákon by ale podle něj omezil svobodu občanů. Také on kritizoval, že by ministerstvo zdravotnictví mohlo uzavřít školy, obchody či provozovny služeb bez kontroly parlamentu.

Předseda SPD Tomio Okamura chápe snahu centralizovat hygienické stanice, hnutí ale nesouhlasí s možností vyžádat si data od operátorů či nedostatečnou kontrolou sněmovny. Poslankyně KSČM Hana Aulická Jírovcová chce novelu probrat na zdravotnickém výboru. Podle ní by měly být spíše posíleny pravomoce krajských hygienických stanic. 

Orwell

Podle lidovce Výborného může mít smysl při centralizaci stanic sjednotit metodické postupy trasování a testování na koronavirus. Nový „superúředník“ by ale měl vyšší pravomoci než ministr a vláda, přitom by byl zcela mimo kontrolu zákonodárné moci, zdůraznil. Návrh zákona je podle něj za hranou ústavnosti. Za hlavní důvod, proč vláda s takovým návrhem přišla a v pondělí jej odeslala do zkráceného meziresortního připomínkového řízení, považuje, že se kabinet snaží vyvinit z kompenzací a náhrad škod kvůli protikoronavirovým opatřením. 

Podle šéfky TOP 09 Pekarové Adamové lze diskutovat o tom, že by bylo možné činnost hygienických stanic centralizovat a lépe koordinovat. „Ale aby návrh zákona dával jednomu úřadu takové možnosti a pravomoce, jde naprosto za hranice myslitelného. Nelze epidemii využít k tomu, abychom vytvořili takto mocný úřad, který zavede orwellovský systém v České republice,“ řekla. Ministr zdravotnictví Blatný podle ní o přípravě zákona opozici neinformoval, předloha vznikala pokoutně v naprosté tajnosti, míní. 

Centralizace hygienických stanic by podle předsedy STAN Víta Rakušana nic dobrého v současnosti nepřinesla. „Za další se ukazují kompetence jednoho státního úředníka, které z našeho pohledu jasně překračují ústavní rámce. Přece nemůžeme na pokyn jednoho člověka se pustit do slova a do písmene do šmírování lidí, aniž by to bylo jakkoli kontrolováno,“ poznamenal.