PES bez nouzového stavu přežije s lokálními pravidly, říká Blatný. O omezeních rozhodne neděle

UDÁLOSTI: Epidemie brzdí, ale pomaleji než v předchozích týdnech (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví připravuje variantu protiepidemického systému, který bude využívat, až přestane platit nouzový stav. Podle ministra Jana Blatného (za ANO) bude podobná současné pětistupňové sadě opatření, bez nouzového stavu ale bude možné vyhlásit pouze první stupeň, a to nikoli celostátně, nýbrž lokálně. Zatím platí restrikce celostátně, opatření jsou na čtvrtém z pěti stupňů. Zda v pondělí přijde zásadní zmírnění spojené s třetím stupněm, není ještě jasné, vláda si ponechá rozhodnutí až na poslední chvíli a usnese se v neděli.

On-line přenos

Šíření koronaviru - listopad

  • 22:37

    Šéf Světové zdravotnické organizace varoval před situací v Brazílii a Mexiku, které se v poslední době potýkají s rychlým šířením koronaviru. Tedros Adhanom Ghebreyesus představitele obou zemí vyzval, aby současný stav brali "velmi vážně".

  • 22:23

    Při lyžování se koronavirus pravděpodobně příliš nešíří, uvedl krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan. Obavy však vyvolává přesun lidí do lyžařských areálů a zpět v prostředcích hromadné dopravy a shlukování rekreantů.

  • 21:49

    Vědci a lékaři v Singapuru zkoumají případ dítěte, které se v listopadu narodilo s protilátkami na covid-19, ale nemělo pozitivní test na koronavirus. Jejich cílem je pochopit dopad této nemoci na těhotné ženy a jejich děti. Bádání má objasnit, zda je možné, aby se nenarozené dítě nakazilo od matky koronavirem či od ní získalo protilátky.

Tempo šíření nemoci v Česku v posledních týdnech zpomaluje. V tomto posledním eviduje ministerstvo zdravotnictví za pondělí 4380 nových případů, za úterý 5860 a za středu 4931. Ve čtvrtek laboratoře vyhodnotily pozitivně 4048 testů, v pátek do 18 hodin dalších 2151. Jen úterní nárůst byl v mezitýdenním srovnání vyšší, ovšem minulé úterý byl státní svátek a laboratoře otestovaly méně lidí.

Klesají i počty celkově provedených testů, ale přesto se postupně snižuje míra těch pozitivních. Ve čtvrtek bylo pozitivních 21,2 procenta provedených testů, zhruba o procento méně než ve středu. Počátkem listopadu přitom vycházelo pozitivně až přes třetinu testů.

Podle vlády ale epidemie koronaviru nezpomaluje tak, jak si představovala a plánovala. Zatímco v předchozím týdnu byl pokles mezi týdny o 40 procent, v posledním byl o 12 procent.

Není tak jisté, zda se od pondělí Česko v protiepidemickém systému PES přesune do mírnějšího, třetího stupně, který předpokládá otevření obchodů, restaurací a služeb, byť s řadou omezení.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová již ve středu upozornila na fakt, že asi šest až sedm ze čtrnácti krajů je z hlediska systému PES spíše na úrovni pátého stupně. Na jednání s hejtmany řekla, že pokud se situace v krajích nezlepší, rozvolnění ministrovi nedoporučí.

Kapacity hygienických stanic jsou dostatečné, tvrdí Rážová

Rážová zároveň na páteční tiskové konferenci uvedla, že nyní jsou kapacity hygienických stanic a dalších call center pro trasování nakažených a jejich rizikových kontaktů asi tisíc lidí, což je dostatečné.

Kvůli dobrovolnému testování pedagogických pracovníků, které by mělo začít 4. prosince, bude podle ní tato kapacita posílena. Podle ministra Blatného je v záloze asi 300 dalších lidí. Možnost nechat se testovat by podle odhadů ministerstva mělo mít asi 200 tisíc lidí, kromě učitelů také třeba vychovatelé. Od 18. prosince se pak počítá s nabídnutím testů hrazených z veřejného zdravotního pojištění také všem ostatním zájemcům.

Podle náměstka ministra zdravotnictví a národního koordinátora intenzivní péče Vladimíra Černého začala tento týden většina nemocnic obnovovat normální péči, která nesouvisí s epidemií covidu-19. Plné obnovení této péče bude trvat týdny až měsíce. Řekl to na tiskové konferenci.

Aktuálně je podle něj nakažených celkem 5526 lidí z nemocničního personálu, z toho 866 lékařů, 2688 sester a 1972 ostatních zdravotnických pracovníků.

Nejhorší situace je na Havlíčkobrodsku

Epidemická situace se ale v regionech liší, současné rizikové skóre v systému PES je 57, tedy odpovídá přesunu do třetího stupně. Jen ve dvou regionech, Praze a v Moravskoslezském kraji, je ale na této úrovni dlouhodobě, u ostatních trvá čtvrtý stupeň rizika.

„Bez Prahy by skóre pro zbytek země doposud nikdy nedošlo do úrovně tři, pohybovalo by se lehce nad její hranicí. Stále ale trváme na tom, že opatření musí být pro celou republiku plošná,“ řekl na páteční tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Nejvíce se koronavirus v posledních dnech šíří na Havlíčkobrodsku, kde bylo za uplynulých sedm dní zaznamenáno zhruba 578 nakažených na sto tisíc obyvatel. Následuje Svitavsko s 384 případy a Opavsko, kde evidují 361 případů na sto tisíc obyvatel za poslední týden.

Od začátku epidemie se novým koronavirem v Česku prokazatelně nakazilo 511 520 lidí. Více než čtyři pětiny z nich už se z nemoci uzdravily. Aktuálně nemocných je 71 867 lidí. U většiny nakažených má nemoc mírný průběh.

Od pondělí platí v Česku vládou nařízená opatření podle čtvrtého stupně rizika (tedy druhého nejvyššího). Skóre PES vychází mimo jiné z hodnoty reprodukčního čísla, tedy průměrného počtu dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného. Podle aktuálních dat kleslo na 0,91.

Cestovatelský semafor: Pobaltí zčervenalo

Ministerstvo zahraničí v pátek představilo novou verzi takzvaného cestovatelského semaforu, změny oproti dosavadnímu stavu ale budou účinné až od pondělí. Do rizikové červené kategorie se nově zařadí všechny tři pobaltské republiky. Lotyšsko a Estonsko byly dosud ve středně rizikové oranžové kategorii. Změna znamená, že od pondělí bude nutné, aby všichni, kdo z těchto států přijedou – nejen cizinci, ale i Češi, kteří se vrátí domů – podstoupili test na koronavirus, případně zahájili karanténu.

Do oranžové kategorie se naopak přesunou jiné dvě lokality – Kypr a také španělské autonomní společenství Baleárské ostrovy. Odtud bude možné do Česka přicestovat bez testu, výjimkou budou cizinci, kteří přijedou za prací nebo studiem.

Cestovatelský semafor má tři barvy, většina zemí je však momentálně červená, téměř všechny ostatní oranžové. V kategorii středně rizikových států jsou nyní kromě dvou pobaltských států, které z ní v pondělí zmizí, také Dánsko, Finsko, Irsko, Island a Norsko. Zelenou barvu má jediný stát, a to Vatikán.

Cestovatelská mapa od 30. 11.
Zdroj: MZV ČR

Vláda bude v neděli rozhodovat o dalším rozvolňování

Pro posun do ještě mírnějšího stupně je třeba, aby skóre PES sedm dní, tedy do neděle, zůstalo na úrovni třetího stupně mezi 41 a 60 body. Pak může expertní tým ministerstva zdravotnictví navrhnout vládě další zmírnění opatření. O případném přechodu do 3. stupně protiepidemického systému bude rozhodovat vláda v neděli. Řekl to ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

„Dobrá zpráva je ta, že se skutečně situace zlepšuje. Ta horší zpráva je, že se nezlepšuje tak rychle, jak možná mnozí předpokládali. Ještě horší je to, že se situace hodně liší v krajích. Takže zatímco Praha se dostává do velmi dobré pozice a relativně dobře je na tom také Moravskoslezský kraj, tak bohužel všechny ostatní kraje nesplňují ta kritéria pro rozvolnění,“ řekl Havlíček. Nedělní debata bude podle něj právě i o tom, zda postupovat celostátně, nebo regionálně.

Ministr průmyslu a obchodu dále uvedl, že nyní nesdílí názor Itálie či Francie o nutnosti uzavření všech lyžařských areálů přes svátky. Byl by rád, aby v Česku lyžování možné bylo, připravuje pro skiareály manuál.

Ministr Havlíček o postupném obnovení provozu uzavřených obchodů (zdroj: ČT24)

 Výpadek v cestovním ruchu se už dotkl pražského letiště. To kvůli letošnímu poklesu provozu propustí dalších 150 zaměstnanců. Mělo by jít zejména o provozní a administrativní pozice. Uvedl to server zdopravy.cz. Letiště tak naváže na jarní vlnu propouštění, kdy podnik opustilo 450 zaměstnanců. Před krizí mělo letiště zhruba 2900 pracovníků.

„Letiště Praha je navzdory všem snahám a úsilí nuceno opět přistoupit k redukci pracovních míst, a to postupně do konce roku 2020 přibližně o 150 pozic. Jedná se o pozice provozní i administrativní,“ řekla mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková.

Restaurace otevřela, ministr se zlobí. Je to projev zoufalství, tvrdí Prouza

V pražských Kunraticích otevřela ve čtvrtek jedna z restaurací. Policisté v ní našli třináct lidí, osmi z nich dali pokuty, podle mluvčího Jana Rybanského byly v celkové výši 4000 korun. „Zbylé ,přestupce‘ pak oznámili příslušnému správnímu orgánu k dořešení,“ dodal Rybanský. Majitel restaurace Jakub Olbert se ale snaží hosty chránit – tvrdí, že pro něj pracují. „Všichni, kteří přijdou, s námi musí uzavřít smlouvu o provedení práce na degustační činnost,“ ozřejmil. Hostinský sám pokutu zatím nedostal, ale otevřením restaurace se bude zabývat pražský magistrát. Podle jeho mluvčího Víta Hofmana hrozí právnické osobě až třímilionový postih.

Majitel restaurace zdůvodnil otevření podniku tím, že se domnívá, že by Ústavní soud mohl prohlásit současná vládní opatření za nezákonná a odvodil, že by v tom případě porušoval živnostenský zákon tím, že by nechal restauraci zavřenou. Zároveň se omluvil „všem, kteří jsou přesvědčeni, že naše hostinské služby jsou také rizikové pro přenos chřipky“.

Když v pátek otevřel znovu, kritizoval především to, že o případném pondělním rozvolnění rozhodne vláda až v neděli. „Ve středu nebo ve čtvrtek nám oznámili, že v neděli nám řeknou, jestli v pondělí budeme otevírat. Takto provozy nefungují. Zoufalí lidé dělají zoufalé činy,“ uvedl. Pokud mu bude restaurace zavřena, chce případně žalovat vládu.

Ministr zdravotnictví prohlásil otevření restaurace za nezodpovědné. „Není to žádné hrdinství. Je to naopak políček všem těm, kteří dodržují platná opatření,“ uvedl Jan Blatný.

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy ale šlo hlavně o projev zoufalství hostinského. „To je zoufalství stovek tisíc podnikatelů a jejich zaměstnanců, že jim často bez řádného zdůvodnění bráníte fungovat – a ani se neobtěžujete jim pomoci toto kritické období přežít,“ reagoval Prouza na prohlášení ministra Blatného. Podnikatelé by podle něj nemuseli dělat podobné kroky, kdyby měli od státu jistotu rozumné podpory.

PES po nouzovém stavu bude lokální, plánuje Blatný

Ministr zdravotnictví připravuje tabulku opatření obdobnou současnému systému PES, která bude platit po ukončení nouzového stavu. Ten je momentálně vyhlášen do 12. prosince. Novou tabulku chce představit nejprve poslancům ve sněmovně, kteří o její přepracování požádali. Ujistil však, že bude stávající pětistupňové sadě opatření podobná.

Poslance přitom ministerstvo nevyslyší v tom ohledu, že žádali o definici stupně nula, kdy PES nebude vyžadován vůbec.

„Stupeň nula tam není, je to jenom přepracované tak, aby ve stupni jedna byla opatření, kterých je možné dosáhnout bez nouzového stavu, a aby také bylo jasné, kde je bude možno dosáhnout. Ta opatření se zásadně lišit nebudou, bude se lišit to, že je nebudeme moci aplikovat plošně, ale jenom cíleně, na konkrétní lokality,“ přiblížil Blatný.

Případné rozvolňování od pondělí se nedotkne škol

Pravděpodobnost zmírnění přijatých protiepidemických opatření od pondělí 30. listopadu popsal ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve čtvrtek večer jako padesát na padesát. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že situace stále není dobrá a rozvolňovat se musí s rozmyslem.

Pokud vláda v neděli rozhodne o zmírnění opatření proti covidu-19 na třetí stupeň rizika nákazy, školy budou nadále fungovat v režimu podle současného čtvrtého stupně protiepidemického systému. Řekla to mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Režim ve školách by se podle ní dál měnil tak, aby školy měly zhruba týden na to, se na uvolnění opatření připravit.

Ve školách, které v první polovině října přešly na výuku na dálku, se opatření rozvolňují pomaleji. Běžnou výuku mají prvňáci, druháci a speciální školy. Od středy se mohly vrátit závěrečné ročníky a praktická výuka do středních škol.

V pondělí se obnoví prezenční výuka pro třetí až páté třídy a deváťáky. Zbytek druhého stupně se bude střídat v distanční a prezenční výuce. Přesun do třetího stupně rizika nákazy by pro základní školy zásadní změny neznamenal, ale na ty střední by se měl vrátit zbytek středoškoláků na střídavou výuku.

UDÁLOSTI: Ministerstvo připravuje metodiku pro předvánoční testování veřejnosti (zdroj: ČT24)

Testování učitelů jako pilot pro vánoční všeobecné testy

Od 4. prosince chce stát zahájit plošné testování učitelů antigenními testy. Jan Blatný předpokládá, že se ho zúčastní asi 200 tisíc lidí a stát bude až 70 milionů korun. Ministerstvo pojme testování ve školství jako pilotní projekt před zvažovaným testováním široké veřejnosti před Vánoci.

Testování učitelů proběhne v ordinacích některých praktických lékařů i na stávajících odběrových místech, ale odděleně od ostatních potenciálních pacientů. „Vybudujeme vchod pro učitele, aby mezi sebou nepřišli do kontaktu,“ přiblížila mluvčí pražské Nemocnice Na Bulovce Mirka Kátriková.

Jan Blatný věří, že „když se spustí všechna místa“, bude možné otestovat až 40 tisíc lidí denně. Všech 200 tisíc pedagogů by tedy zdravotníci stihli otestovat během pracovního týdne. Předvánoční testování populace by potom mělo začít 18. prosince.

Události, komentáře: Vláda s rozvolňováním opatření váhá (zdroj: ČT24)