Situace se nelepší tak rychle, jak by bylo potřeba, řekl Babiš. Podle Blatného jsou šance na uvolnění padesátiprocentní

Události: Česko chce v prosinci využít antigenní testy (zdroj: ČT24)

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) neklesají počty lidí nově nakažených koronavirem tak rychle, jak vláda doufala. Zdůraznil, že rozvolňovat opatření vyhlášená kvůli rychlému šíření nákazy v posledních týdnech je třeba s rozmyslem. Protiepidemický systém ale stále dává naději, že uvolnění přijde, jeho skóre zůstává na 57, tedy na třetím stupni rizika, při kterém by se mohly otevřít obchody a restaurace. Vzrostlo ale reprodukční číslo, je jen těsně pod jedničkou na 0,96.

On-line přenos

Šíření koronaviru - listopad

  • 22:37

    Šéf Světové zdravotnické organizace varoval před situací v Brazílii a Mexiku, které se v poslední době potýkají s rychlým šířením koronaviru. Tedros Adhanom Ghebreyesus představitele obou zemí vyzval, aby současný stav brali "velmi vážně".

  • 22:23

    Při lyžování se koronavirus pravděpodobně příliš nešíří, uvedl krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan. Obavy však vyvolává přesun lidí do lyžařských areálů a zpět v prostředcích hromadné dopravy a shlukování rekreantů.

  • 21:49

    Vědci a lékaři v Singapuru zkoumají případ dítěte, které se v listopadu narodilo s protilátkami na covid-19, ale nemělo pozitivní test na koronavirus. Jejich cílem je pochopit dopad této nemoci na těhotné ženy a jejich děti. Bádání má objasnit, zda je možné, aby se nenarozené dítě nakazilo od matky koronavirem či od ní získalo protilátky.

„Situace stále není dobrá. Čísla sice klesla, ale není to tak, jak jsme si představovali, neklesají podle plánu. Je důležité rozvolňovat s rozmyslem,“ řekl Andrej Babiš na úvod tiskové konference o spolehlivosti antigenních testů.

Dodal, že pokud by vláda schválila přechod ze čtvrtého na třetí stupeň epidemického rizika, což by znamenalo otevření obchodů restaurací i větší možnosti setkávání lidí, bylo by vhodné, aby se například nechali otestovat mladší členové rodiny, aby při vánočních setkáních nenakazili starší.

PES stále slibuje zlepšení. Pod hraničními 61 je ale jen ve dvou krajích

Zlepšení na třetí stupeň stále působí reálně. Skóre systému PES zůstává na 57, což třetímu stupni rizika odpovídá. V posledních dnech se ale zhoršovaly faktory, z nichž ministerstvo zdravotnictví skóre odvozuje. Podíl pozitivních testů na celkovém počtu provedených testů v úterý vyskočil na 26 procent zhruba z 20 procent v předchozích dnech. Vyšší je i reprodukční číslo, které dosáhlo 0,96.  

PES zůstává na hodnotě 57 čtvrtý den v řadě, ministerstvo zdravotnictví při zavádění nového systému podmínilo změnu platného stupně opatření tím, že se skóre nezhorší (v tomto případě nestoupne nad 60) sedm dní. Vláda uvažuje o tom, že by na konci týdne zmírnění opatření skutečně projednala.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) odhadl pravděpodobnost rozvolnění už po prvním adventním víkendu na padesát na padesát. Považuje za bezpečnější a správnější s rozvolněním počkat, než rozvolnit a za týden zase zpřísňovat.

Situace se liší v různých regionech. Na krajské úrovni je na třetím stupni rizika pouze Praha a Moravskoslezský kraj. I ve Středočeském kraji stouplo skóre v úterý nad hraničních 60 a zůstává na 62. Na Vysočině, v Karlovarském a Královéhradeckém kraji je dokonce nad 70.

Proto přes všechny naděje na snížení stupně rizika na třetí a na související otevření obchodů či restaurací hovořil ministr zdravotnictví ve středu večer i o hrozbě opačného vývoje – a to bez ohledu na poměrně příznivou situaci v některých regionech.

„V současné době není vhodné cokoliv dělat regionálně, natož rozvolňování. Naopak kdyby se stalo, že ty okresy, ve kterých je situace nepříznivá, se budou dále zhoršovat, tak budeme spíše uvažovat o návratu do vyšších stupňů,“ varoval Blatný.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová navíc upozornila na fakt, že asi šest až sedm ze 14 krajů je z hlediska systému PES spíše na úrovni pátého stupně. „Stav rozhodně není v tuto chvíli úplně uspokojivý, brzdění dál probíhá, ale relativně se zastavilo a zejména v některých regionech situace osciluje na hraně potenciálního rizika,“ podotkl pak v Radiožurnálu ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Antigenní testy jako spolehlivá alternativa?

Testy, k jejichž podstoupení před Vánoci vyzval premiér Babiš, budou takzvaně antigenní a mělo by být možné je absolvovat zdarma. Z vyjádření premiéra  Babiše a ministra zdravotnictví Blatného vyplývá, že testování zdarma by mělo začít 18. prosince. V Česku proběhla studie, která měla vyhodnotit jejich spolehlivost, z jejích výsledků vyplynulo, že tento typ testů je vhodný k širšímu použití.

S avizovaným testováním zdarma ale mají problém některé kraje. Podle jihomoravského hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) bude potíž se sháněním lidí, kteří testování zajistí. „Musí to dělat zdravotníci a my teď máme omezenou kapacitu, takže nemůžeme poskytnout personál,“ poukázal.

Pověřený předseda Asociace krajů Martin Půta (SLK) řekl, že kraje budou od vlády chtít znát podrobnosti o jejích plánech zejména proto, že odběry pro předvánoční státem hrazené antigenní testy mají probíhat na standardních odběrových místech. Část z nich kraje zřizují. „Jestliže to máme řídit, musíme mít veškeré konkrétní informace, projednat to s nemocnicemi, připravit každý detail. Nechceme nést zodpovědnost za něco, co není dobře připraveno,“ uvedl Půta.

Jasné mu také není, jak se budou antigenní testy nakupovat. „V návrhu je, že by to měly kupovat nemocnice a VZP to bude proplácet. To je asi technicky z pohledu financování správně, ale jde o to, aby byla dostatečná nákupní kapacita. A aby existovalo doporučení, které testy mají nemocnice nakupovat,“ dodal předseda krajské asociace.

Do čtvrtečního večera 2192 nových případů

O antigenních testech se zatím diskutuje, a to na úrovni mezinárodní i národní. Oficiální čísla, která státy uvádějí pro statistiky o nakažených, vycházejí z testů na koronavirus vyhodnocených metodou PCR.

V Česku do čtvrteční šesté hodiny večerní přibylo 2192 potvrzených případů covidu. Je to o 486 méně než ve středu ke stejné době a o více než 1500 méně než minulý čtvrtek. Klesá také počet lidí s koronavirem, jejichž zdravotní stav vyžaduje hospitalizaci. Podle posledních údajů za středu jich bylo v nemocnici 5210, o 200 méně než v úterý.

Tempo šíření nemoci v Česku v posledních týdnech zpomaluje. Ve středu testy odhalily 4931 nových případů, o 580 méně než za stejný den předchozího týdne. Ještě na přelomu října a listopadu přitom nárůsty dosahovaly až patnácti tisíc případů denně.

Nejvíce se koronavirus v posledních dnech šíří na Havlíčkobrodsku, kde bylo za uplynulých sedm dní zaznamenáno zhruba 613 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Vysoké nárůsty hlásí také Svitavsko a Opavsko, a to 442, respektive 420 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Nadále poměrně vysoké jsou počty úmrtí lidí s covidem. Ve čtvrtek ráno ministerstvo uvádělo 7633 úmrtí, v podvečer o 118 více. Na čtvrtek připadá zatím 39 případů, zbytek přírůstku je navýšení z předchozích dní.

S trasováním pomáhá 400 externistů, byl jich dvojnásobek

S úbytkem nových případů covidu-19 také zeštihlují týmy, které nákazu trasují. Podle ministerstva zdravotnictví nyní pomáhá hygieniků 400 externích pracovníků, což je pouze poloviční počet oproti počátku listopadu. „Jedná se o policisty, celníky, příslušníky Armády ČR a také například o zaměstnance společností ČEZ a Innogy. V pohotovosti ale zůstávají také zaměstnanci jiných společností, kteří mohou být v případě potřeby osloveni ke spolupráci,“ upřesnil Kryštof Berka z tiskového oddělení ministerstva.

Včetně hygieniků nyní trasuje přes 1100 lidí, což je obdobný počet jako v první polovině října. V době vrcholu podzimní fáze epidemie počátkem listopadu trasovalo přes 1900 lidí. Denně tehdy řešili až 25 tisíc případů, v současnosti jich je kolem 10 tisíc. 

Podle odborníků na modelování epidemie z centra BISOP je trasování pro další pozitivní vývoj zásadní. Stát by se měl zaměřit také na to, zda lidé hlásí všechny své kontakty. Hlavní hygienička Jarmila Rážová v minulosti připustila, že lidé uvádějí méně kontaktů, než reálně měli.

Premiér Babiš se domnívá, že lidé se bojí nechat testovat, aby nemuseli jít do karantény za 60 procent příjmu. Podle BISOP by se ale odpovědné osoby měly na zvýšení spolupráce občanů zaměřit, provést její analýzu a zaměřit se na komunikaci.

Očkování zdarma, ale nepovinně, žádá opozice

Naděje na trvalé zlepšení situace s covidem-19 se dávají do souvislosti s očkováním. O něm se radili zástupci části koaličních stran, podle kterých by bylo potřeba, aby byla vakcína pro občany na jedné straně zdarma, na druhé straně aby očkování nebylo povinné. 

„Je potřeba zajistit, aby síť praktických lékařů byla připravena na to, že bude očkovat, a aby bylo možné se u praktického lékaře registrovat, abychom věděli, jaké počty očkování budou vyžadovány,“ uvedl lékař a místopředseda sněmovního zdravotnického výboru Bohuslav Svoboda (ODS). Vláda by měla podle něj o významu očkování v plném rozsahu informovat. Zájem o vakcinaci se obecně snižuje a objevují se i pochybnosti o očkování proti covidu-19, jde ale podle Svobody o jedinou cestu, jak koronavirus potlačit.

Česko má ve společné dohodě států Evropské unie objednánu vakcínu proti covidu-19 od tří výrobců pro 5,5 milionu obyvatel. Zaplatí za ni 1,8 miliardy korun. O dalších milionech dávek jedná s dalšími výrobci.

Poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL) míní, že by se očkování kromě rizikových skupin a zdravotníků mělo v prvé řadě dostat i k učitelům, ovšem i pro ně by mělo být dobrovolné. Apeloval také na plošné dobrovolné testování učitelů například antigenními testy. Posléze by podle něj bylo možné korigovat protiepidemický systém PES, který například u závěrečných ročníků středních škol vyžaduje homogenitu tříd. Studenti ale obvykle navštěvují semináře, v nichž se třídní kolektivy prolínají, a proto je možné v homogenních skupinách realizovat zhruba 20 procent výuky, řekl Výborný.