Místo dlaždic převáželi turečtí řidiči kamionu desítky uprchlíků. Policie je podezírá z převaděčství

Policie podezřívá dva řidiče kamionu, který převážel uprchlíky z Turecka a Sýrie, z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Celníci odhalili 17 Turků a 31 Syřanů ve čtvrtek při kontrole na dálnici, většinu skupiny tvořili muži, byla mezi nimi jedna žena. Přítomnost osob namísto nákladu dlaždic odhalil snímek z velkokapacitního rentgenu, který měli celníci k dispozici.

Celkem 48 lidí tísnících se v malém prostoru kolem několika beden v návěsu kamionu odhalili celníci ve čtvrtek. „Teď s nimi budeme muset udělat potřebné nutné úkony, odebrat otisky prstů, zjistit, odkud cestují, zda mají nějaké doklady,“ popsal postup mluvčí jihomoravských policistů Bohumil Malášek.

Po zběžném ohledání dostali na místě něco málo k jídlu a pití, hasiči pro ně zajistili deky. Ještě večer byli také díky týmu z Fakultní nemocnice Brno otestováni na přítomnost nemoci covid-19. Všichni s negativním výsledkem.

Migranty v kamionu odhalil velkokapacitní rentgen
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Oba turecké řidiče kamionu podezírají policisté z převaděčství. Podle policejního mluvčího Pavla Švába s nimi vedou „úkony trestního řízení pro trestný čin organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice“. Obviněni zatím nejsou, policisty zajímá, jakou roli v celém případu hrají.

Běžence rozvezli na několik policejních stanic

Uprchlíky policisté na místě rozdělili do menších skupin, z kapacitních důvodů je nemohli všechny převézt na jednu policejní stanici. „V Jihomoravském kraji jsme se již několikrát setkali s nelegálními migranty, nicméně se vždy jednalo o počet tří až pěti osob, v tomto rozsahu jsme se s tím minimálně v posledních pěti letech určitě nesetkali,“ uvedla mluvčí Celního úřadu pro Jihomoravský kraj Lada Temňáková.

Výslechy všech zadržených probíhaly v průběhu pátku na různých místech po celé republice. V budově cizinecké policie v Ostravě je od noci na výslechu devět Syřanů. Policisté teď zjišťují jejich totožnost a také zda nepožádali o azyl v jiné evropské zemi. Jeden ze scénářů je, že je pak převezou do detenčního tábora ve Vyšních Lhotách na Frýdeckomístecku.

„V tuto chvíli neznáme jejich individuální okolnosti, musí se samozřejmě posuzovat případ od případu. Cizinci si mohou požádat o mezinárodní ochranu, v tom jim nic nebrání, nicméně zase se bude posuzovat jejich dosavadní migrační historie,“ popsala právnička z Kanceláře veřejného ochránce práv Anna Makarenko.

Od ledna zadrželi celníci už 211 migrantů

Krajní možnost vyhoštění teď hrozí pouze Turkům. Do Sýrie Česká republika momentálně kvůli tamější politické situaci nevyhošťuje. Běženci se ze Sýrie nejčastěji snaží dostat přes námořní a pozemní hranici s Řeckem. Letos ji podle statistik OSN zatím překonalo zhruba 14 tisíc lidí, tedy pětkrát méně než loni.

Při pokusu o nelegální průjezd Českem bylo od ledna do konce září tohoto roku zadrženo celkem 211 osob. Oproti stejnému období v loňském roce došlo k nárůstu o 10 procent. Více než polovina migrantů se přepravovala nákladními automobily, 32 osobními auty a 21 vlaky, 18 osob přiletělo letadly, obvykle z Řecka.

Nejčastější zemí původu migrantů byl Afghánistán, odkud jich pocházelo 58. Syrské občanství bylo zjištěno u 28 osob, alžírské u 18, následovaly Bangladéš, Turecko, Maroko a Libye. Naprostá většina osob jako cíl cesty uváděla Německo.