Dovolenou v tuzemsku tráví více než polovina Čechů. Některé hotely však stále neotevřely

Události: Některé hotely stále neotevřely (zdroj: ČT24)

V Praze je stále zavřená třetina hotelů. Zatímco loni v létě bylo v hlavním městě obsazených zhruba 90 procent pokojů, teď je to jen každý desátý. V metropoli proto někde mírně klesly ceny. Naopak mimo Prahu hoteliéři nezlevnili. Dovolenou v tuzemsku podle jejich odhadu tráví asi 60 procent Čechů.

Například pražský Grand Hotel Bohemia byl letos v červnu zaplněn asi z poloviny, v červenci je situace podle ředitele Petra Beránka o něco lepší. Hosté jsou většinou z Česka, vrací se ale i turisté ze zahraničí. 

„Jsou to turisté z okolních států, odkud se dá přijet autem. To znamená Německo, Slovensko Rakousko a v malé míře i Polsko,“ uvedl Beránek. 

V porovnání s ostatními hotely měl přitom minulý měsíc Grand Hotel Bohemia hostů nadprůměrně. „Pražské hotely měly v červnu obsazenost asi 9 procent. Velká města, jako jsou Plzeň, Ostrava a Brno, jsou na tom podobně,“ řekl prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. 

Některé hotely a restaurace ve velkých městech proto zlevňují. Využily k tomu snížení DPH z 15 na 10 procent.

„Včera jsem šla po Praze a viděla jsem, že se ceny snížily. Je to ale spíš reakce na nedostatek zahraniční klientely. Češi utratí v zahraničí ročně 70 až 80 miliard korun, a kdyby tady utratili jen třetinu, tak to ekonomice velmi pomůže,“ uvedla v úterý ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). 

Řada tuzemských hotelů ještě neotevřela

V Česku je teď zhruba 6 a půl tisíce hotelů a penzionů, řada z nich ale stále neotevřela. Dvojlůžkový pokoj ve čtyřhvězdičkovém hotelu na jednu noc v Praze vyjde nejčastěji od 1400 do 1900 korun, to je asi o deset až dvacet procent méně než loni. Naopak třeba v Českém Krumlově se teď za podobný standard platí kolem 2500 korun. 

„Co se týká regionů, tam je obsazenost vyšší, ale pouze v těch oblastech, které jsou vyloženě dovolenkové,“ dodal Stárek.

Nejvíc turistů přijelo do jižních Čech. Na dovolenou tam míří asi čtvrtina českých rodin. Zájem je i o jižní Moravu, Krkonoše a Jizerské hory. Do Prahy se naopak podle odhadu hoteliérů vydá asi jen pět procent Čechů.