TÉMA

Covid -19

Když se nastávající matka nakazí covidem, má její dítě třikrát vyšší pravděpodobnost potíží s dýcháním

Od počátku koronavirové pandemie lékaři varovali, že by si nastávající matky měly dávat pozor na to, aby se nenakazily virem SARS-CoV-2. Obávali se vlivu této nemoci na zdraví nejen rodiček, ale i jejich potomků. Další výzkumy tyto obavy potvrdily, a to ve více oblastech. Nový výzkum nyní popsal další problém.
29. 1. 2024|

Výrazné omezení pohybu bylo nejúčinnějším opatřením proti šíření covidu, ukazuje velká studie

Vědci stále řeší, která z opatření proti covidové pandemii byla smysluplná, která měla být ostřejší – a která byla naopak spíše kontraproduktivní. Nyní vytvořili model využívající informace o stovkách čínských měst a popsali na něm, co opravdu zabíralo proti šíření viru SARS-CoV-2.
26. 1. 2024|

Britové detailně analyzovali údaje o očkování proti covidu. Posilovací dávky se ukázaly jako klíčové

Kdyby Britové v létě roku 2022 byli dostatečně očkovaní proti covidu i posilovacími dávkami, mohli zabránit nejméně sedmi tisícům hospitalizací a úmrtí na tuto nakažlivou nemoc. Ukázala to rozsáhlá analýza, která vyšla v odborném žurnálu The Lancet.
17. 1. 2024|

Nejasnosti kolem dlouhého covidu přetrvávají i čtyři roky po začátku pandemie

Nemoc covid-19 dnes mnozí lidé berou skoro jako rutinní nepříjemnost podobnou chřipce a jiným sezonním nákazám. Čtyři roky po prvních zprávách o novém respiračním onemocnění jsou však jeho trvalejší dopady, známé jako "dlouhý covid", stále záhadou pro lékaře i pacienty, napsal deník The Washington Post (WP).
8. 1. 2024|

Dlouhý covid působí v těle změny, které brání lidem cvičit, tvrdí studie

Řada lidí s dlouhotrvajícími zdravotními komplikacemi v návaznosti na onemocnění covidem-19 se po cvičení cítí unavená a trpí bolestmi. Vědci tvrdí, že znají příčinu; na vině jsou podle něj biologické změny, jako je vážné poškození svalů, mitochondriální problémy a přítomnost mikrotrombů v těle, které takzvaný dlouhý covid provázejí.
5. 1. 2024|

Káva funguje jako štít proti covidu, prokázal výzkum

Vědci popsali, že některé potraviny a nápoje bohaté na takzvané polyfenoly mohou posilovat imunitní reakci lidského těla proti viru SARS-CoV-2. Tyto látky se nacházejí například v kávě.
6. 12. 2023|

Novou ředitelkou pražské hygieny by měla být Zdeňka Shumová, řekla končící Jágrová

Novou ředitelkou pražské hygienické stanice by měla být od 1. ledna příštího roku Zdeňka Shumová. Na jednání pražských zastupitelů to řekla končící šéfka hygieny Zdeňka Jágrová. Ministerstvo zdravotnictví zatím výběr oficiálně nepotvrdilo. Jágrová byla také hostem Interview ČT24, kde hovořila například o problémech s trasováním kontaktů nakažených nebo o spolupráci s ministry zdravotnictví.
16. 12. 2021Aktualizováno16. 12. 2021, 19:31|

Pandemie překvapila experty, počty sebevražd nerostou. Útlum mohl pomoct

Když začala před necelými dvěma lety pandemie covidu-19, varovala řada expertů na duševní zdraví, že krize povede ke znatelnému nárůstu počtů sebevražd. Nic takového se ale nepotvrdilo, v řadě zemí dokonce počet sebevražd poklesl. Vědci nyní zkoumají, jak je to možné –⁠ a podle jedné z hypotéz nákaza a uzávěra vedly k udržitelnějšími životnímu stylu, který ve svém důsledku suicidalitu omezil.
19. 11. 2021|

Genetické nůžky CRISPR jsou účinné i proti covidu. Hledá se cesta k léku

První laboratorní pokusy ukazují, že by se proti viru SARS-CoV-2 dala použít biotechnologie CRISPR – tedy takzvané genetické nůžky. Podle studie v odborném časopise Nature Communications by se tímto způsobem dalo zabránit viru v množení.
15. 7. 2021|

Na stavbách silnic začíná chybět materiál, hlavně kamenivo, ocel a plasty

Stavebníkům silnic začíná chybět materiál, hlavně ocel, kamenivo, dochází i tepelná izolace, minerální i polystyren, a vše navíc výrazně zdražuje. Může za to koronavirová krize nebo také požár velké holandské továrny na plasty. Ceny zakázek zatím nerostou, ale podle investorů i dodavatelských firem se zvýší.
26. 6. 2021|
Doporučujeme

Skupinové imunity proti covidu nejde dosáhnout, tvrdí virolog, který objevil SARS. Z pandemie viní čínské kožešinové farmy

Lidská společnost není stádo hospodářského dobytka, a skupinová imunita proto nemůže fungovat. V rozhovoru pro švýcarský web Republik to prohlásil uznávaný německý virolog Christian Drosten, podle něhož tak covid-19 dostanou všichni, kdo ho ještě neměli nebo nejsou očkovaní.
9. 6. 2021|

Je tu vakcína proti znepokojivým variantám covidu. První výsledky jsou nadějné

Vznikla první vylepšená vakcína proti znepokojivým variantám koronaviru, které se objevily v Jihoafrické republice a Brazílii. Její autor, americká společnost Moderna, oznámil, že očkování bez problémů všechny tyto varianty v laboratorním prostředí ničí.
7. 5. 2021|

Očkování „po aljašsku“. Distribuce vakcíny by se bez kmenových vůdců neobešla

Navzdory své rozlehlé geografické rozloze a nehostinnému podnebí se Aljaška řadí mezi jeden z prvních amerických států, které dostaly do distribuce vakcínu proti onemocnění covid-19. Významnou úlohu v rozvozu vakcíny ale sehrálo místní „domorodé“ obyvatelstvo, které je na zdejší drsné podmínky zvyklé. Od začátku dubna obdrželo více než 42 procent všech obyvatel Aljašky ve věku nad šestnáct let alespoň první dávku vakcíny. Distribuci do jednotlivých lokalit zajistila letadla a psí spřežení.
14. 4. 2021|

Kraje nejsou jednotné v očkování vakcínou AstraZeneca. Praktikům ji distribuují zatím jen někde

Ve Zlínském kraji začali mezi praktické lékaře rozvážet vakcínu proti covidu-19 od firmy AstraZeneca. V tomto týdnu by tak praktici ve svých ordinacích měli zahájit očkování seniorů starších osmdesáti let. Naopak Kraj Vysočina tuto vakcínu po konzultaci s ministerstvem zdravotnictví zatím lékařům nedistribuuje, ale hledá jiné využití.
15. 2. 2021|

Frýdek-Místek chce vybudovat ve sportovní hale očkovací centrum. Rodiče malých hokejistů nesouhlasí

Frýdek-Místek chce vybudovat očkovací centrum. Jednou z variant, kde by mohlo vzniknout, je tamní sportovní hala. Očkovat by se v něm mohlo začít během jara, kapacita by měla být mezi sedmi sty až tisícem očkovaných denně. Proti jsou ale rodiče mladých frýdecko-místeckých hokejistů, kteří za normálního stavu v hale trénují.
27. 1. 2021|

Policisté řídí sanitky, o pacienty budou pečovat i lázně. Nemocnicím dochází personál i kapacity

Nemocnice jsou na hranici kapacity lůžkové i personální. Ta chebská v neděli a pondělí musela převézt 14 pacientů jinam. Janské Lázně zase pomohou s péčí nemocných z Trutnova. Ruší se plánované neakutní operace, zdravotnický personál doplňují studenti, medici, vojáci a například v Brně i policisté.
11. 1. 2021Aktualizováno11. 1. 2021, 16:55|

Sport v Ostravě přijde kvůli covidu o desítky milionů korun. Kluby budou škrtat

Kvůli dopadům covidu a úpravám daňového balíčku přijdou sportovní kluby v Ostravě o 25 milionů korun. Vedení krajského města omezí dotace do sportu a tělovýchovy až o dvacet procent. Kluby nyní zvažují, kde budou škrtat. V některých případech se dokonce loučí s klíčovými hráči. Šetřit budou i velké kluby jako fotbalový Baník nebo hokejové Vítkovice.
8. 1. 2021|

Zahraniční galerie a muzea chystají výstavy starých mistrů i moderního umění

Navzdory pandemii, která omezuje i kulturu, chystají zahraniční galerie a muzea výstavy, o nichž se mluví jako o „očekávaných“. Takovou je třeba retrospektiva americké umělkyně Georgie O'Keeffeové nebo výstava o cestovatelské vášni renesančního malíře Albrechta Dürera. Plánované expozice, které by byla škoda minout, vybral magazín The Art Newspaper.
7. 1. 2021|

Nemocnice na Zlínsku jsou na hranici kapacity. Chystají se znovu otevírat covidové stanice a zavírat oddělení

Pacientů s covidem-19 v nemocnicích ve Zlínském kraji opět přibylo. V pondělí je jich ve čtyřech krajských nemocnicích čtyři sta. Některé nemocnice jsou opět na hraně kapacit. Ve zlínské a uherskohradišťské nemocnici se zdravotníci připravují na možné otevření další covidové stanice.
4. 1. 2021Aktualizováno4. 1. 2021, 15:30|

Tříkrálová sbírka se v lednu uskuteční jen on-line

Koledníci na začátku ledna během Tříkrálové sbírky tentokrát do terénu nevyrazí. Charita ČR rozhodla o tom, že po dobu trvání pátého stupně epidemického systému PES se bude sbírka odehrávat pouze virtuálně, důvodem je současná situace kolem pandemie koronaviru. V olomoucké arcidiecézi, kde sbírka v roce 2000 vznikla, do terénu koledníci nevyrazí ani v případě, že by se index rizika snížil. Rozhodlo o tom vedení Arcidiecézní charity Olomouc.
28. 12. 2020|

Koronavirus se poprvé prokázal v Antarktidě. Kontinent vědců je na nemoc připravený

Nákaza koronavirem se poprvé potvrdila v Antarktidě. Na chilské výzkumné stanici na západě nejizolovanějšího kontinentu světa se koronavirus prokázal u 36 lidí. Šestadvacet z nich přitom tvoří příslušníci chilské armády, zatímco ostatní jsou civilní zaměstnanci údržby. Informovala o tom britská televize Sky News. Počet lidí v Antarktidě se mění v průběhu roku. V zimě jich tam je kolem tisíce, v létě zhruba 5 tisíc.
23. 12. 2020|

Nemocnice na Zlínsku opět ruší operace a obnovují covidová lůžka. Kraj má nejvyšší skóre PES v zemi

Rizikové skóre v protiepidemickém systému PES je ve Zlínském kraji 81, odpovídá to pátému, nejvyššímu stupni. Pacientů s covidem v nemocnicích tam začalo opět přibývat minulý týden. Krajské nemocnice proto zastavily transformaci covidových lůžek zpět na necovidová a v nejbližší době neplánují další rušení covidových stanic. Ve Zlínském a Královéhradeckém kraji je skóre nejvyšší v zemi.
15. 12. 2020Aktualizováno15. 12. 2020, 16:55|

Vyhlašte klimatickou nouzi, vyzval státy světa šéf OSN. Podpora fosilních paliv je podle něj nepřijatelná

Generální tajemník OSN António Guterres apeloval na světové lídry, aby ve svých zemích vyhlásili stav klimatické nouze a pomohli tak urychlit kroky, které by zabránily katastrofálním důsledkům globálního oteplování. Na virtuálním klimatickém summitu, který pořádá Velká Británie, vystoupil mimo jiné čínský prezident Si Ťin-pching, který ohlásil závazek snížit do roku 2030 emise oxidu uhličitého v poměru k HDP o 65 procent oproti roku 2005. Zvolený americký prezident Joe Biden potvrdil, že se USA v lednu opět připojí k pařížské dohodě o klimatu.
12. 12. 2020Aktualizováno12. 12. 2020, 20:30|

V hornoslavkovském zařízení pro seniory se nakazil veškerý personál. Na pomoc museli přijít hasiči

Bez potřebné péče zůstali podle karlovarského krajského úřadu klienti zařízení pro seniory v Horním Slavkově na Sokolovsku. Testy totiž ukázaly, že se úplně všichni zaměstnanci nakazili koronavirem. Z klientů se nakazila polovina. Část z nich je přitom na asistenci závislá. Na pomoc kraj zavolal pečovatelské služby i hasiče a záchranku.
10. 12. 2020|