Nemocnice na Zlínsku jsou na hranici kapacity. Chystají se znovu otevírat covidové stanice a zavírat oddělení

Pacientů s covidem-19 v nemocnicích ve Zlínském kraji opět přibylo. V pondělí je jich ve čtyřech krajských nemocnicích čtyři sta. Některé nemocnice jsou opět na hraně kapacit. Ve zlínské a uherskohradišťské nemocnici se zdravotníci připravují na možné otevření další covidové stanice.

Po vánočních svátcích pacientů v nemocnicích ve Zlínském kraji přibylo. Zatím ale žádná nemocnice nebyla nucena otevřít nové covidové oddělení. „Nicméně počty jsou vysoké, zlínská nemocnice se pomalu blíží číslu dvě stě, uvidíme, jestli tento týden číslo překonáme, nebo se situace začne lepšit,“ uvedl předseda představenstev krajských nemocnic a ředitel zlínské nemocnice Radomír Maráček.

Bude-li muset zlínská nemocnice otevřít další covidové oddělení, bude třeba kvůli nedostatku personálu některé oddělení zavřít. Minulý týden chybělo ve čtyřech krajských nemocnicích přes 450 zdravotníků, nemocnice zaměstnávají celkem asi 5500 lidí.

Nejvíc pacientů s covidem je ve Zlíně, a to 193, v Uherském Hradišti je jich 89, ve Vsetíně 52 a Kroměřiži 66. Nemocnice v kraji si pomáhají a z nemocnic s plnou kapacitou se pacienti s covidem převážejí do jiných zařízení.

„O víkendu jsme přebírali dva pacienty v intenzivní péči z nemocnice ve Valašském Meziříčí do Zlína,“ řekl mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant. Již asi dva týdny je podle něj u hranice kapacity nemocnice v Kroměříži, podobně je na tom i Zlín a Vsetín. Volná místa byla jen v Uherském Hradišti, ale i tam pacientů přibylo.

Necelá stovka intenzivních lůžek

Intenzivní péči v krajských nemocnicích potřebuje 48 pacientů s covidem, 36 z nich je na umělé plicní ventilaci. Intenzivních lůžek je v nemocnicích kraje necelých sto, potřebují je však i jiní než covidoví pacienti, proto jsou téměř zaplněná.

Podle pondělních dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) je v kraji na odděleních JIP a ARO volných osm lůžek pro pacienty s covidem a 22 lůžek pro ostatní pacienty, standardních lůžek s kyslíkem je pro pacienty s covidem volných 41. Neakutní plánovanou péči nemocnice opět zastavily v polovině prosince vzhledem k rostoucímu počtu pacientů s covidem-19.

Nové covidové jednotky zřizují i v Brně

V Jihomoravském kraji zaznamenala nárůst počtu pacientů s covidem-19 Fakultní nemocnice Brno a Fakultní nemocnice u svaté Anny nebo znojemská nemocnice. FN Brno upravuje některá další oddělení na covidové jednotky. „Vždy chceme mít rezervu tak 20 až 30 lůžek. Naše maximum, které můžeme vyčlenit pro covidové pacienty, je 330 standardních a 60 lůžek na JIP,“ vysvětlila mluvčí FN Brno Veronika Plachá.

Do FN Brno přijelo pomáhat také patnáct vojáků z Vyškova. Stejní vojáci už působili v nemocnici loni. „Pracují jako sanitáři, což je velká pomoc pro sestřičky. Jsou na plicním oddělení, infekčním, jsou na covidových jednotkách, ale také například v budce před vstupem do nemocnice,“ řekla Plachá. 

V bohunickém areálu bude pomáhat i personál z Dětské nemocnice, která omezuje chod některých oddělení. „Týká se to oddělení, na nichž jsou plánované úkony, a je možnost jejich odkladu,“ uvedla mluvčí FN Brno. Pomáhají také desítky studentů. Vojáci působí i ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně.

Poslední den v roce měla znojemská nemocnice 44 hospitalizovaných s covidem-19, nyní je jich podle mluvčí Petry Veselé 77. „Sháníme dobrovolníky se zdravotním vzděláním, abychom ulevili sestrám,“ řekla.