Když se nastávající matka nakazí covidem, má její dítě třikrát vyšší pravděpodobnost potíží s dýcháním

Od počátku koronavirové pandemie lékaři varovali, že by si nastávající matky měly dávat pozor na to, aby se nenakazily virem SARS-CoV-2. Obávali se vlivu této nemoci na zdraví nejen rodiček, ale i jejich potomků. Další výzkumy tyto obavy potvrdily, a to ve více oblastech. Nový výzkum nyní popsal další problém.

Když se narodí dítě ženě nemocné covidem, má novorozenec třikrát vyšší riziko vzniku respiračních nemocí – a to i přesto, že on sám se covidem nenakazí. Tato hrozba se výrazně snížila, když byly rodičky očkované, ukázala studie, která vyšla na konci ledna v odborném časopise Nature Communications.

Vědci přišli na to, že vystavení viru SARS-CoV-2 v děloze spustilo u kojenců „zánětlivou kaskádu“, která zvýšila riziko poruchy dýchání, jež nejčastěji postihuje předčasně narozené děti.

„Zjistili jsme u donošených dětí narozených matkám, které měly během těhotenství covid-19, krátce po narození neobvykle vysokou míru dechových potíží,“ sdělila hlavní autorka studie Karin Nielsenová z Kalifornské univerzity v Los Angeles.

Aby odborníci odhalili, jak se dýchací potíže vyvíjejí po vystavení covidu v děloze, provedli studii zvanou proteomika. Ta zkoumá strukturu a funkce proteinů a jejich vliv na buňky. Přišli na to, že bičíkům podobné struktury, které pomáhají odstraňovat hlen z dýchacích cest, nefungovaly u novorozenců vystavených v děloze viru SARS-CoV-2 normálně. Kromě toho měli tito kojenci vyšší produkci protilátek zvaných imunoglobulin E (IgE).

I jedna dávka mRNA vakcíny pomůže

Z 221 matek zařazených do studie jich 151 (68 procent) nebylo před infekcí očkováno, přičemž závažný nebo kritický průběh onemocnění covid-19 se vyskytl u 23 žen (16 procent). Mezi očkovanými matkami pouze u tří (4 procenta). Vědci zjistili, že 34 (17 procent) ze 199 kojenců sledovaných ve studii mělo respirační potíže. To bylo nečekaně časté, protože v běžné populaci se respirační potíže vyskytují pouze u pěti až šesti procent dětí.

Ze 34 dětí s poruchou dýchání se pouze pět (16 procent) narodilo matkám, které byly před infekcí očkovány, ve srovnání s 63 (41 procent) dětmi bez poruchy dýchání, což naznačuje, že očkování mělo ochranný účinek. „Matky nebyly před nákazou proti covidu očkované, což naznačuje, že vakcinace před touto komplikací chrání,“ upozornila Nielsenová.

Podle vědců i jedna dávka mRNA vakcíny před infekcí významně snížila pravděpodobnost, že se u donošeného dítěte rozvine dechová tíseň.