Káva funguje jako štít proti covidu, prokázal výzkum

Vědci popsali, že některé potraviny a nápoje bohaté na takzvané polyfenoly mohou posilovat imunitní reakci lidského těla proti viru SARS-CoV-2. Tyto látky se nacházejí například v kávě.

Výzkum, jenž vyšel v odborném žurnálu Cell and Bioscience, prokázal silné účinky kávy proti nemoci covid-19, kterou způsobuje virus SARS-CoV-2. Právě proti tomuto viru má podle studie káva výrazné inhibiční účinky.

Neznamená to, že kdo pije kávu, nemůže se covidem nakazit, nebo že bude mít zaručeně jen mírný průběh. Ale káva by mohla dopady této infekční nemoci zeslabovat, věří autoři studie.

Vědci už narazili na několik menších zpráv, které naznačují, že by potrava bohatá na polyfenoly a také fyzická aktivita mohly posilovat aktivní imunitní odpověď a snížit tak hrozbu závažného onemocnění. Káva polyfenoly obsahuje – například kyselinu kávovou nebo kyselinu chlorogenovou. Kromě toho jsou v ní také antioxidanty, jako je trigonelin, melanoidiny a kafestol. Proto se už od začátku pandemie objevovaly domněnky následované menšími studiemi, jež naznačovaly, že by káva mohla fungovat jako štít proti covidu.

Jedna z nich například zjistila, že vypití nejméně jednoho hrnku kávy denně je spojené s asi o deset procent nižší pravděpodobností infekce covidem. Tento výzkum z Velké Británie ale nenašel příčinnou souvislost, jen korelaci. To znamená, že pití kávy může být spojené i s dalšími jevy, které nějak příznivě ovlivňují imunitní systém.

V nové studii se vědci pokusili podívat na potenciální superschopnosti kávy blíže. Použili k tomu test s pseudovirem SARS-CoV-2, což je speciálně upravená část viru, která se chová podobně jako opravdový virus, ale nepředstavuje žádné riziko. Pomocí něj pak posuzovali účinky kávy na vstup viru do lidských buněk. Nutno dodat, že celý tento výzkum probíhal na laboratorních kulturách, ne na živých lidech.

Káva proti covidu

Ukázalo se, že mletá káva opravdu pomáhala snižovat vstup viru – čím více kávy, tím lépe. V další fázi pak vědci otestovali účinky několika komerčních instantních kávových výrobků.

Tam se potvrdilo, že stejný efekt jako čistá káva mají i komerčně prodávané směsi. A dobrou zprávou pro milovníky tohoto nápoje je, že ani přídavné látky, jako je cukr, smetana nebo skořice tento pozitivní dopad nijak nesnižují. A týkalo se to jak původního „čínského“ covidu, ale i jeho variant Alfa, Delta a Omikron, které vědci otestovali.

Podle autorů studie pomáhají látky obsažené v kávě narušovat interakce mezi hrotem proteinu a receptorem ACE2. Právě do tohoto „zámku“ se „paklíč“ viru pokouší vniknout a odemknout si jím vstup.

Test na lidech

Nakonec, v poslední fázi výzkumu, vědci oslovili 64 zdravých Tchajwanců ve věku 21 až 40 let. Ty autoři rozdělili do několika skupin, přičemž jedna z nich pila kávu, koncentrovanou kávu, kávu bez kofeinu a vodu.

Po několika dnech autoři odebrali všem testovaným vzorky krve, u nichž pak otestovali, jak reagují na virus covidu. Také u nich se ukázalo, že nejlépe proti viru zafungovaly běžná káva a silně koncentrovaná káva. Menší vliv měla ta bez kofeinu.