Státní zástupce obžaloval Peterkovou ze šíření poplašné zprávy kvůli výroku o mobilizaci

Státní zástupce poslal k soudu bývalou novinářku Janu Peterkovou. Viní ji ze šíření poplašné zprávy kvůli výroku, že po nástupu Petra Pavla na Hrad bude vyhlášen válečný stav a mobilizace. ČT to potvrdila obvodní státní zástupkyně pro Prahu 5 Hana Vrbová. Peterkové hrozí až pětileté vězení, protože za stejný trestný čin už byla pravomocně odsouzena. Žena vinu odmítá. Jde tak už o druhou obžalobu, které čelí. V prvním případě byla potrestaná za výroky z doby koronavirové pandemie.

„Dne 9. července 2024 byla k Obvodnímu soudu pro Prahu 5 podána obžaloba pro spáchání přečinu šíření poplašné zprávy,“ napsala České televizi šéfka žalobců v Praze 5 Hana Vrbová.

Policie stíhá Peterkovou kvůli videu z loňského roku. Bývalá reportérka televize Nova v něm měla říct, že pokud se Petr Pavel ujme prezidentské funkce, tak bude vyhlášen válečný stav a mobilizace. Kvůli tomu ji kriminalisté loni v srpnu obvinili ze šíření poplašné zprávy, v říjnu ji pak vyslechli v táborské nemocnici, jak sama zveřejnila na sociální síti.

Peterková obvinění odmítla s tím, že o mobilizaci podle ní mluvili náčelník generálního štábu Karel Řehka i prezidentští kandidáti Petr Pavel a Andrej Babiš (ANO). Žena je stíhána podle přísnější právní kvalifikace. Hrozí jí rok až pět let za mřížemi, protože už byla za stejný trestný čin pravomocně odsouzena.

Peterková šířila dezinformaci, že po očkování proti covidu umírají lidé

Před rokem jí pražský městský soud pravomocně uložil dvouletou podmínku s tříletou zkušební dobou za výroky v době koronavirové pandemie. Ve videích tehdy mluvila o úmrtích po očkování proti covidu-19 nebo o tom, že Česko obsadí vojska NATO. Verdikt potvrdil i Nejvyšší soud.

Odvolací jednání v této kauze loni v květnu narušili příznivci Peterkové. Na chodbě skandovali hesla o gestapu a fašistickém světě, někteří pak vylomili dveře do jednací síně a napadli justiční stráž. Státní zástupce kvůli tomu obžaloval sedm lidí z násilí proti orgánu veřejné moci, výtržnictví a pohrdání soudem. Tři lidé dostali pravomocně podmínky, u dalších dvou bude soud jednat veřejně, u zbylých dvou ještě doručuje trestní příkazy.