Policie stíhá Peterkovou kvůli výrokům o mobilizaci po inauguraci prezidenta Pavla

Policisté znovu obvinili bývalou novinářku Janu Peterkovou ze šíření poplašné zprávy. Důvodem je video na sociální síti, ve kterém měla prohlásit, že po nástupu Petra Pavla na Hrad bude vyhlášen válečný stav a mobilizace. Stíhání ženy kvůli šíření poplašné zprávy potvrdil Martin Černý z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 5. Za stejný trestný čin uložil soud v květnu Peterkové dvouletou podmínku.

„Zdejší státní zastupitelství vykonává dozor ve věci trestního stíhání pro přečin šíření poplašné zprávy. Obviněná prostřednictvím obhájce podala proti usnesení o zahájení trestního stíhání stížnost, kterou dozorový státní zástupce zamítl jako nedůvodnou,“ uvedl náměstek obvodní státní zástupkyně pro Prahu 5 Martin Černý.

Policie obvinila Peterkovou kvůli videu z letošního února. Bývalá reportérka televize Nova v něm měla říct, že pokud se Petr Pavel ujme prezidentské funkce, tak bude vyhlášen válečný stav a mobilizace. Kriminalisté ji na začátku října vyslechli v táborské nemocnici, kde byla hospitalizovaná. Obvinění odmítla s tím, že o mobilizaci podle ní mluvili náčelník generálního štábu Karel Řehka i prezidentští kandidáti Petr Pavel a Andrej Babiš (ANO).

Peterková je stíhána podle přísnější právní kvalifikace. Hrozí jí až pětileté vězení, protože už byla za stejný trestný čin pravomocně odsouzena. V květnu jí pražský městský soud potvrdil dvouletou podmínku s tříletou zkušební dobou za výroky v době koronavirové pandemie. Ve videích tehdy mluvila o úmrtích po očkování proti covidu-19 nebo o tom, že Česko obsadí vojska NATO. Peterková se kvůli verdiktu obrátila na Nejvyšší soud.

Odvolací jednání v této kauze na konci května narušili příznivci Peterkové. Na chodbě skandovali hesla o gestapu a fašistickém světě, někteří pak vylomili dveře do jednací síně a napadli justiční stráž. Policie kvůli tomu minulý týden obvinila osm lidí z výtržnictví, část z nich také z násilí proti orgánu veřejné moci a pohrdání soudem. Mezi obviněnými je i aktivista Pavel Zítko.