V Česku roste počet případů nákazy koronavirem. Vláda ruší hromadné akce nad 100 lidí i výuku na školách

Události ČT: Vláda ruší hromadné akce nad 100 lidí i výuku na školách (zdroj: ČT24)

Česko eviduje k úternímu večeru 61 případů nákazy novým koronavirem. Vláda kvůli šíření nákazy zakázala od úterních 18 hodin akce, kde se sejde více než 100 účastníků. Od středy vláda také ruší výuku v základních, středních, vyšších odborných i vysokých školách. Řekl to premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání Bezpečnostní rady státu. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) doplnil, že rodiče mají nárok na ošetřovné. Kabinet zatím neplánuje zavírat restaurace nebo nákupní centra.

On-line přenos
Šíření koronaviru – do dubna
23:14

Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

23:10
Česká televize

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

22:06

Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

V Česku se zakazují akce, jichž se má zúčastnit více než 100 lidí. Zákaz se týká divadelních, hudebních, filmových a dalších představení, stejně tak sportovních či náboženských akcí, a to veřejných i soukromých. Dosud museli organizátoři pouze hlásit akce a shromáždění nad pět tisíc lidí krajským hygienickým stanicím. 

Opatření bude platit do odvolání. Zákaz se nevztahuje na schůze, zasedání a podobné akce ústavních orgánů, orgánů veřejné moci či soudů, řekl premiér Babiš.

Ministr Lubomír Zaorálek (ČSSD) rozhodl také uzavřít pro návštěvníky všechny příspěvkové organizace ministerstva kultury. Zavřou se galerie, knihovny, muzea či památkové objekty. „Nejsme schopni vyloučit, že se v galeriích, muzeích či knihovnách shromáždí větší množství lidí,“ řekl Zaorálek novinářům. Opatření vešlo v platnost také v úterý od 18 hodin.

Velké veletrhy, výstavy, kongresy a konference v Praze čeká odklad. Pořadatelé události většinou neruší, snaží se je přesunout na podzim. Odloženy byly castingy na Českou Miss i termín semifinále letošního ročníku České Missis. Kvůli vládnímu opatření byla rovněž uzavřena Matějská pouť. 

Fotbalové zápasy se nebudou odkládat

Rozhodnutí už vyvolalo první reakce. Fotbalové zápasy organizované Fotbalovou asociací se zatím nebudou odkládat. Smí se jich ale zúčastnit nejvýš 100 osob. Podobný postoj zaujal také Český svaz ledního hokeje. Zápasy jednotlivých lig se odehrají v kulise maximálně sta diváků. Hráče a organizátory svaz do limitu nezapočítal.

U nejvyšší extraligy by se měly odehrát zápasy předkola play-off, potom se rozhodne o dalším opatření. Objevily se ale neoficiální informace z ministerstva vnitra, podle nichž počet osob zahrnuje všechny účastníky akce včetně hráčů. Čeká se proto na další rozhodnutí. Svaz lyžařů ČR na druhou stranu zrušil veškeré domácí lyžařské a snowboardové závody.

Vláda ruší výuku ve školách

Od středy vláda ruší výuku v základních, středních, vyšších odborných i vysokých školách. Podle ministra zdravotnictví Vojtěcha by se mohlo jednat o dva a více týdnů - podle situace. Ministr školství Robert Plaga (ANO) dodal, že „po čtrnáctidenní lhůtě se rozhodneme, zda případně posouvat termíny přijímacích zkoušek a maturit.“ Mateřských škol se zrušení výuky od středy nebude týkat.

Kvůli zavření škol zůstane doma podle údajů ministerstva zhruba 1,7 milionu dětí a mladých lidí. Téměř milion z nich budou žáci základních škol. „Možnost vzít si ošetřovné bezesporu existuje. Je to mimořádné opatření na základě zákona a rozhodnutí veřejné moci. Dítě musí zůstat doma, nemůže být ve škole, takže v tomto směru ošetřovné by mělo být namístě,“ řekl ministr Vojtěch.

„Vzhledem k tomu, že jsme z toho vyňali mateřské školy, tak věřím tomu, že takovýchto případů bude poměrně málo. Samozřejmě v první, druhé třídě, ale jinak doufám, že by to neměl být zásadní problém,“ dodal.

Restaurace a nákupní centra se zavírat nebudou

Stát zatím neuvažuje o tom, že by byly kvůli novému koronaviru zavírány restaurace či nákupní centra. „Toto, o čem hovoříme a na co se to vztahuje, jsou nějaké jednorázové akce, kde je najednou poměrně velký počet lidí,“ řekl ministr zdravotnictví.

„Nejsou to zařízení, kde se ti lidé mění v čase, procházejí a podobně, jako jsou nákupní centra, wellness centra. Problém je, pokud se lidé koncentrují na jednom místě v rámci plesu, taneční akce, společenské události, sportovní události. Nejsou až takový problém místa, kde lidé korzují,“ doplnil.

„Chceme, aby lidi chodili do práce. To je základ. Aby ekonomika šlapala, aby se exportovalo, dováželo,“ řekl premiér Babiš.

Nicméně podle náměstka ministerstva zdravotnictví Romana Prymuly by opatření měly trvat ještě minimálně jeden měsíc. „Myslím si, že to bude o něco delší. Během následujících týdnů uvidíme, jak se podaří tu křivku nárůstu nakažených zploštit. Pokud by se to nepodařilo, tak by to bylo více měsíců – ale já myslím, že se to povede,“ uvedl Prymula v rozhovoru pro týdeník Respekt. 

„Řada zemí má explozivní charakter této epidemie. Když se podíváte na křivky, tak není vidět, že by běžná opatření vedla k poklesu,“ vysvětlil Prymula. „Musíme epidemii rozložit tak, abychom měli dostatečnou kapacitu zdravotnických zařízení,“ dodal.

Podpora opatření od opozice

Všechny sněmovní strany kroky Bezpečnostní rady státu v zásadě podporují. Za klíčovou pokládají dobrou informovanost veřejnosti a jednotný postoj politiků. „Opatření jsou určitě na místě, možná už některá z nich měla přijít dříve,“ uvedla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Je nutné, aby vláda udělala maximum nejenom pro ochranu zdraví obyvatel, ale aby udělala i maximum opatření pro to, abychom se nepropadli do ekonomické krize,“ dodal předseda lidovců Marian Jurečka.

U předsedy sněmovny se kabinet sešel společně se zástupci všech opozičních uskupení. „Představitelé všech politických stran souhlasili s opatřením, vyjádřili mu podporu,“ uvedl šéf KSČM Vojtěch Filip. Zástupci opozice na zhruba půlhodinovém jednání vládě také přislíbili pomoc v případě, že bude nutné některé kroky schválit ve sněmovně. „Toto jsou situace, kdy je potřeba táhnout za jeden provaz,“ poznamenal předseda ODS Petr Fiala. „Musíme v této tíživé situaci spolupracovat,“ souhlasí šéf SPD Tomio Okamura.

Česko má 61 případů nákazy

V Česku byly první tři případy nákazy novým typem koronaviru potvrzeny na začátku března. K 10. březnu odpoledne bylo pozitivně testováno 41 lidí, večer už to bylo 61 lidí. Oznámil to ministr Vojtěch. Počet nakažených by ale mohl vzrůst, podle Prymuly nelze vyloučit, že za týden se můžeme bavit o číslech na úrovni tří nebo čtyř stovek.

Jeden z úterních případů nákazy se vyskytl v Olomouckém kraji. Jde o cizince, který pracovně pobýval v Anglii a Německu. Rozhlasové stanici Frekvence 1 Vojtěch řekl, že jeden z nových pacientů se zřejmě nakazil při lyžování v Rakousku.

U všech infikovaných má nemoc zatím mírný průběh a nikdo z nich není podle ministra v ohrožení života. Jedna z pacientek nakažených novým koronavirem je také studentkou Vysoké školy ekonomické v Praze.

Vláda potvrdila i nákazu u pražského taxikáře. Po hlavním městě jezdil jako řidič Uberu, jedné z alternativních taxislužeb. Hygienici kvůli tomu dohledávají 90 jeho klientů. Podle Prymuly jsou díky elektronickým záznamům schopni situaci zmonitorovat. Řidič tři dny pracoval i s příznaky.

Že by mohl mít koronavirus, i když nebyl v zahraničí, ho nenapadlo. Podle hygieniků ho mohla infikovat dvojice turistů z Německa. K přenosu nákazy tak došlo komunitně. To znamená, že virus není v Česku zcela izolovaný.

Daniel Stach přináší novinky o koronaviru i o opatření proti jeho šíření (zdroj: ČT24)

Platí zákaz návštěv v nemocnicích

Ministerstvo zdravotnictví kvůli šíření koronaviru vyhlásilo od úterý zákaz návštěv na lůžkových odděleních nemocnic a v domovech seniorů.

Zákaz se netýká lůžkových oddělení nemocnic, na kterých je poskytována péče nezletilým pacientům, pacientům s omezenou svéprávností a rodičkám. Ze zákazu jsou vyňaty také hospice včetně služeb pro pacienty v terminálním stádiu nevyléčitelného onemocnění.

Česká pošta začne roznášet do schránek letáky s preventivními informacemi o novém koronaviru. Distribuce 4,96 milionu letáků v úterý začne na Moravě, v Čechách zřejmě o několik dnů později. Plošná distribuce letáků je součástí informační kampaně, kterou stát v souvislosti s koronavirem zahájil.

Ministerstvo zdravotnictví doporučilo pracovníkům v domácí zdravotní péči a záchranářům kvůli riziku šíření koronaviru používat roušky. Mají si také často mýt ruce mýdlem nebo dezinfekcí s účinkem proti virům.

  • Vláda kvůli koronaviru od úterních 18 hodin zakázala akce nad 100 lidí a zavírá školy. Zákaz se týká divadelních, hudebních, filmových a dalších představení, stejně tak sportovních či náboženských akcí.
  • Vláda od středy ruší výuku v základních, středních, vyšších odborných i vysokých školách. Podle ministerstva zdravotnictví by se mohlo jednat o dva a více týdnů - podle situace. Opatření se netýká mateřských škol.
  • Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) rozhodl uzavřít pro návštěvníky všechny příspěvkové organizace ministerstva kultury. Zavřou se galerie, knihovny, muzea či památkové objekty.
  • Od úterý platí po celém Česku zákaz návštěv na lůžkových odděleních nemocnic a v domovech seniorů. Netýká se lůžkových oddělení nemocnic, na kterých je poskytována péče nezletilým, pacientům s omezenou svéprávností a rodičkám. Ze zákazu jsou vyňaty také hospice včetně služeb pro pacienty v terminálním stádiu nevyléčitelného onemocnění.
  • Fotbalové zápasy organizované Fotbalovou asociací se zatím nebudou odkládat. Smí se jich ale zúčastnit nejvýš 100 osob. Podobný postoj zaujal také Český svaz ledního hokeje. Svaz lyžařů ČR na druhou stranu zrušil veškeré domácí lyžařské a snowboardové závody.
  • Česko má zatím 61 případů nákazy koronaviru. 
  • Česká pošta začne roznášet do schránek letáky s preventivními informacemi o novém koronaviru.