Žáček: Pro ruskou síť bylo Česko vhodné velikostí. A někdejší členové StB či milic zřejmě Moskvě nic neodmítnou

Pavel Žáček (ODS): Rusko mělo v Česku síť dobrých vztahů (zdroj: ČT24)

Česko bylo pro ruskou bezpečnostní službu ideální, minimálně do té doby, než Bezpečnostní  informační služba (BIS) a Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) loni rozbily její síť. Myslí si to místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS). Podle něj je Česko pro podobné aktivity zahraničních služeb vhodné svou velikostí i členstvím v Evropské unii a Severoatlantické alianci. Žáček to řekl v pořadu Interview ČT24.

„Jde o to operativně provádět různé vlivové akce z jiné země než z Ruska, protože prostředky třeba z Petrohradu už byly známy. Pod svícnem – dohledem jiných tajných služeb – je největší tma, takže se Rusové pokusili u nás vybudovat nový kanál. Na to je nejlepší středně velký stát, kde už máte vazby a který je vám do jisté míry nakloněn,“ vysvětluje si Žáček důvod, proč se na českém území podle BIS nacházela síť ruské Federální bezpečnostní služby (FSB). O rozbití sítě informoval v pondělí na sněmovní bezpečnostní konferenci ředitel BIS Michal Koudelka.

Žáček přiznal, že zatím není jasné, co se s odhalenými agenty stalo. Podle něj nemuseli nutně skončit ve vazbě. „To rozbití může znamenat, že se těm lidem zabrání v aktivitě v rámci Česka. Nutně nemusí být osobně vyšetřovaní, také už se třeba nikdy nedostanou do systému EU a schengenského prostoru. Může to taky znamenat zpřetrhání vazeb. S největší pravděpodobností se na to budeme ptát,“ očekává místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost.

Ruská ambasáda se už proti tomu, že měla financovat tuto síť, ohradila. „Diplomatický aparát samozřejmě řekne, že o tom nic nevěděl, a z jejich pohledu to může být i pravda. Ruské ministerstvo zahraničí může nevědět, co dělá zpravodajská služba,“ upozornil Žáček.

Připomněl ale, že Rusko je stát navazující na Sovětský svaz a jeho tajné služby patrně mají situaci v tuzemsku dobře prozkoumanou. „Měli tady garnitury příslušníků StB, členů komunistického aparátu, Lidových milic a dalších mocenských složek, které jim nikdy nic neodmítly. A i dnes jsou jim zřejmě schopní vyjít vstříc,“ myslí si Žáček.

Žáček: Zeman nemusí dostávat všechny zprávy, je jako mluvčí Číny

Prezident Miloš Zeman loni v prosinci bagatelizoval varování BIS před ruskými a čínskými špiony s tím, že z materiálů, které dostává, vyplývá, že takoví agenti se v Česku nevyskytují. To může být podle Žáčka pravda: prezident podle něj varování před cizími agenty dostávat nemusí.

„Po tom, co s těmi zprávami dříve provedl, bych se nedivil, kdyby mu tam tyto zprávy nedávali,“ řekl. Podle něj by neopatrný přístup prezidenta, který je zároveň vrchním velitelem ozbrojených sil, mohl ohrozit spolupráci českých bezpečnostních služeb se zahraničními partnery.  

„Někdy to vnímám, jako kdyby prezident Zeman byl tiskovým mluvčím čínské ambasády,“ řekl Žáček s odkazem třeba na Zemanovu kritiku varování před čínskými technologiemi při budování sítě 5G. „Měl by více věřit aparátu svého státu. Zneužívá toho, že dostává utajované zprávy, a pak z nich vypouští nějaké balónky a využívá toho, že není zodpovědný,“ myslí si o prezidentově postupu Žáček s odkazem na takzvanou kauzu novičok.

Podle Žáčka si ředitel BIS Koudelka zaslouží jmenování do hodnosti generála. Vláda ho na povýšení navrhla už počtvrté. Prezident Zeman tomu ale dosud nevyhověl. „Činnost pana ředitele v této funkci a ve vysokých funkcích ještě předtím je dlouhodobá a výborně hodnocená. Naposledy dostal medaili ve Spojených státech. Podle mého názoru to není ocenění pouze jeho služby, ale celé informační služby,“ řekl Žáček. 

Práce v českých tajných službách je podle Žáčka atraktivní, může se ale stát, že experta snadno přeplatí soukromá firma. „Odborníci nemají nějaké mimořádné platy. Průměrné asi nemají, ale nejsou to násobky,“ přiznal Žáček. Stát by se podle něj měl zaměřit na spolupráci s mladými talenty a expertům nabídnout takovou spolupráci, aby lidé nebyli motivováni pro odchod.