Zeman: Lžeme si do vlastní kapsy. V Česku se vyráběl a testoval novičok

V České republice se v malém množství vyráběl a testoval jed novičok. Po testování byl zničen. Tvrdí to prezident Miloš Zeman na základě informací, jež mu poskytlo Vojenské zpravodajství. Civilní Bezpečnostní informační služba (BIS) naopak uvedla, že testovaná látka novičok nebyl. Jedem byl nedávno v Británii zasažen bývalý ruský špion Sergej Skripal a jeho dcera. Západ z útoku viní Rusko, podle Moskvy mohlo být zdrojem novičoku mj. právě Česko.

Obranné zpravodajství říká, že jed A 230 se jmenuje novičok, BIS říká, že A 230 se nejmenuje novičok a že novičok je až A 234.
Miloš Zeman

Ze zjištění tajné služby podle Zemana vyplývá, že v listopadu minulého roku byl ve Výzkumném vojenském ústavu v Brně testován nervově-paralytický jed označovaný jako A230. Česká armádní tajná služba tuto látku explicitně podle prezidenta označila za novičok. Množství jedu vyrobeného v brněnském ústavu bylo poměrně malé, po testování byl zničen, dodal Zeman.

BIS, odborníci na jadernou bezpečnost či armádu ovšem tvrdí, že novičok, kterým byl otráven Skripal, není jed A230, ale až jed s označením A234.

„Závěr je, že u nás byl vyráběn a testován novičok, byť v malém množství, a poté zničen. … Je pokrytectví předstírat, že tomu tak nebylo,“ usoudil prezident. Zemanovi podle jeho slov nevadí, že se tak dělo, za pokrytecké považuje předstírat, že se nic takového nedělo. „Lžeme si do vlastní kapsy,“ uvedl s tím, že se neodvolává na tajné ani důvěrné spisy, pročež z nich lze omezeně citovat.

Zeman původně ruské tvrzení označil za neopodstatněnou drzost

Novičokem byli v Británii otráveni bývalý dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera. Že mohl pocházet z České republiky, tvrdilo Rusko. Zástupci české vlády v čele s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO), vojenští odborníci či Ústav pro jadernou bezpečnost už dříve prohlásili, že novičok se v Česku nevyráběl.

Rusko překročilo veškeré meze, když označilo Česko za možnou zemi původu nervového jedu novičok, řekl Babiš koncem března poté, co Praha vyhostila tři členy ruského diplomatického personálu.

Podobné stanovisko nejprve zastával i sám Zeman. V rozhovoru pro MF Dnes nařčení odmítl s tím, že jde o „drzost, pro kterou nejsou žádné důkazy“. Následně ale veřejně pověřil bezpečnostní služby, aby pátraly, zda novičok nebyl v České republice vyráběn nebo skladován.

Když v březnu Moskva označila Česko za jednoho z možným původců novičoku, ředitel Vojenského výzkumného ústavu v Brně Bohuslav Šafář řekl, že otravné látky se v Česku vyrábějí výhradně pro laboratorní účely. Malé množství jich vyrábí i jeho ústav, ale má k tomu souhlas Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Řádově jde o gramy, takže podle Šafáře nejde o výrobu, ale spíše o „laboratorní přípravu malého množství“, kvůli otestování jejich vlastností.