„Pokud si někdo myslí, že jim jde o dobro naší země, tak se šeredně plete.“ Česko vyhostí tři Rusy z ambasády, oznámil Babiš

Babiš: Česko vyhostí tři zaměstnance ruské ambasády (zdroj: ČT24)

Česká republika vyhostí tři zaměstnance ruské ambasády. Po jednání vlády to oznámil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Jde o reakci na otravu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a vyjádření spojenecké solidarity s Velkou Británií. Vyhostit ruské diplomaty se podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska rozhodlo zatím 16 členských zemí EU, ale i Spojené státy nebo Kanada.

„Když náš spojenec ve vážné situaci požádá o pomoc, máme mu vyjít vstříc. Proto Česká republika přistoupí k vyhoštění tří pracovníků ambasády Ruské federace,“ řekl Babiš na tiskové konferenci. 

Útok nervovým plynem podle premiéra ohrožuje civilní obyvatelstvo a ukazuje brutálnější způsob špionáže, než na jaký jsme byli zvyklí. „Pro evropské státy je nepředstavitelné a neakceptovatelné, že jiné státy operují s takovými látkami na evropském území,“ dodal. Rusové podle Babiše navíc překročili veškeré meze, když označili Česko za možnou zemi původu nervového jedu novičok použitého k útoku v Británii.

Události: ČR vyhostí tři ruské diplomaty (zdroj: ČT24)

Diplomaté musí odjet do 1. dubna

Ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický (ANO) doplnil, že ruský velvyslanec Alexandr Zmejevský už byl předvolaný na ministerstvo, kde mu byla předaná nóta. Tři členy diplomatického personálu v ní Česko označilo za personae non gratae. Diplomaté tak musí spolu se svými rodinami opustit území České republiky, a to nejpozději do 1. dubna. 

Kdo jsou tři vyhoštění pracovníci ambasády, nechtěl ministr sdělit: „Nemůžeme vzhledem k diplomatickým zvyklostem specifikovat zařazení oněch tří diplomatů,“ uvedl. Česko ale podle něj jednalo s rozmyslem, nikoliv nahodile.

Ruský velvyslanec naši reakci nečekal. Samozřejmě to nesl nelibě.
Martin Stropnický
ministr zahraničních věcí (ANO)

Ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (ANO) a šéf BIS Michal Koudelka přijeli kvůli vyhoštění diplomatů za prezidentem do Lán. „Prezident uložil BIS, aby zjistila, zda se na území České republiky nevyvíjel nebo neskladoval nervový plyn novičok, ať už v průmyslových nebo vědeckotechnických zařízeních,“ komentoval schůzku mluvčí Jiří Ovčáček. Babiš ke schůzce před tím řekl, že prezident projevil zájem o některé informace.  

Ve stejnou chvíli, kdy Česko oznamovalo vyhoštění diplomatů, probíhaly tiskové konference i v dalších zemích EU a také ve Spojených státech nebo v Kanadě. Americký prezident Donald Trump v reakci na kauzu Skripal nařídil vyhoštění šedesáti Rusů a uzavření konzulátu v Seattlu. Mezi vyhoštěnými je i 12 diplomatů z mise při OSN v New Yorku. Ruské diplomaty se rozhodlo vyhostit také 16 členských zemí EU. 

Pravice krok české vlády uvítala. Místopředseda ODS Martin Kupka označil rozhodnutí za správné a nezbytné. „Nedovedu si představit, že by Česká republika nereagovala, když navíc čelila falešnému nařčení z ruské strany, že mohla být původcem jedu novičok,“ řekl ČT. Předseda STAN Petr Gazdík uvítal, že vyhoštění diplomatů bylo koordinované spolu s ostatními zeměmi EU: „Nastal správný čas upozornit, že ne vše si Rusko může dovolit.“

TOP 09: Zastoupení Ruska v Praze je předimenzované

Poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09) považuje vyhoštění diplomatů za symbolické gesto. Nic to podle ní nemění na tom, že zastoupení Ruska v Praze je předimenzované a představuje bezpečnostní rizika. Už dříve uvedla, že rozhodnutí vlády ukáže, jak vážně to Babiš myslí s prozápadní orientací Česka. Na vysoký počet lidí na ruské ambasádě poukázal i předseda lidovců Pavel Bělobrádek. „Čísla jsou ve vztahu například ke Spojeným státům násobná,“ podotkl. Vyhoštění diplomatů považuje za adekvátní reakci.

Reakce politiků na vyhoštění tří pracovníků ruské ambasády (zdroj: ČT24)

S krokem vlády souhlasí i Piráti. „Pokud Rusko používá bojové plyny na území Evropské unie, nemůžeme se na to jenom dívat,“ konstatoval poslanec a místopředseda zahraničního výboru Jan Lipavský (Piráti).

Předseda ČSSD Jan Hamáček považuje vyhoštění tří ruských diplomatů za výraz solidarity vůči Velké Británii. „S postupem vlády souhlasím, ruské výroky o ČR, jako o zemi původu chemické látky, kterou byl spáchán útok na agenta Skripala, pokládám za naprosto nepřijatelné,“ doplnil.

Události, komentáře: Jan Lipavský (Piráti), Leo Luzar (KSČM) (zdroj: ČT24)

SPD a komunisté by ale diplomaty naopak nevyhošťovali. „Máme na paměti kauzu chemických zbraní v Iráku, které nebyly nikdy nalezeny, ale sloužily jako záminka k válce. Je proto potřeba postupovat velmi uvážlivě, dokud nebude celá záležitost došetřená,“ uvedl poslanec SPD Jiří Kobza. Hnutí by podle něj raději volilo jen protestní nótu. 

KSČM: Někdo graduje napětí s jadernou velmocí

Místopředseda KSČM Josef Skála Británii vyčetl, že nezveřejnila žádné konkrétní důkazy o tom, že za otravou Skripala stojí Rusko. „Někdo se zřejmě pokouší dál gradovat napětí s jadernou velmocí, a to zájmu naší země sotva může prospět,“ řekl k vyhoštění diplomatů. „Až někdo položí na stůl důkazy, pojďme se jimi zabývat. Zatím je k dispozici spousta indicií, že to může být i jinak,“ dodal.

Babiš už během dne uvedl, že vyhoštění Rusové jsou lidé, kterým se říká nedeklarovaní zpravodajci. Dodal, že v ČR je jich z Ruska údajně nejvíc z celé Evropy. „A pokud si někdo myslí, že jim jde o dobro naší země, tak se šeredně plete. Navíc nás ruská strana skandálně obvinila z toho, že ten jed novičok se měl vyrábět u nás. Je to sprostá lež,“ uvedl. Vyhoštění by se netýkalo skutečných diplomatů, nebo dokonce velvyslance, dodal.

  • Celý příspěvek Andreje Babiše si můžete přečíst zde:

Ve svém tradičním příspěvku na sociální síti Babiš napsal, že Británie má podporu České republiky. „I když odchází z Evropské unie, musíme dělat všechno pro to, aby Evropa zůstala silná a jednotná. Plus samozřejmě Británie je významný člen NATO a z hlediska evropské i alianční bezpečnosti je zásadním partnerem pro ČR,“ dodal. Pokud Česko vypoví několik ruských zpravodajců, svět se nezhroutí, napsal.

Premiér v demisi také zdůraznil solidaritu s unijními zeměmi mimo jiné proto, že je potřebujeme při důležitém vyjednávání o zrušení cel na ocel, které zavádí USA. „Británii musíme podpořit. Tečka. Nemůžeme v Evropě pořád jenom něco odmítat, a když je čas udělat jasné solidární gesto, tak zůstat stranou. Je potřeba, jak říká náš (vládní zmocněnec pro sport a bývalý hokejový reprezentant) Milan Hnilička, 'držet kabinu',“ napsal Babiš.

Vývoj událostí kolem útoku na Sergeje Skripala
Zdroj: ČT24

Summit EU minulý týden jednoznačně souhlasil s názorem britské vlády, že za incident je s největší pravděpodobností odpovědná Ruská federace. Zpravodajský web CNN o víkendu napsal, že dvacítka členských zemí EU, včetně Česka, by mohla vypovědět ruské diplomaty právě v pondělí. Babiš dřív řekl, že ČR zvažuje vyhoštění jednotlivců z ruského diplomatického sboru. O plánu informoval prezidenta Miloše Zemana.