Koordinovaná odveta: země EU vyhošťují Rusy z ambasád, Trump nařídil uzavřít konzulát a poslat domů 60 diplomatů

Speciál ČT24 k vyhošťování diplomatů v reakci na otravu Skripala (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump v reakci na kauzu Skripal nařídil vyhoštění šedesáti Rusů a uzavření konzulátu v Seattlu. Mezi vyhoštěnými je i 12 diplomatů z mise při OSN v New Yorku. Ruské diplomaty se rozhodlo vyhostit také několik členských zemí Evropské unie, Ukrajina, Albánie, Norsko, Makedonie či Kanada. Z Česka musí odjet tři pracovníci ruské ambasády. Reakce ruského ministerstva zahraničí bude podle agentury RIA „symetrická“.

Konzulát v Seattlu na severozápadním pobřeží USA bude do 2. dubna uzavřen vzhledem k tomu, že se v blízkosti nachází americká námořní základna, uvádí agentura Reuters. Šedesát vyhoštěných Rusů podle amerických činitelů působí v USA jako špioni s diplomatickým krytím. Opustit USA mají do sedmi dnů.

Vypovězení diplomatů má být podle činitelů americké vlády signálem do Kremlu, že počet ruských špionážních operativců ve Spojených státech je „nepřijatelně vysoký“. Pokud Moskva odpoví recipročně, jsou údajně Spojené státy připraveny učinit další kroky.

Mluvčí Bílého domu Raj Shah později uvedl, že Spojené státy si přejí rozvíjet s Ruskem vstřícné vztahy, ale chování Moskvy, jako byl útok v Británii na někdejšího ruského špiona Sergeje Skripala a jeho dceru, tomu brání. „Prezident chce pracovat s Rusy, ale jejich chování to někdy neumožňuje,“ řekl mluvčí. Útok označil za nestoudný a lehkovážný. „Naše vztahy s Ruskem závisejí na ruské vládě, na Vladimiru Putinovi a na dalších vrcholných ruských činitelích,“ podotkl Shah.

Jeho kolegyně Sarah Sandersová prohlásila, že po vyhoštění Rusů budou Spojené státy bezpečnější zemí, protože „bude omezena ruská schopnost slídit po Američanech a provádět tajné operace“. „Vyhoštěním Spojené státy a jejich spojenci dávají Rusku jasně na vědomí, že jejich akce budou mít následky,“ řekla mluvčí.

Ruský velvyslanec ve Washingtonu Anatolij Antonov v reakci na krok americké vlády prohlásil, že diplomatická mise jeho země v USA bude i ve zmenšené podobě pokračovat v práci. Vyhoštění diplomaté podle něj opustí území Spojených států ve stanovené době.

Podle agentury RIA Novosti Antonov na americkém ministerstvu zahraničí proti vyhoštění ostře protestoval. „Spojené státy svými současnými akcemi ničí to málo, co zbylo z americko-ruských vztahů,“ uvedl Antonov.

Prohlásil, že reakce Moskvy bude analogická. Vypovězení stejného počtu amerických diplomatů ze zastoupení USA v Moskvě už dříve předpověděli ruští poslanci, reciprocitou se netajilo ani vedení ruské diplomacie.

Události k vlně vyhošťování v reakci na případ otravy Skripala (zdroj: ČT24)

K vyhošťování se připojilo 16 zemí EU

Členy ruských diplomatických misí se rozhodlo vyhostit zatím 16 členských zemí Evropské unie. Předseda Evropské rady Donald Tusk nevyloučil, že v nadcházejících dnech a týdnech budou následovat další společná evropská opatření, včetně možných nových vyhoštění ruských diplomatů.

Mezi státy EU, které se rozhodly vypovědět ruské diplomaty jsou Německo, Francie a Polsko (po čtyřech), Česko a Litva (tři), Itálie, Dánsko, Nizozemsko a Španělsko (po dvou), Lotyšsko, Estonsko, Chorvatsko, Finsko, Švédsko, Rumunsko a Maďarsko (po jednom). 

Kromě Spojených států a států EU vyhostí 4 diplomaty také Kanada, 2 diplomaty Albánie, 1 diplomata Norsko a Makedonie a 13 pak Ukrajina. Rozhodnutí Kyjeva oznámil prezident Petro Porošenko, který otravu Skripala a jeho dcery označil za cynický útok. Krok Ukrajiny je podle něj projevem solidarity s atlantickými spojenci a byl podniknut v koordinaci se zeměmi Evropské unie.

Policejní auto před ruskou ambasádou ve Varšavě
Zdroj: Reuters/Kacper Pempel

„Jde o největší hromadné vyloučení ruských zpravodajců v historii. Naši partneři projevili velkou solidaritu, ať už jde o přátele v EU, Severní Americe, NATO a další,“ uvedla britská premiérka Theresa Mayová.

O společném postupu vůči Moskvě jednal minulý týden summit Evropské unie, který jednoznačně souhlasil s názorem britské vlády, že za incident je s největší pravděpodobností odpovědná Ruská federace. Moskva to popírá.

Bývalý agent ruské GRU a britské MI6 Sergej Skripal byl společně se svou dcerou otráven nervovou látkou v jihoanglickém Salisbury začátkem března. Oba zůstávají v nemocnici v kritickém stavu.