TÉMA

Otrava špiona Skripala

Proč se ruští agenti ocitli ve Vrběticích? Spekuluje se o Sýrii i Ukrajině
Za výbuchem muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku, ke kterému došlo v roce 2014, stáli podle nově zveřejněných informací tuzemských tajných služeb ruští agenti. Politici mluví o státním terorismu, policie vyhlásila pátrání po špionech, kteří stáli i za britskou otravou agenta Skripala, důvod údajné špionské přítomnosti ve vrbětickém areálu ale není zřejmý – média mluví o syrské i ukrajinské stopě.
18. 4. 2021Aktualizováno18. 4. 2021, 20:42|
Na dezinformace je třeba rychle reagovat, říká ředitel BIS. Jako příklad vyzdvihl Babiše
Na šíření lživých informací je třeba reagovat rychlým autoritativním zveřejněním pravdivých údajů, řekl ředitel BIS Michal Koudelka na sněmovním semináři k ochraně voleb před hybridními hrozbami. Premiéra Andreje Babiše (ANO) v této souvislosti ocenil za rychlé dementování „české stopy“ v kauze Skripal.
13. 12. 2019|
Španělský soud vyšetřuje působení ruských špionů během katalánského referenda
Španělský nejvyšší soud začal vyšetřovat možný vliv Ruska na dění v Katalánsku v době konání protiústavního referenda o nezávislosti v roce 2017. Podle španělského deníku El País se tajné vyšetřování zaměřuje na to, zda se ruská elitní tajná jednotka s označením 29155 pokusila vyvolat v regionu destabilizační procesy. Snahu ruských tajných agentů ovlivnit dění v zemi tento týden oficiálně potvrdilo i Srbsko.
22. 11. 2019|
Trump a Putin v Japonsku jednali o kontrole zbrojení. Zapojit se podle šéfa Bílého domu má i Čína
Americký prezident Donald Trump se v pátek v japonské Ósace sešel se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Během hodinu a půl dlouhého jednání se dohodli, že budou pokračovat v rozhovorech o kontrole zbrojení. Trump přitom prohlásil, že nový kontrolní režim musí zahrnovat Čínu. Mluvili spolu také o Íránu, Sýrii, Venezuele nebo situaci na Ukrajině. Oba státníci jsou v zemi na summitu nejsilnějších ekonomik světa G20.
28. 6. 2019Aktualizováno28. 6. 2019, 18:39|sab
Mayová vyčetla Putinovi otravu Skripala. Kritizovala ho i za dezinformace a kybernetické útoky
Britská premiérka Theresa Mayová se na okraj summitu G20 setkala s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Přímo mu řekla o důkazech, že za loňským útokem na dvojitého agenta Sergeje Skripala stojí dva agenti ruské vojenské rozvědky. Prohlásila rovněž, že Londýn bude usilovat o to, aby tito muži stanuli před soudem. Vyzvala také Putina, aby ukončil „nezodpovědné a destabilizující aktivity“ včetně šíření lživých informací nebo kybernetických útoků, informuje BBC.
28. 6. 2019|
Brexit
Theresa Mayová odchází. Britskou premiérku položil brexit, který si původně nepřála
Po necelých třech letech končí éra Theresy Mayové. V pátek šéfka britské vlády oznámila svou rezignaci, v čele konzervativců skončí sedmého června. Premiérkou zůstane, dokud si její strana nenajde nového vůdce. Dvaašedesátiletá Mayová, jejíž vládnutí je spojené s nekončícím vyjednáváním o brexitu, vstoupila do politiky před více než dvaceti lety, když se stala konzervativní poslankyní. Předtím, než se stala šéfkou vlády, šest let vedla britské ministerstvo vnitra.
24. 5. 2019|
Češka v čele OPCW straní Západu, tvrdí Rusko. Nesmysl, reaguje česká diplomacie
Rusko obvinilo českou diplomatku Janu Reinišovou z vedení Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), že straní Západu. Ruské ministerstvo zahraničí to uvedlo v prohlášení na webu, na které upozornil server Deník N. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Michal Bucháček serveru řekl, že prohlášení Ruska jsou nepravdivá. Reinišová podle něj vykonává funkci předsedkyně výkonného výboru OPCW nestranně a spolehlivě.
27. 3. 2019|
Otrava špiona Skripala
Rok od útoku v Salisbury nejsou o Skripalových téměř žádné zprávy. Média spekulují o jejich stavu
Před rokem svět obletěla zpráva o otravě bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije. Dvojici tehdy našli kolemjdoucí v bezvědomí v centru jihoanglického městečka Salisbury. Podle britských vyšetřovatelů útok spáchali agenti ruské vojenské rozvědky a použili k tomu nervově paralytickou látku novičok. Případ rozpoutal vlnu diplomatických přestřelek. Navzdory odhadům odborníků Skripalovi útok přežili. Nyní se ukrývají na neznámém místě ve Spojeném království a informace o nich se téměř neobjevují.
4. 3. 2019|
Investigativci našli třetího agenta, který se prý podílel na otravě Skripala a jeho dcery
Investigativní skupina Bellingcat tvrdí, že jméno třetího agenta GRU účastnícího se otravy Skripala je Denis Sergejev a že vystupoval jako Sergej Fedotov. Pod tímto jménem navštívil na přelomu ledna a února 2014 Prahu. Na odhalení vysoce postaveného důstojníka ruské vojenské rozvědky GRU spolupracovali se skupinou také novináři z ruského webu The Insider a českého Respektu.
14. 2. 2019Aktualizováno14. 2. 2019, 18:15|
EU zavedla sankce proti členům ruské GRU kvůli útoku na Skripala
Evropská unie uvalila sankce na šéfa ruské vojenské rozvědky GRU, jeho zástupce a dva důstojníky. Reagovala na loňský útok v britském Salisbury, kde byl nervovou látkou novičok otráven bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov nové restrikce už dříve odsoudil.
21. 1. 2019Aktualizováno21. 1. 2019, 18:25|
Do Moskvy jel na svatbu, ne kvůli špionáži, tvrdí rodina Američana zadrženého v Rusku
Američan, který byl zadržen v Moskvě a obviněn ze špionáže, je bývalý příslušník námořní pěchoty, který se do Ruska vydal na svatbu. Uvedla to podle agentury AFP jeho rodina, která současně ujišťuje o nevině Paula Whelana. Ten byl zadržen poté, co samo Rusko v uplynulém roce čelilo několika špionážním skandálům. Ministr zahraničí USA Mike Pompeo uvedl, že Spojené státy žádají o jeho okamžité propuštění. Rusko mezitím Spojeným státům dalo souhlas s konzulárním přístupem k zadrženému, kterého následně podle amerického ministerstva zahraničí navštívil velvyslanec v Rusku Jon Huntsman.
2. 1. 2019Aktualizováno2. 1. 2019, 21:35|
Ruská tajná služba zadržela Američana. Podezírá ho ze špionáže
Ruská tajná služba FSB podle tamních agentur oznámila, že zadržela v Moskvě amerického občana, kterého podezírá ze špionáže. Podezřelého zatkla už v pátek. Za výzvědnou činnost mu hrozí deset až dvacet let za mřížemi.
31. 12. 2018Aktualizováno31. 12. 2018, 17:32|
Putin hodiny odpovídal novinářům. Mluvil o Ukrajině, žoldnéřích i socialismu, který „už nastolit nejde“
Ruský prezident Vladimir Putin s koncem roku opět předstoupil před domácí a zahraniční novináře. V úvodu téměř čtyřhodinové bilanční tiskové konference tradičně zdůraznil úspěšné výsledky ruské ekonomiky. V otázkách novinářů přišla řeč na riziko jaderné války, aktivity ruských žoldnéřů, válku v Sýrii nebo incident v Kerčském průlivu. Ukrajinci podle Putina počítali s tím, že někdo z jejich vojáků během „provokace“ v Azovském moři padne. Na dotaz novináře, který všechny Rusy označil za děti KGB a zmínil nostalgii po socialismu, Putin odpověděl, že socialismus už v zemi obnovit nepůjde.
20. 12. 2018Aktualizováno20. 12. 2018, 14:23|
Události komentáře
Reakce EU na vraždu Chášakdžího byla slabá. Nejde o nic menšího, než je kauza Skripal, říká Zaorálek
„Pohráváme si s tím, že znovu předvedeme světu dvojí metr – nevidím důvod, aby se v případě zavražděného saúdskoarabského novináře postupovalo jinak než v aféře Skripal,“ uvedl bývalý ministr zahraničí a předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) k reakci Evropy na vraždu Džamála Chášakdžího. Pokud se k tomuto brutálnímu činu nedokáže postavit, hrozí jí podle Zaorálka ztráta důvěryhodnosti.
1. 11. 2018|
EU chce kyberútoky trestat sankcemi. Summit připomněl útok na Organizaci pro zákaz chemických zbraní
Příslušní ministři členských zemí Evropské unie dostali od šéfů států a vlád osmadvacítky za úkol připravit návrh specifického sankčního systému za kybernetické útoky. V závěrech summitu je výslovně zmíněn útok na Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW), ze kterého je podezřívané Rusko. To ale jmenováno není.
18. 10. 2018|
Trump v rozhovoru pro televizi CBS News připustil roli Putina v otravě Skripala
Americký prezident Donald Trump připustil, že ruský prezident Vladimir Putin je pravděpodobně zapojený do případů jako byla otrava dvojitého agenta Sergeje Skripala. Uvedl to v rozhovoru pro televizní stanici CBS News. V hodinovém interview přišla řeč i na volební kampaň v roce 2016. Podle Trumpa do ní zasahovalo Rusko i Čína. K otázce globálního oteplování prezident podotkl, že vědci z něj udělali obrovskou politickou agendu.
15. 10. 2018|
168 HODIN
Informační chaos má zakrýt zpackanou operaci Skripal. Šíří ho i čeští politici
Kauza otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala zamotala kdekomu hlavu. Přes kupící se důkazy se po světě i v Česku stále najde dost lidí, kteří odmítají obvinění, že o vraždu se pokusili agenti Kremlu. Poukazují hlavně na to, že v prostředí tajných služeb si nemůžete být ničím jisti. A právě vyvolání co největší nejistoty a zmatení je podle mnoha odborníků cílem současné kremelské propagandy.
15. 10. 2018|
Otrava špiona Skripala
Ruští agenti, které obvinila Británie z otravy Skripala, jej před lety sledovali v Česku, zjistil Radiožurnál
Dva Rusové, které obvinily britské úřady z toho, že se v březnu v britském městě Salisbury pokusili zavraždit bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dceru, pobývali v roce 2014 tajně v České republice. Zjistil to Radiožurnál. V té době se v tuzemsku nacházel i Skripal, podle zdrojů Radiožurnálu pomáhal českým zpravodajcům odhalovat ruské špiony, přičemž dvojice jej sledovala.
10. 10. 2018Aktualizováno10. 10. 2018, 23:29|
V GRU se po zpackaných akcích chystají čistky, píše web podporovaný nepřítelem Kremlu
Série skandálů kolem ruských tajných agentů působících v zahraničí může v brzké době skončit čistkou ve vojenské rozvědce GRU. Píší o tom některá ruská média v souvislosti s možným odhalením totožnosti druhého údajného ruského agenta, který se v březnu na jihu Anglie podílel na pokusu otrávit armádním jedem bývalého ruského špiona Sergeje Skripala.
9. 10. 2018Aktualizováno9. 10. 2018, 15:05|
Otrava špiona Skripala
Jeden ze Skripalových travičů je lékařem ruské rozvědky GRU, tvrdí investigativci
Jeden z obviněných v případu otravy agenta Sergeje Skripala a jeho dcery ve Velké Británii se jmenuje Alexandr Miškin a pracuje pro ruskou vojenskou rozvědku GRU jako lékař. Tvrdí to investigativní web Bellingcat, který se odvolává na veřejné zdroje a svědectví mužových známých. Server také uvedl, že má k dispozici naskenovanou kopii Miškinova pasu. Podrobné informace ale zveřejní v úterý. Londýnská policie spekulace nechce komentovat.
8. 10. 2018|
Otrava špiona Skripala
Skripal je bastard, řekl ruský prezident a dodal, že špionáž je nejdůležitější povolání
Bývalý ruský agent Sergej Skripal, který přeběhl k britské tajné službě, je podle Vladimira Putina bastard a zrádce vlasti. Ruský prezident to řekl v projevu na energetické konferenci v Moskvě. Mediální skandál po jeho otravě prý propukl uměle. Otrávit ho prý neměl nikdo zapotřebí, prohlásil Putin v prvním veřejném komentáři ke kauze.
3. 10. 2018|
Otrava špiona Skripala
Agent GRU Čepiga řídil útěk Janukovyče a dostal za to vyznamenání, říká investigativní novinář
Podplukovník ruské vojenské rozvědky Anatolij Čepiga, který se měl pod krycím jménem Ruslan Boširov podílet na pokusu o otrávení bývalého ruského agenta Sergeje Skripala v Británii, řídil tajný útěk Viktora Janukovyče do Ruska. V ukrajinské televizi to řekl novinář z investigativní skupiny Bellingcat. Bývalý ukrajinský prezident na jaře roku 2014 uprchl z Ukrajiny do Ruska, aby se ukryl před bouří protestů, která vyústila v prozápadní převrat.
1. 10. 2018|
Otrava špiona Skripala
Britové v kauze Skripal identifikovali třetího člena ruské rozvědky, píše Telegraph
Britská tajná služba identifikovala třetího člena ruské rozvědky, jehož podezírá z podílu na březnovém pokusu o vraždu dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v anglickém Salisbury. Napsal to v pátek britský deník The Telegraph. Rusko podíl na otrávení Skripala a jeho dcery odmítá. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek také prohlásil, že Moskva se nebude bavit o podezřelých s médii.
28. 9. 2018Aktualizováno28. 9. 2018, 13:34|
Otrava špiona Skripala
Anatolij Čepiga, plukovník GRU. The Telegraph tvrdí, že odhalil pravou identitu útočníka na Skripala
Jedním z mužů obviněných za útok na bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala je 39letý plukovník ruské vojenské rozvědky GRU Anatolij Vladimirovič Čepiga. Britský deník The Telegraph tak označil muže, který byl dosud veřejnosti znám jako Ruslan Boširov. Čepiga podle listu bojoval ve válkách v Čečensku a na Ukrajině a je držitelem nejvyššího ruského vyznamenání, jež mu udělil ruský prezident Vladimir Putin.
26. 9. 2018Aktualizováno26. 9. 2018, 22:29|