Trump a Putin v Japonsku jednali o kontrole zbrojení. Zapojit se podle šéfa Bílého domu má i Čína

Americký prezident Donald Trump se v pátek v japonské Ósace sešel se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Během hodinu a půl dlouhého jednání se dohodli, že budou pokračovat v rozhovorech o kontrole zbrojení. Trump přitom prohlásil, že nový kontrolní režim musí zahrnovat Čínu. Mluvili spolu také o Íránu, Sýrii, Venezuele nebo situaci na Ukrajině. Oba státníci jsou v zemi na summitu nejsilnějších ekonomik světa G20.

„Oba státníci se shodli, že zlepšení vztahů mezi USA a Ruskem odpovídá zájmům obou zemí a celého světa,“ stojí v prohlášení, které po jednání podle agentury TASS zveřejnil Bílý dům. Prezidenti podle tohoto dokumentu kromě modelu kontroly zbrojení pro 21. století jednali také o situaci v Íránu, Sýrii, Venezuele a na Ukrajině. Konkrétně se dotkli ruského zadržení ukrajinských námořníků v Kerčském průlivu.

Obě země během posledních měsíců oznámily, že odstupují od dohody o likvidaci raket středního a krátkého doletu z dob studené války. Spojené státy Rusko obviňovaly, že smlouvu porušuje, ruská strana taková tvrzení ale odmítá.

Summit G20 začal dvoustrannými schůzkami, hlavní téma je obchodní válka mezi USA a Čínou (zdroj: ČT24)

 Putinův mluvčí Dmitrij Peskov po schůzce uvedl, že v nejbližších dnech bude do Bílého domu posláno oficiální pozvání, aby se Trump 9. května 2020 zúčastnil přehlídky na Rudém náměstí. „Skutečně Putin pozval Trumpa na oslavy 75. výročí ukončení druhé světové války a Trump reagoval pozitivně, řekl, že počká na oficiální pozvání,“ uvedl Peskov s tím, že se tak stane v nejbližší době.

Čas podle něj nedovolil oběma vůdcům, aby hlouběji pohovořili o tématech, kterých se dotkli, nicméně si řekli, že úroveň obchodu mezi oběma státy neodpovídá potenciálu obou zemí, a tak se dohodli podívat se na překážky rozšíření obchodních horizontů.

Podle šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova byla na schůzce velmi dobrá atmosféra a nálada. Oba vůdci se podle něj shodli, že situace okolo Íránu je napjatá, ale chtějí ji vyřešit diplomaticky. Pokud jde o strategickou situaci a vztahy obou velmocí, oba prezidenti podle Lavrova vybídli zdržet se kroků, které by mohly vyprovokovat závody ve zbrojení. Obě strany také chápou, že USA a Rusko potřebují spolupracovat.

Trump před začátkem pátečního jednání ocenil „velmi dobré vztahy“ s Moskvou. „Myslím, že výsledky této schůzky budou výborné,“ řekl americký prezident. „Nemohu než souhlasit s prezidentem (USA), máme o čem hovořit,“ řekl Putin po úvodní řeči Trumpa, v níž novinářům prezentoval body nadcházejícího jednání.

Na dotaz reportéra, zda Trump na schůzce nadnese i otázku údajných zásahů do amerických voleb, šéf Bílého domu odpověděl, že samozřejmě ano. Putinovi před novináři v nadsázce řekl, aby se „nevměšoval do amerických voleb“.

Očekávalo se, že na schůzce bude řeč také o Severní Koreji. Ruský prezident se v dubnu ve Vladivostoku poprvé sešel se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Dialog mezi Washingtonem a Pchjongjangem o severokorejském jaderném odzbrojení vázne po neúspěšném summitu Trumpa s Kim Čong-unem v Hanoji letos v únoru.

Zatím jediné širší jednání Trumpa s Putinem se konalo loni v červenci v Helsinkách. Prezidenti se setkali také několikrát na okraj mezinárodních konferencí. Počátkem května pak Trump s Putinem hovořil půldruhé hodiny telefonicky.

Americký prezident se v Japonsku sešel také s Angelou Merkelovou a ocenil rostoucí obchodní vztahy mezi Německem a USA. Trump s německou kancléřkou na bilaterálním jednání diskutovali rovněž o Íránu a jeho jaderném a balistickém programu, o podpoře ekonomických reforem na Ukrajině a o složitém obchodním vyjednávání mezi USA a Čínou.

Putin a Mayová se sešli poprvé od aféry Skripal

Na okraj summitu G20 se také setkali britská premiérka Theresa Mayová a ruský prezident, a to poprvé od loňské aféry kolem otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala v britském Salisbury. Britský list The Guardian uvedl, že Mayová a Putin si před společným jednáním potřásli rukama, ale neusmáli se. Po jednání Mayová uvedla, že normalizace vztahů Británie a Ruska nebude možná, dokud Moskva neukončí nezodpovědné a destabilizující aktivity.

Otrava Skripala vyvolala diplomatickou krizi, během níž si Rusko a řada západních států vzájemně vypověděly desítky diplomatických pracovníků.

Mayová před summitem řekla, že Londýn bude usilovat o to, aby dva představitelé ruské vojenské rozvědky obvinění z podílu na útoku byli pohnáni k odpovědnosti. Putin v rozhovoru s listem Financial Times krátce přes summitem G20 znovu zdůraznil, že Rusko nemá s otravou nic společného. Prohlásil přitom, že bilaterální vztahy jsou mnohem důležitější než „rozruch kolem špionů, kteří nestojí za zlámanou grešli“.