Skripal je bastard, řekl ruský prezident a dodal, že špionáž je nejdůležitější povolání

Bývalý ruský agent Sergej Skripal, který přeběhl k britské tajné službě, je podle Vladimira Putina bastard a zrádce vlasti. Ruský prezident to řekl v projevu na energetické konferenci v Moskvě. Mediální skandál po jeho otravě prý propukl uměle. Otrávit ho prý neměl nikdo zapotřebí, prohlásil Putin v prvním veřejném komentáři ke kauze.

„Někteří vaši kolegové šíří názor, že pan Skripal byl bezmála ochráncem lidských práv,“ řekl novinářům ruský prezident, když byl požádán o reakci na západní sankce vyvolané Skripalovou otravou. „Byl to prostě špion, zrádce vlasti,“ prohlásil Putin a pokračoval: „Představte si, že se objeví člověk, který zradí svoji zem. Jak se k němu postavíte? Jakýkoliv přítomný zástupce kterékoliv země? Je to prostě bastard a tečka.“

Podle ruského prezidenta je soupeření tajných služeb věčné. „Je známo, že špionáž – stejně jako prostituce – je jedním z nejdůležitějších povolání na světě. Nikdo ji nezrušil a zatím ji zrušit ani nemůže,“ řekl Putin, který kdysi sám působil v řadách sovětské tajné služby KGB.

Dvojitý agent

Skripal dlouhá léta působil jako agent ruské vojenské rozvědky a v 90. letech se nechal naverbovat pro spolupráci s britskou tajnou službou MI6. Ruská tajná policie ho v roce 2004 zatkla kvůli podezření, že Londýnu vyzradil desítky ruských agentů.

V roce 2006 byl v tajném procesu odsouzen na 13 let, ale v roce 2010 ho Moskva spolu s dalšími třemi osobami vyměnila za deset svých špionů zadržených v USA. Od té doby žije v Británii.

Skripal byl spolu s dcerou Julijí letos v březnu přiotráven armádním jedem novičok v jihoanglickém Salisbury. Londýn z útoku obvinil agenty ruské vojenské rozvědky, která prý jednala na přímý pokyn Putina.

Podle mnohých indicií mohl stále pomáhat v rozbíjení sítí ruských zpravodajců v Evropě. Týdeník Respekt v květnu uvedl, že Skripal byl v roce 2012 tajně v Praze a v Británii se navíc minimálně jednou setkal se zástupci českých bezpečnostních složek. Podle tisku také radil estonským tajným službám, kterým poskytoval informace o ruských agentech a jejich metodách.

Podle prezidenta Rusko nemá zapotřebí nikoho trávit. „Tenhle Skripal je zrádce, jak už jsem řekl. Dopadli ho, byl (v Rusku) potrestán, odseděl si celkem pět let ve vězení, pak jsme ho pustili. To je vše. Odjel, pokračoval ještě ve spolupráci, konzultoval jakési tajné služby. No a co?“ prohlásil.