Reakce EU na vraždu Chášakdžího byla slabá. Nejde o nic menšího, než je kauza Skripal, říká Zaorálek

Události, komentáře s exministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) (zdroj: ČT24)

„Pohráváme si s tím, že znovu předvedeme světu dvojí metr – nevidím důvod, aby se v případě zavražděného saúdskoarabského novináře postupovalo jinak než v aféře Skripal,“ uvedl bývalý ministr zahraničí a předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) k reakci Evropy na vraždu Džamála Chášakdžího. Pokud se k tomuto brutálnímu činu nedokáže postavit, hrozí jí podle Zaorálka ztráta důvěryhodnosti.

„Připadá mi, že z Evropy přicházejí velmi rozpačitá stanoviska, stanovisko EU bylo velmi krotké. Obecné prohlášení, aby se to vyšetřilo, to je v tuto chvíli velice slabé,“ upozornil Zaorálek.

Připomněl, že v kauze otravy bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v britském Salisbury Evropa reagovala jednoznačně a jednotně. „Tady se nestalo nic menšího,“ zdůraznil bývalý šéf ministerstva zahraničí s odkazem na vraždu saúdskoarabského novináře na konzulátu v tureckém Istanbulu.

„Byl to brutální čin, který se stal na území jednoho z aliančních států, a jestli si tohle necháme líbit, tak se v budoucnu může stát, že takto necivilizovaně, brutálně si kdekterý jiný autoritář bude vyřizovat věci na našem území,“ varoval.

Evropa navíc podle něj riskuje ztrátu důvěryhodnosti. „A na téhle linii postupujeme,“ podotkl Zaorálek. Obává se, že kauza nakonec může skončit zametená pod koberec.

Odzbrojovací dohoda by se měla rozšiřovat, ne rušit, míní Zaorálek

Riziko do budoucna vidí předseda zahraničního výboru sněmovny i v dalším aktuálním tématu, kterým je oznámení Spojených států, že vypovědí dohodu o raketách středního a kratšího doletu podepsanou s tehdejším Sovětským svazem v roce 1987.

Podle Zaorálka byla tato dohoda pro Evropu nesmírně důležitá a Spojené státy svůj avizovaný krok měly konzultovat se spojenci.

Dohoda by se podle něj měla místo zrušení naopak rozšířit o další státy. „Dnes se zbrojí všude. Nejsou to jen Rusko a Spojené státy. Roste jaderný arzenál Číny, Indie a dalších zemí,“ upozornil. Vyplatilo by se podle něj zasednout ke stolu a hledat, v čem je dohoda nedostatečná nebo porušovaná a napravit ji.

Kritizoval také, že podobně Spojené státy přistoupily i k dohodě s Íránem a příkladem špatné politiky jsou podle Zaorálka i americká cla uvalená na Čínu.

Rozhovor se dotkl i tématu postupného odchodu německé kancléřky Angely Merkelové z politiky nebo blížících se amerických voleb do Kongresu. Pořad si můžete pustit ve videu na začátku článku.