Ruští agenti, které obvinila Británie z otravy Skripala, jej před lety sledovali v Česku, zjistil Radiožurnál

Události: Ruští agenti podezřelí z otravy Skripala jej sledovali už během pobytu v Česku (zdroj: ČT24)

Dva Rusové, které obvinily britské úřady z toho, že se v březnu v britském městě Salisbury pokusili zavraždit bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dceru, pobývali v roce 2014 tajně v České republice. Zjistil to Radiožurnál. V té době se v tuzemsku nacházel i Skripal, podle zdrojů Radiožurnálu pomáhal českým zpravodajcům odhalovat ruské špiony, přičemž dvojice jej sledovala.

„Vypadá to, že Rusové měli komando a Skripala sledovali dlouho před pokusem o vraždu,“ řekl zdroj ze zpravodajských služeb Radiožurnálu.

Sergej Skripal přijel do České republiky ve druhé polovině října 2014, podle zdroje tedy nedlouho po tom, co do země vstoupili i muži, kteří podle britských vyšetřovatelů o necelé čtyři roky později usilovali v Salisbury jak o život Skripala, tak jeho dcery Julije.

Reportér Radiožurnálu Janek Kroupa sdělil, že zpravodajské zdroje nikdy přesně neřeknou, s čím jim Skripal pomohl. Existuje podle něj ale vodítko. „Týdeník Respekt napsal, že tu Skripal byl v roce 2012. Když se podíváte na množství vyhoštěných ruských agentů z roku 2012 a 2014, tak v obou letech k vyhošťování ruských špionů skutečně došlo. České zpravodajské služby se o nich nějak musely dozvědět,“ naznačil Kroupa.

Případ Sergeje Skripala je podle Kroupy specifický ve dvou věcech. Za prvé: Skripal měl neuvěřitelné množství znalostí o identitách ruských agentů a za druhé, za spolupráci s úřady v odhalování ruských agentů byl odsouzen a část trestu si odseděl, než jej ruští zpravodajci vyměnili s Brity. Právě druhý aspekt je příčinou poprasku kolem pokusu o vraždu Skripala. 

Pod falešnou identitou

Alexandr Miškin, který podle zjištění mezinárodní investigativní skupiny Bellingcat pracoval jako lékař ruské vojenské rozvědky GRU, pobýval mezi 13. a 16. říjnem 2014 v Ostravě, následně vyrazil do Prahy. Do České republiky přicestoval pod falešnou identitou jako Alexandr Petrov, píše Radiožurnál, což je stejné jméno, které použil i ve Velké Británii.

Anatolij Čepiga, podle zjištění médií plukovník GRU, navštívil Prahu 11. října 2014, rovněž on podle Radiožurnálu zvolil falešné jméno následně užité při akci v Salisbury – Ruslan Boširov. „O jejich návštěvu se později zajímali jak čeští zpravodajci, tak i Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Kvůli tomu, že po celé Evropě probíhá vyšetřování případu, nechce nikdo věc komentovat,“ dodává Radiožurnál.

Bývalý zástupce ředitele ÚZSI Jan Paďourek v Událostech, komentářích uvedl, že je poněkud zvláštní, že by jedno komando sledovalo jeden cíl ve stejném složení. Nicméně připustil, že je to možné. Paďourek dodal, že agenti patřili k seniorním důstojníkům a byli velmi dobře vycvičeni. 

Dneska už rozumíme, proč se Česko po pokusu o vraždu Skripala připojilo k vyhošťování diplomatů z ruské ambasády. Prostě proto, že se to Česka týkalo.
Janek Kroupa
reportér Radiožurnálu

Babička jednoho z podezřelých zmizela, píše The Daily Telegraph

„V Británii o české stopě v případu Skripal informují nejsledovanější média. Ruská redakce BBC se vydala přímo do vesnice jednoho z podezřelých z otravy novičokem. Potvrdila, že jeho pravé jméno má být dr. Alexandr Miškin,“ uvedl zpravodaj ČT Bohumil Vostal.

List The Daily Telegraph na základě vlastního šetření přinesl zprávu, že z vesnice zmizela Miškinova babička. Sousedům měla ukazovat fotografii vnuka, jak dostává ocenění Hrdiny Ruské federace z rukou Vladimira Putina. 

Muži, kteří tvrdí, že se jmenují Alexandr Petrov a Ruslan Boširov, jsou podezřelí z toho, že použili nervově paralytickou látku novičok k otravě dvojího ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery. Oba přežili. Jed však následně zabil ženu, která s ním náhodou přišla do kontaktu, a přiotrávil i jejího partnera.

Obvinění Rusové se hájí, že do Salisbury zavítali jako turisté, aby se obdivovali tamní katedrále. Je na ně vydán evropský zatykač. Britská prokuratura věří, že má dostatek důkazů pro jejich odsouzení. Rusko jakýkoliv podíl viny na otravě čtyř lidí, z nichž jedna žena zemřela, odmítá.

Do Skripalovy otravy byl prý zapleten ještě další agent GRU

V případu otravy bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Salisbury na jihu Anglie figuruje ještě další Rus, tvrdí ruský server Fontanka.ru. Podle něj vystupuje jako Sergej Fedotov, který navštívil v lednu a únoru 2014 Českou republiku společně s dalším podezřelým Rusem, Alexandrem Petrovem. Navíc používal cestovní pas s číslem blízkým pasům Petrova a Ruslana Boširova, které britské úřady podezírají z otravy Skripalových.

„Pětačtyřicetiletý Sergej Fedotov se ideálně hodí do koncepce ‚travičů z GRU‘,“ napsal portál. Fodotov kromě Prahy navštívil nejméně třikrát Londýn, naposledy 2. března tohoto roku a odletěl 4. března, v den útoku, a to společně s Petrovem a Boširovem.

„Sergej Fedotov se ideálně hodí do role třetího podezřelého,“ pokračuje Fontanka s tím, že v Rusku údajný Fedotov nevlastní žádnou nemovitost, ani auto, ani mobilní telefon a nevyskytuje se ani na sociálních sítích. Podle serveru je proto jen otázkou času, kdy oficiální či soukromí vyšetřovatelé odhalí jeho skutečnou identitu a životopis.