Anatolij Čepiga, plukovník GRU. The Telegraph tvrdí, že odhalil pravou identitu útočníka na Skripala

Jedním z mužů obviněných za útok na bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala je 39letý plukovník ruské vojenské rozvědky GRU Anatolij Vladimirovič Čepiga. Britský deník The Telegraph tak označil muže, který byl dosud veřejnosti znám jako Ruslan Boširov. Čepiga podle listu bojoval ve válkách v Čečensku a na Ukrajině a je držitelem nejvyššího ruského vyznamenání, jež mu udělil ruský prezident Vladimir Putin.

„Pravá identita jednoho ze salisburských podezřelých byla odhalena, ruský plukovník. Chci poděkovat všem lidem, kteří na této kauze tak neúnavně pracují,“ napsal na sociální síti Twitter britský ministr obrany Gavin Williamson. Následně byl příspěvek bez vysvětlení smazán. Londýnská policie, která otravu novičokem vyšetřuje, informace médií odmítla komentovat, stejně jako britské ministerstvo zahraničí.

Británie z otravy Skripala a jeho dcery nervovým jedem obvinila Ruslana Boširova a Alexandra Petrova. Britské úřady dříve uvedly, že příslušníci vojenské rozvědky GRU pravděpodobně do Británie cestovali pod falešnými jmény.

Muži odpovídající fotografiím zveřejněným britskou policií později v rozhovoru s televizí RT řekli, že Boširov a Petrov jsou jejich skutečná jména a že do Skripalova bydliště v jihoanglickém Salisbury přijeli jako turisté.

The Telegraph nyní napsal, že skutečnou identitu Ruslana Boširova odhalil ve spolupráci s investigativním webem Bellingcat. Zjištění podle listu ukazuje jako lež tvrzení ruského prezidenta Vladimira Putina o tom, že Británií obvinění muži jsou nevinní civilisti.

„Toto odhalení eliminuje jakékoli zbývající pochybnosti o tom, že dva podezřelí v otravě novičokem byli ve skutečnosti ruskými agenty na tajné vládní misi,“ napsala mezinárodní reportérská skupina Bellingcat.

Vyznamenaný z Čečny a Ukrajiny

Čepiga podle listu v roce 2001 dokončil studia na vojenské akademii na ruském Dálném východě a poté nastoupil k útvaru speciálních jednotek, s nimiž absolvoval tři turnusy v druhé čečenské válce. V roce 2014 byl podle The Telegraph vyslán na Ukrajinu. O několik měsíců později mu prezident Putin udělil řád Hrdiny Ruské federace při „utajené ceremonii“. 

The Telegraph dále citoval nejmenovaného bývalého vysokého důstojníka ruské armády, podle nějž nasazení osoby s hodností a zkušenostmi Čepigy v Salisbury naznačuje, že rozkaz o útoku přišel „z nejvyšších pater“. Takový je i postoj britských úřadů.

Druhý muž vystupoval pod pravým křestním jménem Alexandr

The Telegraph dále zjistil, že Čepigův komplic do Británie cestoval pod svým pravým křestním jménem Alexandr a krycí bylo pouze příjmení. Protiteroristická policie údajně jeho pravou totožnost zná. Podle zpravodajské společnosti BBC ohledně identity podezřelých nepanují žádné pochybnosti.

Na oba muže byl vydán evropský zatykač. Kromě obvinění z pokusu o vraždu dvojího ruského a britského špiona Sergeje Skripala a jeho dcery jsou hledáni i za vraždu Britky Dawn Sturgessové a pokus o vraždu jejího přítele Charlieho Rowleyho, kteří se otrávili, když nalezli lahvičku maskovanou jako parfém, která však skrývala smrtící látku novičok.

Rusko jakýkoli podíl viny odmítá.