Myslel, že dává přítelkyni parfém. Ta si však na kůži rozstříkla smrtící novičok

Události: Brit si myslel, že našel parfém. Byl to novičok (zdroj: ČT24)

Brit, který přežil kontakt s nervovým plynem novičok, popsal svůj příběh v televizi ITV News. „Byla to olejovitá tekutina jen s malým zápachem,“ vybavuje se Charlie Rowley kontakt s nebezpečnou látkou. Našel ji v krabici v malé skleněné lahvičce, která připomínala parfém. Že o voňavku rozhodně nešlo, zjistil záhy poté.

Když po týdnu v nemocnici Charlie Rowley nabyl vědomí, britská policie mu oznámila, že se s partnerkou Dawn Sturgussovou pravděpodobně otrávili ruskou chemickou zbraní známou jako novičok. Rowley se v tomto okamžiku také dozvěděl, že jeho přítelkyně kontaktu s chemikálií podlehla.

Zpráva ho šokovala a se ztrátou ženy, s níž plánoval žít, se vyrovnává těžko. Považuje za velmi nezodpovědné „jen tak“ odhodit jed, který může kdokoliv najít. „Mohly to být děti,“ upozornil v rozhovoru pro ITV News Rowley. 

Přiotrávený Brit byl z nemocnice propuštěn minulý týden a policii poskytl nové stopy, jak mohla být nervově paralytická kapalina propašována přes hranice. Lahvičku připomínající parfém zabalenou v celofánu prý našel uvnitř zhruba sedmicentimetrové lepenkové krabičky.

Kde krabičku objevil, ovšem nedokázal vyšetřovatelům říct. Všechny vzpomínky mu splývají. Onen víkend byl s partnerkou v Salisbury. Domnívá se, že „parfém“ našel s největší pravděpodobností někde v okolí Amesbury.

Rowley rád hledal a sbíral drobnosti. Dával je partnerce jako dárky

Přátelé popsali Rowleyho jako takzvaného „potápěče“, který hledá v kontejnerech a odpadkových koších cenné předměty a drobnosti. Ty pak dával své přítelkyni jako dárky. Že rád sbírá věci, přiznal i v rozhovoru.

Uvedl, že všechno se zdálo jako nové. Lahvička vypadala netknutá, byla utěsněná a zalepená. Doma ji měl dokonce několik dní. Onoho rána (30. června) dal „voňavku“ své přítelkyni Dawn Sturgussové. Ta ji považovala za velmi drahou, podle Rowleyho dokonce poznala značku. 

Myslel jsem, že nedělám nic víc, než že jí dávám dárek.
Charlie Rowley
Brit otrávený novičokem

Rowley si pamatuje, jak si v koupelně jeho přítelkyně stříkla domnělou voňavku na zápěstí a otřela si je o sebe. Během patnácti minut ji rozbolela hlava a chtěla po Rowleym prášky proti bolesti. Když se do koupelny vrátil, našel ji ležet oblečenou ve vaně a ve velmi špatném zdravotním stavu.

Jed pochází z otravy Skripalových

Rowley sám přišel do styku s novičokem, když se snažil na lahvičku připevnit rozprašovač. Jakmile závěr utáhl, umyl si ruce. V rozhovoru si vybavil, že šlo o olejovitou tekutinu, která konzistencí ani vůní parfém nepřipomínala. Ovšem příliš pozornosti tomu nevěnoval.

Britské úřady jsou přesvědčeny, že šlo o stejnou látku, která byla použitá k otravě bývalého ruského špiona Sergeje Skripala a jeho dcery Julie.

Podle všeho traviči Skripalových ve spěchu nádobku se zbývajícím jedem odhodili. Britské úřady ji ovšem ani po prohledání okolí útoku na ruského špiona nenašly.