Skripal a jeho dcera si v den útoku vypnuli navigaci v mobilu. Mohli mít tajnou schůzku, spekuluje list

Bývalý ruský dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija, kteří byli počátkem března v anglickém Salisbury otráveni armádním jedem, vypnuli v den útoku na čtyři hodiny navigaci GPS ve svých telefonech. Napsal to britský  list The Times, londýnská policie odmítla informaci potvrdit.

S vypnutou navigací se Skripalovi mohli vydat na tajnou schůzku, aniž mohli být sledováni, spekuluje britský list. Dvojice v Salisbury 4. března nejprve navštívila hrob Skripalovy manželky a jejich syna na místním hřbitově, pak zamířila do restaurace.

Kolem půl čtvrté odpoledne místního času pak byli nalezeni v bezvědomí na nedaleké lavičce. Od té doby jsou v kritickém stavu v nemocnici.

Britští telefonní operátoři poskytli protiteroristickým složkám údaje o tisících mobilů, které byly v Salisbury v provozu kritický den a několik dnů předtím, uvedl list The Times bez uvedení zdroje svých informací. S pomocí těchto dat je možné vystopovat pohyb případného útočníka.

List rovněž píše, že Skripal dal v den útoku na břehu řeky Avony v centru Salisbury chléb třem chlapcům, kteří tam krmili kachny. Chlapci pak byli mezi několika desítkami osob, u nichž později lékaři prověřovali možnou přítomnost nervově paralytické látky.

Kauza Skripalových odstartovala dramatický diplomatický konflikt mezi Ruskem a Británií a jejími spojenci. Londýn považuje za vysoce pravděpodobné, že útok na bývalého agenta ruské GRU a britské MI6 byl dílem ruských tajných služeb řízených z Kremlu. Rusko jakýkoli podíl na otravě popírá.

Mínění Britů o případu Skripal se snažili ovlivnit trollové

Podle analýzy laboratoře Digital Forensic Research Lab, spadající pod americkou zahraničněpolitickou organizaci Atlantická rada, se ruští trollové na Twitteru snažili ohledně případu Sergeje Skripala zmanipulovat mínění Britů. Napsal to britský list The Telegraph.

Uživatelé z několika zřejmě falešných účtů na Twitteru, které podle analytiků mohou být napojeny na trollí farmu v Petrohradu, sdíleli anketu britské blogerky Rachael Swindonové, ve které hlasovalo na 15 700 lidí. Blogerka se v anketě ptala, zda si lidé myslí, že britská premiérka Theresa Mayová „poskytla dostatek důkazů k tomu, aby mohla z případu obvinit Rusko“.

Sedmasedmdesát procent uživatelů v anketě odpovědělo záporně. Swindonová, která je známou podporovatelkou vůdce britských opozičních labouristů Jeremyho Corbyna a která má na twitteru 57 000 odběratelů, následně uzavřela, že „nálada britské veřejnosti se mění“.

Podle expertů z Digital Forensic Research Lab však některé z nejvlivnějších tweetů této ankety pocházely z prokremelských účtů, které byly zřejmě organizované.

Analytik Ben Nimmo uvedl, že proruští uživatelé se tak snažili ovlivnit hlasování v anketě a vytvořit zdání větší nespokojenosti Britů s britskou vládou, než uživatelé Twitteru ve skutečnosti projevili. „Rozsáhlé zapojení ruských účtů v britské anketě tak ukazuje, jak snadno mohou propojené účty zvýšit účast v onlinové debatě a s velkou pravděpodobností ji zmanipulovat i z velké dálky,“ dodal odborník.

Anketu sdíleli například z twitterových profilů, které se obvykle soustřeďují na ruskou anexi ukrajinského poloostrova Krym nebo na sestřelení malajsijského letu MH17 nad východní Ukrajinou v roce 2014.

Analytici odhadují, že na sociálních sítích působí až 150 000 ruských účtů, které se snaží vměšovat do britského politického i kulturního života.