Britská policie našla lahvičku s novičokem. Byla v domě jedné z obětí

Britská policie objevila zdroj nervově paralytické látky novičok, kterou se před dvěma týdny otrávili dva Britové v jihoanglickém Amesbury nedaleko Salisbury. Šlo o malou lahvičku, která se našla v domě jedné z obětí otravy.

Pár se v Amesbury novičokem otrávil na začátku července. Čtyřiačtyřicetiletá Dawn Sturgessová na následky zemřela v nemocnici v neděli 8. července večer. Její o rok starší partner Brit Charlie Rowley se probral v úterý 10. července a zůstává v kritickém stavu.

Podle policie přišli do styku s nervově paralytickou látkou nešťastnou náhodou. Jestli otrava mladého britského páru souvisí s otravou dvojitého špióna Sergeje Skripala a jeho dcery,  policie zatím vyšetřuje. 

„V tuto chvíli není možné říci, zda nervová látka zjištěná při tomto incidentu souvisí s útokem na Sergeje Skripala a Juliji Skripalovou,“ řekl v pondělí šéf britské protiteroristické jednotky Neil Bosu.

  • BOTULOTOXIN (KLOBÁSOVÝ JED) – Produkují ho bakterie některého typu Clostridium botulinum, například v nedokonale připravených konzervách. Jeden miligram představuje 16 tisíc smrtelných dávek. Dá se aplikovat ve formě aerosolu, též pitnou vodou (bakterie jsou ale citlivé na chlor). Za jeden až tři dny způsobí dvojité vidění, potíže s řečí a polykáním a obrnu svalů s nebezpečím zadušení. Není-li včas aplikován antitoxin, člověk umírá.
  • PRAVÉ či ČERNÉ NEŠTOVICE (VARIOLA) – Virové onemocnění, jež se projevuje vysokými horečkami, krvácením a vyrážkou zanechávající výrazné jizvy, často končí smrtí. Pravé neštovice jsou mnohem nakažlivější než anthrax a v historii zahubily stovky milionů lidí. Koncem 70. let se díky očkování podařilo Světové zdravotnické organizaci (WHO) nemoc vymýtit. Povolení ke skladování virů varioly pod přísným dozorem WHO dostaly pouze laboratoř CDC v americké Atlantě a ruské středisko Vektor. Podle USA jsou ale viry pravých neštovic skladovány i v dalších laboratořích. Na vývoji nové formy varioly, jíž by bylo možné vyzbrojit mezikontinentální střely, údajně pracoval i bývalý Sovětský svaz.
  • RICIN – Mimořádně nebezpečný jed, nepříliš vhodný jako zbraň hromadného ničení. Dá se získat ze semen skočce obecného, jenž je běžnou lékárnickou a „průmyslovou“ rostlinou. Smrt nastává do tří dnů po požití či vdechnutí. Neexistuje proti němu protilátka.
  • YPERIT (HOŘČIČNÝ PLYN) – Kapalina nažloutlé až tmavohnědé barvy, se zápachem po česneku a hořčici. Proniká dřevem, kůží, tkaninami a působí v kapalném i plynném stavu. Obvykle není smrtelný, ale na pokožce vytváří puchýře a způsobuje dýchací problémy. Může být použit v dělostřelecké a letecké munici nebo rozstřikován z letadel.
  • SARIN – Vysoce toxická kapalná látka používaná jako nervově paralytická chemická zbraň. Její výroba je zakázána mezinárodní konvencí o nešíření chemických zbraní z roku 1993.

Skripal i jeho dcera se z otravy zotavili a nyní se nacházejí na neznámém místě. Británie ze zodpovědnosti za jejich otravu obvinila Rusko, které to odmítá.

Podle policie se našla malá lahvička při prohlídce Rowleyho domu. Laboratorní testy prokázaly, že obsahovala látku novičok, která se vyráběla v 70. a 80. letech v Sovětském svazu. Jak se nádobka do domu dostala, vyšetřovatelé zatím nevědí.

Odborníci v armádním zařízení Porton Down podle policejního prohlášení nadále provádějí testy, aby zjistili, zda je novičok z lahvičky stejné řady jako ten, který byl použit v případě Sergeje Skripala a jeho dcery.