Muži podezřelí z otravy Skripala vystoupili v ruské televizi: Proč bychom měli ženský parfém?

Události: Petrov a Boširov tvrdí, že byli v Salisbury za památkami (zdroj: ČT24)

Dva muži podezřelí z otravy bývalého ruského špióna a jeho dcery v Salisbury tvrdí, že navštívili Velkou Británii jen jako turisté a se zločinem nemají nic společného. Muži známí jako Alexandr Petrov a Ruslan Boširov uvedli pro ruskou televizní stanici RT, že si prohlédli katedrálu, a pak se vrátili vlakem do Londýna. Britská vláda dala v první reakci najevo, že je přesvědčená o jejich vině, a rozhovor označila za „mlžení a lži“.

Oba muže podezírají britské úřady ze snahy o zabití ruského bývalého agenta Skripala a jeho dcery Julie. Podle Londýna jsou agenty ruské vojenské rozvědky GRU, nicméně v rozhovoru pro RT Petrov a Boširov popřeli, že by v rozvědce pracovali.

„Vláda si je jistá, že tito muži jsou důstojníci ruské vojenské zpravodajské služby GRU, kteří v ulicích naší země použili nesmírně toxickou, ilegální chemickou zbraň,“ sdělila mluvčí britské vlády. „Opakovaně jsme vyzvali Rusko, aby vysvětlilo, co se v březnu v Salisbury stalo. Dnes, jak jsme právě viděli, odpověděli mlžením a lhaním.“

Prohlásili, že do Salisbury jeli jako turisté na doporučení svých přátel. Ve městě se zdrželi jen krátce kvůli špatnému počasí, které jim zabránilo navštívit všechna zajímavá místa, jak prý původně chtěli. „Nebyli jsme v Salisbury déle než hodinu kvůli časovému rozestupu mezi vlaky,“ řekl Boširov. „Město bylo pokryté sněhovou břečkou a i my jsme byli promáčení. Nasedli jsme do nejbližšího vlaku a vrátili se do Londýna,“ prohlásili v televizi RT.

Boširov připustil, že se ve městě mohli přiblížit ke Skripalovu domu. „Ale nevíme, kde stojí,“ dodal.

Pokud jde o lahvičku s parfémem, jež podle britských vyšetřovatelů obsahovala novičok, Boširov ironicky odmítl, že by něco takového u sebe měli. „Není hloupé, aby normální chlápci u sebe měli ženský parfém? Celníci prověřují všechno, asi by se ptali, proč mají muži ve svých zavazadlech ženský parfém. Ne, neměli jsme to,“ odpověděl Boširov na dotaz šéfredaktorky RT Margarity Simonjanové, která s nimi rozhovor vedla.

Novičokem byl kontaminovaný i hotelový pokoj podezřelých Rusů

Britská prokuratura Spojeného království prohlásila, že má dostatek důkazů, aby oba dva muži mohli být obviněni. Ti odcestovali z Moskvy do Londýna na ruské pasy 2. března.

O dva dny později policie oznámila, že našla stopy nervové paralytické látky novičok na vstupních dveřích Skripalova domu v Salisbury. 

Kontaminaci novičokem zaznamenali vyšetřovatelé i v hotelovém pokoji, kde byli Rusové ubytováni. Do Británie zřejmě bojovou látku dopravili v lahvičce na voňavku značky Nina Ricci.

Podle šéfa britské protiteroristické policie se podezřelá dvojice do ruské metropole vrátila 4. března. S nejvyšší pravděpodobností používali falešná jména.