Fotografie z bezpečnostních kamer někdo upravil, reaguje Moskva na snímky zveřejněné Brity

Zpravodaj ČT Karas: Moskva znovu odmítla spojitost s útokem v Salisbury (zdroj: ČT24)

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová zpochybnila fotografie dvou podezřelých, které v souvislosti s útokem na bývalého tajného agenta Sergeje Skripala ve středu zveřejnili britští vyšetřovatelé. Podle ní jsou upraveny. Podle Británie, USA, Německa, Francie a Kanady otravu Skripala novičokem téměř jistě schválili vysocí činitelé ruské vlády.

Britská premiérka Theresa Mayová v návaznosti na oznámení vyšetřovatelů oznámila, že za otravou Sergeje Skripala a jeho dcery Julije stojí příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU a že útok schválili nejvyšší ruští představitelé.

Podobně se vyjádřil i náměstek britského ministra vnitra Ben Wallace. V rozhovoru pro BBC řekl, že za útok na Skripala je přímo či nepřímo zodpovědný ruský prezident Vladimir Putin. „Protože je prezidentem Ruské federace a je to jeho vláda, která kontroluje finance a řídí vojenskou tajnou službu,“ řekl Wallace. Cílem vlády v Londýně nyní podle něj je sdělit Rusku, že svým chováním porušilo mezinárodní právo a normy.

Wallace také ujistil, že vláda má pro své tvrzení o podílu GRU k dispozici množství informací a důkazů od tajných služeb, které ale nemůže zveřejnit.

Sám Sergej Skripal byl dříve agentem GRU, později ale přeběhl na britskou stranu a britské službě MI6 vyzradil desítky ruských agentů po celé Evropě, připomíná agentura Reuters.

Britská prokuratura ve středu oznámila, že má dostatek důkazů k tomu, aby oba podezřelé obvinila ze spiknutí s cílem zavraždit Skripala. Muži jsou také obviněni z pokusu o vraždu tohoto bývalého dvojího agenta i jeho dcery. Na dvojici byl vydán evropský zatykač. Prokuratura však o jejich vydání Rusko žádat nebude, taková snaha by prý byla marná. Šance na zatčení podezřelých v blízké budoucnosti jsou podle policie velmi malé.

Británie, USA, Německo, Francie a Kanada ve společném prohlášení uvedly, že otravu Skripala novičokem téměř jistě schválili vysocí činitelé ruské vlády.

„Včerejší (středeční) oznámení dále posiluje náš záměr pokračovat v narušování nepřátelských aktivit zahraničních tajných služeb na našich územích, prosazovat zákaz chemických zbraní, chránit naše občany a bránit se před všemi formami škodlivých aktivit států namířených proti nám a našim společnostem,“ citovala Sky News z prohlášení Theresy Mayové, Donalda Trumpa, Emmanuela Macrona, Angely Merkelové a Justina Trudeaua.

Český ministr zahraničí Jan Hamáček sdělil, že britské úřady postupně uvolňují další informace včetně utajovaných a „my je vyhodnocujeme“. „Jsme v komunikaci jak s britskými úřady, tak i s našimi partnery v NATO a EU,“ uvedl na dotaz, jak by podle něj měla ČR reagovat na nová zjištění v kauze.

„Opakujeme, že ani vysoké vedení země, ani nikdo z nižšího vedení nebo nějaký oficiální činitel neměli nebo nemají cokoli do činění s událostmi v Salisbury,“ řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Horizont ČT24 ke kauze Skripal (zdroj: ČT24)

Skripalovi byli otráveni 4. března nervovým jedem typu novičok v jihoanglickém městečku Salisbury. Po týdnech v intenzivní péči lékařů se nakonec oba z útoku zotavili.

Podle šéfa londýnské protiteroristické policie Neila Basua dorazila dvojice údajných pachatelů známých jako Alexandr Petrov a Ruslan Boširov kvůli útoku z Moskvy do Londýna 2. března. Své tvrzení doložila záběry z letiště.

Datum a čas byly na fotografie přidány dodatečně, tvrdí Rusko

Podezřelí Rusové na zachycení bezpečnostní kamerou 3. března ve stanici Salisbury
Zdroj: Reuters/Metropolitan Police

Podle Marie Zacharovové jsou však na snímcích pořízených ze záběrů bezpečnostních kamer na letišti Gatwick nesrovnalosti, protože ukazují sice každého muže zvlášť, ale na stejném místě a ve stejném čase. Podle Zacharovové byly datum a čas přidány na fotografie nejspíš dodatečně.

Britská policie ale podle listu Daily Mail uvedla, že snímky byly pořízeny ve stejnou dobu, ale na různých místech – v jiných úzkých chodbách, protože pasažéři chodí různými, ale podobně vypadajícími koridory.

Podíl Ruska na otravě Skripala ve čtvrtek znovu popřel i mluvčí prezidenta Vladimira Putina. Obvinění Londýna, že akci schválili vysocí ruští představitelé, označil mluvčí za nepřijatelné. „Opakujeme, že ani vysoké vedení země, ani nikdo z nižšího vedení nebo nějaký oficiální představitel neměli nebo nemají cokoli do činění s událostmi v Salisbury,“ prohlásil Peskov.

Fotografie zachycující Alexandra Petrova na britském letišti Gatwick
Zdroj: Metropolitan police
Fotografie z letiště Gatwick zachycující Ruslana Boširova
Zdroj: Metropolitan police

Pasy obou Rusů se liší jen jedinou číslicí, tvrdí ruský server

Podle ruského serveru Fontanka se cestovní pasy obou podezřelých od sebe liší jen poslední číslicí. Podle Fontanky se Boširov a Petrov vydali 2. března letem SU2588 z moskevského letiště Šeremeťjevo na londýnské letiště Gatwick. Letenky koupili po předložení cestovních pasů ze série 65, jejich číslo se liší pouze v případě poslední cifry – …1297 a …1294.

Oba muži si také předem koupili letenky na cestu z londýnského letiště Heathrow zpět na Šeremeťjevo. Jednu na večerní let 4. března a další na noční let 5. března. Jak již dříve sdělily britské úřady, podezřelí opustili Británii 4. března.

Majitelé zmíněných cestovních pasů létali často do Evropy: mezi zářím 2016 a březnem 2018 navštívili Amsterdam, Ženevu, Milán a Paříž. Alexandr Petrov také před otravou Skripalových byl nejméně jednou v Londýně, a to od 28. února do 5. března 2017.

Podle Fontanky o obou podezřelých ve veřejných zdrojích prakticky žádné informace nejsou. V pasu na jméno Petrova se uvádí, že se narodil 31. července 1979. Člověk se stejným jménem byl na seznamu zaměstnanců státního podniku Mikrogen, který se zabývá výzkumem a vývojem imunobiologických preparátů.

Boširov se údajně narodil 12. dubna 1978 v metropoli Tádžikistánu Dušanbe a jako bydliště měl zapsán byt v ulici Bolšaja Naběrežnaja v Moskvě. Obyvatelé domu ale tvrdí, že v daném bytě žije starší žena a že muže podobného Boširovovi tam nikdy neviděli. Nevyloučili ovšem, že může jít o syna této paní, který měl na této adrese registrované bydliště, ale nikdy tam nežil.

Novým vývojem případu kolem otravy Skripala se ve čtvrtek večer zabývala i Rada bezpečnosti OSN. Británie na mimořádném zasedání o vývoji informovala ostatní členy a označila útok nervovým jedem za „přímé zpochybnění pravidel mezinárodního systému, který nám všem zajišťuje bezpečí od roku 1945“. Ruský velvyslanec Vasilij Něbenzja naopak považuje výroky Londýna za lživé. Podle něj je jejich jediným cílem vyvolat „nechutnou protiruskou hysterii“.