Jeden ze Skripalových travičů je lékařem ruské rozvědky GRU, tvrdí investigativci

Jeden z obviněných v případu otravy agenta Sergeje Skripala a jeho dcery ve Velké Británii se jmenuje Alexandr Miškin a pracuje pro ruskou vojenskou rozvědku GRU jako lékař. Tvrdí to investigativní web Bellingcat, který se odvolává na veřejné zdroje a svědectví mužových známých. Server také uvedl, že má k dispozici naskenovanou kopii Miškinova pasu. Podrobné informace ale zveřejní v úterý. Londýnská policie spekulace nechce komentovat.

Miškin byl dosud známý jako Alexandr Petrov. Podle Bellingcatu se narodil v roce 1979 v Archangelské oblasti. Na elitní vojenské lékařské škole vystudoval na vojenského lékaře pro ruské námořnictvo. Ještě během studií jej naverbovala GRU; v roce 2010 se přestěhoval do Moskvy, kde dostal krycí jméno, falešný občanský průkaz a falešný pas na jméno Alexandr Petrov.

Miškin byl často na Ukrajině, zjistili novináři

V období 2011 až 2018 pod tímto jménem podle webu Bellingcat hodně cestoval, a to především na Ukrajinu a do moldavského separatistického regionu Podněstří. Na Ukrajině byl i v roce 2013 během protestů, které vedly k pádu proruské vlády v Kyjevě.

Miškinova hodnost je podle Bellingcatu neznámá, podle odsloužených let by ale mohl být v době pokusu o otravu Skripala podplukovníkem nebo plukovníkem.

Bellingcat a britský deník The Daily Telegraph nedávno zveřejnily údajnou pravou totožnost i druhého podezřelého, kterým je podle nich 39letý plukovník GRU ověnčený řadou medailí Anatolij Čepiga. Veřejnosti byl předtím známý jako Ruslan Boširov. Čepiga podle listu bojoval v konfliktech v Čečensku a na Ukrajině a je držitelem nejvyššího ruského vyznamenání.

Na oba údajné pachatele březnového útoku nervově paralytickou látkou typu novičok v Salisbury byl už dříve vydán evropský zatykač.

Podezřelým v kauze Skripal je lékař ruské GRU, tvrdí investigativci (zdroj: ČT24)

Oba Rusové tvrdí, že jsou nevinní

Britská prokuratura věří, že má dostatek důkazů pro jejich odsouzení za přípravu vraždy Skripala a pokus o vraždu jeho dcery Julije. Podezírá je i ze zabití Dawn Sturgessové, která s novičokem náhodou přišla do kontaktu v červenci.

Rusko jakoukoli vinu popírá. Oba muži v zářijovém rozhovoru s ruskou televizní stanicí RT připustili, že Salisbury v březnu navštívili jako turisté, odpovědnost za útok ale odmítli.
 

  • Nezávislá mezinárodní investigativní skupina Bellingcat zahájila svou činnost zkoumáním útoků v Sýrii. V roce 2012 ji založil Brit Eliot Higgins a nabízí zpravodajství v duchu občanského žurnalismu.
  • Od roku 2014 se specializuje třeba na odkrývání informací o ruských vojácích působících aktivně na Ukrajině.
  • Novináři Bellingcat mimo jiné dospěli k závěru, že o vyslání protiletadlového raketového systému Buk na východ Ukrajiny rozhodl přímo šéf ruské obrany Sergej Šojgu a prezident Vladimir Putin.