Vláda jednala o alternativních trestech. Chce k nim odsouzené více motivovat

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Zasedl kabinet Andreje Babiše (ANO). Na jednání se zabýval například alternativními tresty, k nimž chce odsouzené více motivovat. Na programu byly i opoziční návrhy na změny v kampani pro obecní volby nebo na použití nutné obrany. Vláda je nepodpořila. Naopak již počtvrté navrhla jmenování ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky do hodnosti generála.

Vláda podpořila novelu, která má zavést častější užívání alternativních trestů. Cílem je zvýšit ochotu vězňů věnovat se například veřejně prospěšným pracím. „Změny se týkají hlavně probační a mediační služby, což je instituce, která stojí při okresních soudech a stará se o výkon alternativních trestů,“ vysvětlila redaktorka ČT Marianna Novotná.

„Nedostatečné nástroje v rukou probačních úředníků při výkonu dohledu a kontroly způsobují, že se vytrácí ochota odsouzených spolupracovat a plnit jim uložené povinnosti, čímž se vytrácí také preventivní působení samotného trestu,“ stojí v důvodové zprávě.

„Úředníci by již například nemuseli ve všech případech dohlížet na výkon prospěšných prací, protože to podle ministerstva často vede k tomu, že se odsouzení stydí a cítí se stigmatizováni a do prací se jim nechce. Pokud by je vykonávali dobře, dohled by už být nemusel,“ doplnila Novotná.

Navrhované změny mají také odstranit prodlevy, které stávající systém generuje – například mezi uložením trestu soudem a reálným započetím jeho výkonu, mezi zjištěním překážky výkonu trestu a jejím odstraněním nebo mezi zjištěním, že pachatel porušil podmínky výkonu trestu, a reakcí na tuto skutečnost. Překážkou výkonu obecně prospěšných prací může být například změna zdravotního stavu odsouzeného nebo fakt, že poskytovatel prací pro něj už nemá nadále místo.

Vláda také počtvrté navrhla jmenování ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky do hodnosti generála. Návrhu v předchozích případech nevyhověl prezident Miloš Zeman, který kontrarozvědku kritizoval.

Návrh SPD vláda odmítla

K návrhu poslanců STAN, TOP 09, KDU-ČSL a Pirátů, který má mimo jiné výslovně stanovit požadavek na vedení čestné a poctivé volební kampaně, se vláda postavila neutrálně. K předloze SPD, umožňující prakticky bez omezení použití nutné obrany proti člověku, který násilně a neoprávněně vnikne do cizího obydlí, kabinet zaujal negativní stanovisko. 

Vláda rovněž upravila usnesení ohledně pohřbu popového zpěváka Karla Gotta. Kabinet minulou středu přijal usnesení, podle kterého měl úřad vlády zajistit organizaci státního pohřbu. Rodina si to však nepřála, nepůjde tedy o klasický státní pohřeb, ale o pohřeb se státními poctami, který má jiné formální náležitosti.