TÉMA

Karel Gott

Schwarzenberg může mít i státní pohřeb. Jednání s rodinou už začala, prozradil Fiala
Rozběhla se diskuze, zda a jaký by měl Karel Schwarzenberg mít státní pohřeb. Jak ČT v pondělí v podvečer napsal premiér Petr Fiala (ODS), jednání s rodinou někdejšího ministra zahraničí už začala. Schwarzenberg zemřel v neděli ve vídeňské nemocnici ve věku 85 let. Do rakouské metropole byl převezen na přání svých dětí minulý týden.
13. 11. 2023|
Hlas Karla Gotta díky umělé inteligenci čte z jeho biografie
Český rozhlas Dvojka vysílá četbu na pokračování z autobiografie Karla Gotta Má cesta za štěstím. V režii Aleše Vrzáka ji načetl herec Igor Bareš. Vybrané pasáže čte umělá inteligence hlasem Karla Gotta. Je to vůbec poprvé v Česku, kdy je hlas vytvořený umělou inteligencí takto použit v literárně-dramatickém díle. Projekt by nevznikl bez katedry kybernetiky Západočeské univerzity (ZČU).
14. 7. 2023|
Ukáže zlomové okamžiky i tenisky. Výstava mapuje život a kariéru Mekyho Žbirky
V Národním muzeu zahajují výstavu o legendě české a slovenské pop music s názvem Miro Žbirka: Roky a dni. Představí zpěvákův život a tvorbu ne v suchých datech, ale v příbězích a pomocí oslavy hudebního nadšení, talentu a empatie.
19. 10. 2022|
I banality dokázala sdělit přesvědčivým způsobem, říká kritik o Zagorové. Vzpomínají kolegové i politici
Inspirativní, autentická, lidská. Tak vzpomínají na zpěvačku Hanu Zagorovou její kolegové, ale i česká politická reprezentace. Zpěvačka zemřela 26. srpna, bylo jí 75 let.
26. 8. 2022Aktualizováno26. 8. 2022, 23:25|
Babišova slovenština mě překvapila. Česko nám nastavuje zrcadlo, říká zpravodajka slovenské televize v Praze
Česko nám často nastavuje zrcadlo. V mnohém se Slováci inspirují, protože když Češi něco vyvedou, tak vědí, že oni to vyvést nemusí, říká zahraniční zpravodajka slovenské RTVS v Praze Katarína Vítková. Od roku 2015 informuje slovenské diváky o dění v Česku, ještě déle tu žije. Dříve pracovala jako investigativní novinářka a kvůli své práci čelila pronásledování. O své práci i o tom, jak jí při živém vstupu pomohl moderátor ČT Jakub Železný, mluví v podcastu Background ČT24.
12. 7. 2022|Šimon Rogner
30 let zpět: Výstava obrazů Karla Gotta
V Galerii u Pražského Jezulátka na Malé Straně proběhla vernisáž, o kterou mělo zájem neobvyklé množství lidí. První samostatná výstava Karla Gotta byla velkou událostí i pro samotného mistra, jak ostatně zmiňoval v rozhovoru o svém vztahu k výtvarnému umění.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
29. 5. 2022|Archiv ČT
Ceny Magnesia Litera vyhrál Gott. Zpěvákův „československý příběh“ sepsal Pavel Klusák
Knihou roku 2021 se podle cen Magnesia Litera stala publikace Gott: Československý příběh. Hudební publicista Pavel Klusák zasadil příběh ikony populární hudby do kontextu dobové politiky a kultury. Kniha o Gottovi je také vítězem kategorie publicistika.
6. 4. 2022Aktualizováno10. 4. 2022, 21:55|
Podpis Anticharty s úsměvem i zděšením. Před 45 lety někteří umělci stvrdili souhlas s normalizací
Zděšené tváře, údiv, ale i rezignace - tak vypadaly výrazy herců, kteří se přesně před 45 lety sešli v Národním divadle. Na příkaz komunistické strany se zde 28. ledna 1977 konala snad nejviditelnější normalizační propagandistická akce té doby - podepisování takzvané Anticharty. Provolání, které mělo odsoudit Chartu 77 požadující dodržování lidských práv, tehdy podepsaly stovky umělců, kteří tak zároveň stvrdili svůj souhlas s normalizací. Někteří tvrdili, že to pro ně byla jediná cesta, pokud chtěli dál veřejně působit. Až na výjimky málokdo svůj podpis pod Antichartou veřejně odvolal. Originální podpisové archy se navíc nezachovaly.
28. 1. 2022|Aneta Černá
Prezident předá řády a medaile 7. března. Ceremoniál se dvakrát odkládal
Dnem, kdy převezmou osobnosti oceněné v letech 2020 a 2021 státními vyznamenáními své řády a medaile, bude 7. březen. Informaci, kterou přinesl web Seznam Zprávy, potvrdil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Předloni se ceremoniál 28. října nekonal kvůli epidemické situaci s tím, že prezident Miloš Zeman předá vyznamenání oceněným až další rok. Loni však byla hlava státu 28. října v nemocnici. Původně Hrad ohlásil, že náhradním termínem bude letošní 1. leden, ale potom ceremoniál znovu odložil s odkazem na pandemii.
7. 1. 2022|
Publicista Klusák reviduje legendu o Karlu Gottovi. Uměl vyřešit křižovatky ve svůj prospěch, říká
Karel Gott se ještě za života stal legendou, která sice měla své chyby, ale raději o nich příliš nemluvila. Životopis idola československého i českého popu nyní reviduje kniha hudebního publicisty Pavla Klusáka. Publikace Gott – československý příběh nahlíží mimo jiné na mýty mnohdy šířené samotným zpěvákem. Autor věří, že Gottovu legendu svou knihou nebourá, ale upřesňuje.
1. 12. 2021|
Věřím, že můj film je kompletní Karel Gott, říká režisérka dokumentu Karel
Téměř dva roky po smrti Karla Gotta vstupuje do kin dokument, který mapuje poslední měsíce jeho života. Premiéru snímku odložila pandemie, i když první diváci ho už viděli na festivalu Finále ve slavíkově rodné Plzni. Se slavným zpěvákem i jeho nejbližšími natáčela Olga Malířová Špátová.
4. 10. 2021|
Jiří Suchý si k devadesátinám zpívá písně, které jiným záviděl. Pramínek vlasů je opotřebovaný, obává se
Divadelník Jiří Suchý slaví 1. října devadesáté narozeniny. Nepřekvapivě na jevišti svého osudového Divadla Semafor. Autor desítek hitů v premiéře přiopravil písničkové pásmo, jehož názvem říká: Znám ještě starší lidi.
1. 10. 2021|
Vyšly Gottovy memoáry. Autobiografie je vždycky zajímavější, když autor mluví o jiných, míní kritik
V den nedožitých dvaaosmdesátých narozenin Karla Gotta vyšla jeho autobiografie. Popisuju události tak, jak si je pamatuju já, neříkám, že se tak staly, upozorňuje zpěvák. V knize Má cesta za štěstím vzpomíná na zásadní okamžiky svého hudebního i soukromého života. Podle literárního kritika Pavla Mandyse jsou životopisy u českých čtenářů v oblibě.
15. 7. 2021|
Hřbitovní poesiomat pouští „ze záhrobí“ hlas Mejly Hlavsy i Karla Gotta
V Praze stojí první hřbitovní poesiomat. Nachází se na Malvazinkách. V jukeboxu na texty si zájemci mohou přehrát písně od Mejly Hlavsy i Karla Gotta nebo verše Charlese Baudelaira. Projekt chce spojením piety a kultury přivést na místa posledního odpočinku více lidí.
7. 7. 2021|
Zeman nebude vetovat novelu volebního zákona. In memoriam vyznamená Kellnera
Prezident Miloš Zeman uvedl, že nebude vetovat novelu volebního zákona a po schválení parlamentem ji podepíše. Serveru Blesk.cz také řekl, že nesouhlasí s korespondenční volbou, kterou zamýšlí do zákona vložit Senát. Označil ji za hloupost, zároveň ale naznačil, že by takovou změnu neblokoval. V rozhovoru hlava státu také zmínila záměr udělit zesnulému většinovému vlastníkovi investiční skupiny PPF Petru Kellnerovi in memoriam Řád bílého lva.
11. 4. 2021Aktualizováno11. 4. 2021, 13:56|
V 83 letech zemřel kameraman Jiří Lebeda, točil silvestry s Menšíkem nebo Dva písaře
Zemřel kameraman Jiří Lebeda, bylo mu 83 let. Za kamerou stál od šedesátých let. Svůj profesní život spojil s Československou a později Českou televizí.
13. 3. 2021|
Zemřel Ladislav Štaidl. Autor Gottových hitů podlehl komplikacím s nemocí covid-19
Ve věku 75 let zemřel skladatel a hudebník Ladislav Štaidl. Podle webu Blesk.cz a stanice Frekvence 1 podlehl komplikacím s onemocněním covid-19. Štaidl zažil největší úspěchy v 70. a 80. letech, kdy stál v čele Orchestru Ladislava Štaidla a úzce spolupracoval s Karlem Gottem. Jako skladatel je autorem několika velkých Gottových hitů včetně písní Trezor či Kávu si osladím. Gotta doprovázel i při jeho pobytu v Las Vegas v roce 1967. Počátkem 90. let odešel ze showbyznysu a začal podnikat.
31. 1. 2021Aktualizováno31. 1. 2021, 20:17|
Recenze: Starci s klarinety stále mladí ladí
Album Kdyby tisíc klarinetů / Starci na chmelu nabízí písně ze dvou českých filmových muzikálů, které ani po téměř šedesáti letech nezestárly a řada z nich se oprávněně stala navždy součástí naší populární hudby.
27. 12. 2020|Josef Rauvolf
Přejme si, aby 28. říjen byl svátkem národní hrdosti, uvedl prezident. Vyznamenáni byli Gott, Prymula i Rychetský
Státní svátek 28. října by měl být svátkem národní hrdosti. V televizním projevu to uvedl prezident Miloš Zeman. V předtočeném proslovu, který nahradil tradiční projev při udílení státních vyznamenání ve Vladislavském sále, se omluvil vyznamenaným, že musel předání o rok odsunout. Seznam vyznamenaných Pražský hrad zveřejnil na svých stránkách, slavnostní ceremoniál se ale letos neuskuteční kvůli nepříznivé epidemické situaci.
28. 10. 2020Aktualizováno28. 10. 2020, 23:02|
Klip týdne: Místo zrušené premiéry se lze po boku Karla Gotta vydat za štěstím
Příští týden měl jít do kin celovečerní dokumentární film Karel. Avšak vzhledem k celorepublikovým opatřením, která byla přijata v důsledku šíření koronaviru, se jeho premiéra odkládá na neurčito. Fanouškům Karla Gotta tak může zkrátit čekání nový videoklip ke skladbě Jdi za štěstím, sestříhaný z materiálů, jež se do výsledné podoby snímku nakonec nedostaly.
11. 10. 2020|
Zeman by považoval za zbabělost zrušení oslav 28. října na Hradě
Prezident Miloš Zeman by považoval za zbabělost, kdyby se letos na Pražském hradě nekonaly oslavy 28. října. Řekl to na Frekvenci 1. Umí si představit, že by se u příležitosti státního svátku připomínajícího vznik Československa musely nosit roušky ve Vladislavském sále a zrušila se následná recepce ve Španělském sále. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) označil hromadné akce za jednu z rizikových činností pro šíření koronaviru, hodlá navrhnout omezení účasti na volnočasových aktivitách na deset až 20 lidí.
27. 9. 2020|
Začíná Febiofest, promítne komedii o Mosadu i dokument o Gottovi
V Praze začíná odložený sedmadvacátý ročník Febiofestu. Zahájení je spojeno s premiérou dokumentu o Karlu Gottovi, přehlídka ale divákům slibuje i pozoruhodné filmy prověřené velkými festivaly v Berlíně, Cannes či Benátkách. Právě nedávný benátský festival berou pořadatelé Febiofestu jako inspiraci. Podle nich ukázal, že i v současné situaci lze uspořádat bezpečnou a podnětnou kulturní akci.
18. 9. 2020|
„Zpívá dobře, ale vidět ho nemusím.“ Do života a duše Karla Gotta nahlíží trailer
V posledním roce života Karla Gotta se slavným zpěvákem a jeho nejbližšími natáčela režisérka Olga Malířová Špátová. Vznikl dokument s prostým názvem Karel. Do kin se dostane 15. října, s předstihem na něj poutá trailer.
10. 9. 2020|
Zemřela textařka Jiřina Fikejzová. Psala pro Rottrovou i Neckáře
Ve věku 93 let zemřela textařka Jiřina Fikejzová. Je podepsána pod desítkami populárních songů. Její texty zpívali Marie Rottrová, Eva Pilarová, Waldemar Matuška nebo Karel Gott.
2. 9. 2020|