Zemřel Ladislav Štaidl. Autor Gottových hitů podlehl komplikacím s nemocí covid-19

Události ČT: Zemřel Ladislav Štaidl (zdroj: ČT24)

Ve věku 75 let zemřel skladatel a hudebník Ladislav Štaidl. Podle webu Blesk.cz a stanice Frekvence 1 podlehl komplikacím s onemocněním covid-19. Štaidl zažil největší úspěchy v 70. a 80. letech, kdy stál v čele Orchestru Ladislava Štaidla a úzce spolupracoval s Karlem Gottem. Jako skladatel je autorem několika velkých Gottových hitů včetně písní Trezor či Kávu si osladím. Gotta doprovázel i při jeho pobytu v Las Vegas v roce 1967. Počátkem 90. let odešel ze showbyznysu a začal podnikat.

Do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze byl Štaidl podle Blesku s covidem-19 převezen 7. ledna. V minulosti hudebník prodělal léčbu rakoviny. 

Do světa populární hudby se Štaidl prosadil v první polovině 60. let spolu se svým o dva roky starším bratrem Jiřím. Po maturitě hrál Štaidl, kterého jako řadu jiných uchvátili Beatles, v kapele Mikiho Volka. Poté se společně s bratrem spolupodílel na činnosti klubu a kapely Olympic, působil i v Karlínském kulturním kabaretu zvaném Karkulka.

V roce 1963 se dostal do divadla Semafor, kde se seznámil s Gottem. Společně s ním a s bratrem v roce 1965 založili divadlo Apollo, z jehož hudebního souboru vznikl Orchestr Ladislava Štaidla.

Skupina hrála třeba na montrealské světové výstavě Expo 67, velkým úspěchem bylo půlroční angažmá v hotelu New Frontier v Las Vegas. Spolu s Gottem se v roce 1971 po turné po západním Německu odmítl vrátit do normalizačního Československa, po zásahu šéfa komunistů Gustáva Husáka od emigrace upustili.

Celkem má Ladislav Štaidl na kontě na dvě stovky písní, vesměs pro tehdejší hvězdy české popmusic. Texty mu často dodával bratr Jiří, který však zahynul při automobilové nehodě v roce 1973. Štaidl také napsal hudbu k asi 80 televizním a celovečerním filmům a k několika seriálům (Romance za korunu, Hvězda padá vzhůru, Zkoušky z dospělosti).

Psal i pro Vondráčkovou či Korna

Vedle Gotta zpívali jeho hity například Helena Vondráčková, Jiří Korn a Dalibor Janda. K nejznámějším Štaidlovým písním patří Trezor, Kávu si osladím, Odnauč se říkat ne, Dám dělovou ránu, Jsou dny kdy svítá o něco dřív, Mží ti do vlasů.

Orchestr Ladislava Štaidla, který v letech 1977 a 1978 zvítězil v tehdy populární anketě Zlatý slavík, hrál především po boku Karla Gotta, ale doprovázel například i Jitku Zelenkovou a Vlastu Kahovcovou. Od roku 1987 Štaidl spolupracoval s Ivetou Bartošovou, se kterou později třináct let žil a s níž má syna Artura.

Po listopadu 1989 přestal být mocným mužem showbyznysu, neboť v televizi odsoudil protirežimní demonstrace. „Po vystoupení, kdy jsem naivně zatoužil po tom, aby moje děti vyrůstaly v klidu a míru, jsem byl pochopitelně ze světa kultury vytěsněn…,“ řekl k tomu začátkem 90. let a dodal, že jen „pár statečných“ vědělo, že se nedopustil ničeho opovrženíhodného.

V roce 2003 vzbudil pozornost vzpomínkovou knihou Víno z hroznů. V memoárech, které Karel Gott označil za Štaidlův „duševní striptýz“, vzpomínal třeba na zástupy svých milenek, především z řad populárních zpěvaček. Exmanželku Annu vinil z alkoholismu, u Bartošové zmínil nevěru a pokusy o sebevraždu.

Štaidl podepsal Antichartu, s StB podle svých slov nespolupracoval

Po roce 1989 se Štaidl věnoval hlavně svým firmám, mimo jiné podnikal v kinoreklamě a začátkem 90. let patřil k průkopníkům prodeje pražené kukuřice v českých kinosálech. Působil například i ve firmě vyrábějící střešní tašky, byl společníkem firmy Prago - Tex, která má jako předmět podnikání nákup a prodej kulturních památek nebo předmětů kulturní hodnoty. Štaidl byl známý jako milovník výtvarného umění, byl majitelem hodnotné sbírky.

Štaidl je někdy označován za „normalizačního umělce“. Byl signatářem Anticharty, po pádu komunismu se jeho jméno objevilo na seznamu spolupracovníků Státní bezpečnosti. Štaidl tvrdil, že byl jako její důvěrník zaevidován bez svého vědomí. 

„Nezabývám se tím, stejně jako se nezabývám tím, jestli dobrý kardiolog, který neemigroval a dál dělal svou práci doma, byl ,normalizační lékařʼ. Ve straně jsem nebyl, tajné policii jsem nic nepodepsal, ale přesto jsem po revoluci z branže dobrovolně odešel. To se ukázalo prozíravé, protože v podnikatelské oblasti, díky genům po tátovi, jsem dosáhl ještě větších úspěchů než v showbyznysu,“ řekl Štaidl v březnu 2015.

Štaidl se narodil ve Stříbrné Skalici nedaleko Sázavy, jeho otec míval továrnu, o kterou ale po únoru 1948 přišel. Spolu s bratrem chodil na hodiny klavíru k bratrovi houslového virtuosa Rafaela Kubelíka. V roce 1974 se oženil, z manželství s právničkou Annou, které skončilo v roce 2001 až po Štaidlově rozchodu s Ivetou Bartošovou, měl dva syny a dceru. V říjnu 2015 mu prezident Miloš Zeman udělil Medaili Za zásluhy v oblasti umění.

Výborný muzikant i manažer, vzpomínají spolupracovníci

Zpěvačka Helena Vondáčková vzpomíná na Štaidla nejenom jako na autora řady svých písniček. „Nezkazil žádnou legraci, byl to výborný muzikant, organizátor a manažer. Budu mít na něj tu nejhezčí vzpomínku,“ uvedl Vondráčková v reakci na informaci o skladatelově úmrtí.

Jeho dlouholetý spoluhráč v Orchestru Ladislava Štaidla Felix Slováček řekl, že Štaidl spolu s Karlem Gottem nastartoval jeho životní kariéru. „Je mi to strašně líto, byl to jeden z nejlepších lidí v mém životě,“ dodal Slováček.

„Byl nepochybně jedním z nejvýraznějších melodiků naší hudební scény, nejen skladatel, ale také velice zajímavý zpěvák. Zpívat začal úplně náhodou, protože písničku Mží ti do vlasů napsal původně pro Karla Gotta, ale jemu se zpočátku moc nelíbila. Tak ji nazpíval sám a měl první zpěvácký hit,“ vzpomínal hudební publicista Miloš Skalka.

„Byl nejen kytarista, skladatel a zpěvák, ale také významný dirigent. Dirigování studoval u Milivoje Uzelace a povedlo se mu sestavit jeden z nejzajímavějších orchestrů v dějinách naší populární hudby, kde se sešly velké muzikantské osobnosti včetně Rudolfa Rokla nebo Felixe Slováčka,“ dodal Skalka.

Lítost nad Štaidlovým úmrtím dnes vyjádřil mimo jiné premiér Andrej Babiš (ANO). „Další známá osobnost, která se stala obětí covidu,“ poznamenal Babiš na Twitteru. Mezi veřejně známé lidi, kteří zemřeli v souvislosti s epidemií nového koronaviru patří třeba uznávaný český ekonom Michal Mejstřík nebo zpěvák a textař David Stypka, který podlehl dlouhodobé nemoci spojené s komplikacemi s covidem-19.