I banality dokázala sdělit přesvědčivým způsobem, říká kritik o Zagorové. Vzpomínají kolegové i politici

90' ČT24: Vzpomínky na Hanu Zagorovou (zdroj: ČT24)

Inspirativní, autentická, lidská. Tak vzpomínají na zpěvačku Hanu Zagorovou její kolegové, ale i česká politická reprezentace. Zpěvačka zemřela 26. srpna, bylo jí 75 let.

Hudební kritik Jan Rejžek ocenil zpěvaččinu odvahu. „Když opomenu ty leckdy z mého pohledu infantilní písničky, tak zůstává odvážná žena, která se v červnu roku 1989 dokázala vzepřít režimu tím, že podepsala Několik vět,“ uvedl v pořadu 90' ČT24 s tím, že takových umělců středního proudu bylo málo, šlo o Pavla Bobka, Marii Rottrovou či Marthu Elefteriadu. Jako bývalá signatářka anticharty dokázala podle něj Zagorová vyslat signál váhajícím, že je třeba ve vážné době stát vzpřímeně.

Zagorová podle něj měla „dar vydechnout slovo jako sklář pohárek“, pracovala úžasným způsobem s hlasem. „Nejvíce si vážím jejího raného období, kdy do pětadvaceti let ještě v Ostravě nazpívala řadu vynikajících beatových šansonů,“ uvedl.

Produkce Zagorové v sedmdesátých a osmdesátých letech byla podle Rejžka rozpačitá i vinou „hluchoněmých hudebních dramaturgů v radiu i televizi“, kteří opakovali pořád ty samé písničky, přitom na jejích albech se dala najít kvalitnější tvorba. Zagorové v Ostravě pomáhal legendární Richard Kovalčík, který radil Rottrové i Věře Špinarové, v Praze takové dobré rádce podle něj nenašla. Pokračovala však i v šansonové linii, řadu písní si sama psala.

Výhodou Zagorové byl ale podle něj nezvyklý projev, kdy dokázala sdělit i možná banality přesvědčivým hereckým způsobem. Pokud by měl vybrat jednu píseň, která by ji definovala, byl by to Svět náš, kde zpívala i sama o sobě.

Kariéra Zagorové byla delší než půl století, čítá devět stovek písní. Získala také devět ocenění Zlatý Slavík. První singl vydala v roce 1968, poslední deska vyšla před dvěma lety.

Hudební publicista Josef Vlček v Událostech, komentářích řekl, že Zagorová se od ostatních popových zpěvaček lišila právě svým příklonem k šansonu a textařským talentem. „Měla výhodu v tom, že se do toho nenutila, pouštěla ven jen věci, za kterými si stála, a tak to, co nabídla ze své dílny, má velmi vysokou úroveň,“ myslí si Vlček. 

Vzpomněl také na to, že za jejím úspěchem stála do velké míry spolupráce s hudebníkem a producentem Karlem Vágnerem. „Populární hudba není jen o tom, že někdo úžasně zpívá, takových máme plné superstar, ale i to, že se ten člověk dokáže nějakým způsobem protlačit, nebo probojovat a to Karel Vágner za Zagorovou hodně udělal,“ říká publicista.  

„Neboj, já si tě vydupám“

Jiří Suchý zavzpomínal na krátké angažmá Hany Zagorové v Semaforu. Vybral si ji jako Bludičku do své parodické verze baladického příběhu Kytice. Vystupovala v roli Bludičky. „Hana přišla už jako zralá herečka, lidé na ni chodili už jako na hotovou hvězdu. Když se řekne Hana Zagorová, nemůžu nevzpomenout na to, jak velice snadné bylo ji rozesmát na jevišti. Ona byla smíšek. To bylo tak příjemné. Protože my jsme divadlo, kde nic nepředstíráme,“ uvedl.

V Kytici zpívala duet Miláčku s Michalem Prokopem, kterému Zagorová pomohla najít práci, přestože ho normalizační režim vedl na seznamu nepohodlných umělců. Přizvala ho do svého programu. „Řekla: Neboj, já si tě vydupám,“ vypráví Prokop. Hudebně se sice rozcházeli, lidsky si jí ale prý vážil. „Budu si ji pamatovat jako holku, která se jen tak nebojí,“ říká Prokop.

Od poloviny devadesátých let ji doprovázel Boom Band Jiřího Dvořáka. Podle kapelníka uskupení je Hana Zagorová na pódiu nenahraditelná. „Její texty byly o životě, o radosti, o trápení. Uměla je podat takovým způsobem, že jí to každý musel věřit,“ nepochybuje.

Na milou kolegyni vzpomínají Bílá a Vondráčková

Mnohé kolegy Zagorové její smrt zaskočila. Vzpomínají na ni jako na skvělou zpěvačku a milého člověka. „Nemám slov, je to pro mě podobný šok, jako když nečekaně zemřel Miro Žbirka,“ přiznala Lenka Filipová.

Zpráva o odchodu Zagorové velmi zasáhla i zpěvačku Lucii Bílou. „Patřila mezi mé nejmilejší kolegyně a chvíle, kdy jsem s ní sdílela jeviště, pro mě vždy byly velkou radostí. Myslím, že nelze vyjádřit, jaká je to pro naši hudební scénu ztráta. Velmi myslím na Štefana (Margitu), Hančiny blízké i přátele a přeji jim mnoho sil v těchto těžkých chvílích,“ sdělila.

Vzpomínku na svou kolegyni připojila i Helena Vondráčková: „Měla obrovskou řadu obdivovatelů a fanoušků, nejen díky svým krásným písničkám a srdečnému a milému vystupování, ale i nádherným textům, které si mnohé sama napsala. Často jsme se vídaly na stejných pódiích a znám ji jako usměvavou a příjemnou kolegyni, která milovala život a lidi.“

Monika Absolonová popisuje Hanu Zagorovou jako skvělou zpěvačku, výbornou textařku a okouzlující bytost, s níž ji pojilo i přátelství. Pracovně se potkávaly v muzikálu Mona Lisa. „Měla v sobě obrovskou dávku emocí, vždycky mě to rozbrečelo,“ přiznává Absolonová.

Ztráta pro českou kulturu

Ondřej Brzobohatý, který pro Zagorovu napsal titulní píseň jejího alba O Lásce, zprávu o smrti Zagorové označil za smutnou nejen pro její blízké, ale pro celou českou kulturu. „Vždycky měla lidem co dát. Považuji si jí jako zpěvačky i jako textařky, proto mě potěšilo, že si do svého repertoáru vybrala moji píseň. Věřil jsem, že svoji nemoc zvládne, je mi to moc líto,“ uvedl.

Soustrast rodině, přátelům a fanouškům Zagorové se objevila i na Twitteru Goethova institutu v Praze. „Česká zpěvačka nebyla neznámá ani německému publiku. V NDR i v SRN vystupovala především v sedmdesátých letech a zpívala své české písničky s německými texty,“ připomněl.

Její písně nás provázely, shodují se politici

Podle ministra kultury Martina Baxy (ODS) ztrácí česká kultura odchodem Hany Zagorové důležitou část. „Hana Zagorová přinášela lidem obrovskou radost, ale také byla hvězdou svého žánru,“ uvedl na Twitteru. Na úvahy o rozloučení v podobě pohřbu se státními poctami, jako tomu bylo v případě Karla Gotta, je podle ministra brzy. „Vždy je nejdůležitější role nejbližších,“ dodal.

„Do nebe plného hvězd odešla paní Hana Zagorová. Zanechala nám všem své srdce, bije dál v krásných písničkách,“ objevilo se na facebookovém profilu prezidenta Miloše Zemana.

Petr Fiala (ODS) podotkl, že si Zagorové vážil i kvůli jejím občanským postojům v roce 1989. Patřila podle něj k nejvýznamnějším tvářím české populární hudby. Předsedkyně poslanců opozičního hnutí ANO Alena Schillerová poznamenala, že hudba Hany Zagorové ji provázela celý život.

Upřímnou soustrast vyjádřila také předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Byla to vynikající zpěvačka a nesmírně sympatická žena. Zaslouží si, aby jí nebe bylo blankytné,“ napsala s odkazem na text jedné ze Zagorových písní.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na sociální sítě napsala, že písně Zagorové zná celé Česko i Slovensko. Ocenila její podpis petice Několik vět. „Její jedinečný hlas bude žít dál, ale její jedinečný úsměv nám bude chybět,“ uvedla.