Ukáže zlomové okamžiky i tenisky. Výstava mapuje život a kariéru Mekyho Žbirky

Miro Žbirka: Roky a dni v Národním muzeu (zdroj: ČT24)

V Národním muzeu zahajují výstavu o legendě české a slovenské pop music s názvem Miro Žbirka: Roky a dni. Představí zpěvákův život a tvorbu ne v suchých datech, ale v příbězích a pomocí oslavy hudebního nadšení, talentu a empatie.

Podle generálního ředitele Národního muzea Michala Lukeše bylo důvodů k uspořádání expozice několik – připomenul, že instituce se věnuje moderní hudbě, dělá akviziční činnost a její součástí je například České muzeum hudby.

„Meky Žbirka byl takový fenomén, že jsme ho nemohli pominout. Dalším důvodem je, že si připomínáme jeho nedožité sedmdesáté narozeniny, dalším výročím také je, že před čtyřiceti lety porazil Karla Gotta a získal Zlatého slavíka,“ připomněl Lukeš s tím, že výstava by také měla udělat lidem radost.

Podle vdovy Kateřiny Žbirkové, která akci spolupořádá, obsahuje expozice také „raritky, které nikdo neviděl“. Na osmadvaceti panelech se odvíjí Žbirkův život od dětství a prvních „koncertů“ na lavičce uprostřed Bratislavy i těch opravdových s Modusem. Jsou zde vzpomínky na návrat ze zahraničí do normalizačního Československa, na dlouhou hlasovou indispozici i Modré album, které odstartovalo další vlnu jeho kariéry.

Anotace hovoří o tom, že výstava chce postihnout zpěvákův život na pomezí dvou zásadních historických epoch, socialismu a porevoluční dobou, kdy zpěvák v Praze v mnoha ohledech začínal znova. Věnuje se ale i konci jeho života. V Historické budově Národního muzea potrvá od čtvrtka až do konce roku.

Československý slavík se narodil 21. října 1952 v Bratislavě anglické matce Ruth Gale a slovenskému otci Šimonu Žbirkovi. V roce 1977 spoluzaložil skupinu Modus a v roce 1982 se stal prvním slovenským Zlatým slavíkem. Hudbě se profesionálně věnoval víc než půlstoletí. Zemřel 10. listopadu 2021.