Zemřel populární slovenský zpěvák Miro Žbirka

90’ ČT24: Zemřel Miroslav Žbirka (zdroj: ČT24)

Ve věku 69 let zemřel Miroslav „Meky“ Žbirka. Potvrdil to jeho PR manažer Rado Mešša na základě informací od zpěvákovy manželky. Autor písní jako Biely kvet, Atlantida, Čo bolí to prebolí, Balada o poľných vtákoch nebo Leň s ňou byl jedním z nejvýraznějších představitelů československé populární hudby. V roce 1982 se stal prvním slovenským Zlatým slavíkem a po Waldemaru Matuškovi byl druhým, kdo dokázal porazit Karla Gotta.

„Zprávy o mé smrti jsou pravdivé, to by řekl Meky, kdyby žil,“ píše se na oficiální facebookové stránce zpěváka. Hudebník skončil před měsícem v nemocnici na infuzích. „Přátelé, dostihl mě nějaký záludný bacil,“ napsal 14. října na Facebooku fanouškům. „Posílejte energii, budu ji potřebovat,“ dodal. Žbirka podle Sme netrpěl nemocí covid-19, proti níž byl očkovaný. 

„Byl hospitalizován se zápalem plic, který se zkomplikoval,“ uvedl podle webu Denníku N Mešša. „Je to velmi nečekané, překvapující, šokující… Měl spoustu plánů – koncerty, nahrávání alb, skládání nových písniček,“ citoval manažera web.

„Je to pro slovenskou hudbu obrovská ztráta, ale zůstává nám po něm spousta skvělých skladeb, které nám ho budou navždy připomínat,“ uvedl Mešša, který si s hudebníkem naposledy povídal v září, kdy mu vyšla nová verze Modrého alba na LP.

„Říkali jsme si, že má dobrý zvuk, bavili jsme se i o nových skladbách a básních, které by mohl do nich použít. Byly to básně Kamila Peteraje a Joža Urbana,“ dodal Mešša.

Peteraj: Kus mého života

Žbirkův dvorní textař Peteraj označil hudebníka za kus svého života. „Odešel jeden z mých nejlepších spolupracovníků,“ řekl Peteraj, s kterým Žbirka napsal mimo jiné písně Biely kvet či Atlantida. „Měli jsme se velmi rádi a měli jsme velmi šťastnou ruku, když jsme psali písničky.“

„Můj drahý Meky, budeš mi velmi chybět. Jsi v mém srdci navždy,“ napsala na svém oficiálním profilu na Facebooku zpěvačka Marika Gombitová.

„Byl to pro mě člověk charismatický, byl to inteligentní člověk, který psal nádherné písničky. Vždycky jsem chtěla, aby mi také nějakou napsal, bohužel k tomu nikdy nedošlo,“ uvedla zpěvačka Helena Vondráčková.

„Odešel jeden z nejvýraznějších autorů a interpretů československé populární hudby, u kterého je výjimečná ta kontinuita, která v sobě snoubí kvalitu a úspěch,“ shrnul Žbirkův přínos hudební publicista Honza Vedral.

Události, komentáře: Zemřel Miro Žbirka (zdroj: ČT24)

Začínal ve skupině Modus

Miroslav Žbirka přezdívaný Meky se narodil 21. října 1952 v Bratislavě, byl synem Slováka a Angličanky. Začínal ve skupině Modus, v níž se sešel s Jankem Lehotským a Marikou Gombitovou. V roce 1977 získali společně zlatou Bratislavskou lyru za písničku Úsměv.

O čtyři roky později založil s Lacem Lučeničem skupinu Limit a vydal se na sólovou dráhu. Za dobu působení na hudební scéně mu vyšly desítky desek v Česku, na Slovensku a v Německu.

Koncertoval téměř po celém světě a s Gombitovou si zahrál také v muzikálu Neberte nám princeznu. Na počátku devadesátých let moderoval pořad Rhytmick, kde mnozí diváci poprvé v životě zhlédli zahraniční videoklipy.

Nahrával i v londýnském studiu Abbey Road

V roce 2012, když mu bylo šedesát, natočil novou píseň Love Shines ve slavném londýnském studiu Abbey Road, kde vznikly i největší hity jeho oblíbenců Beatles. Bez vlivu této slavné britské skupiny by se možná zpívání a hraní na kytaru nikdy nevěnoval.

„Kdybych jako chlapec neslyšel jejich písničky, tak bych asi v populární hudbě nepůsobil. Byl bych možná fotbalistou nebo něčím podobným,“ říkal zpěvák, který již v raném mládí přišel ke své přezdívce Meky.

„Dal mi ji v dětství kamarád z ulice. Když přijeli hostovat kanadští hokejisté na Slovensko, hodně se jich jmenovalo Mac. Já uměl také anglicky, a tak jsem byl Meky.“

Své poslední album vydal před třemi lety pod názvem Double Album. Nahrávka vznikla znovu v Abbey Road, ve Studiu 3, ve spolupráci s producentem Robem Cassem a hvězdnými britskými muzikanty.