Hlavním strůjcem hybridních hrozeb je Rusko, varuje šéf BIS Koudelka

Ruská federace je podle ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelky hlavním původcem pokusů ovlivnit volby a demokratické procesy. Koudelka na pátečním sněmovním semináři nazvaném Evropské volby v kontextu hybridních hrozeb řekl, že konečným výsledkem těchto snah má být ochromení nebo aspoň ohrožení obranyschopnosti Evropské unie a Evropy jako takové. S projevy vystoupili i eurokomisařka Věra Jourová a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Celá bezpečnostní komunita se podle šéfa BIS Koudelky shodne na tom, že hlavním strůjcem hybridních hrozeb je Ruská federace. Postupuje podle něj několika způsoby včetně útoků na samotnou strukturu hlasování, financování politických stran nebo manipulací se zavádějícími informacemi na internetu a sociálních sítích včetně kradení a následných úniků informací nebo rozesílání nepravdivých e-mailů vytipovaným skupinám obyvatel.

V Rusku se takové činnosti podle Koudelky věnují některá státní média včetně stanice Russia Today a webu Sputnik. Dále zmínil instituce, které zaměstnávají stovky lidí, například Agenturu pro výzkum internetu sídlící v Petrohradu, jejíž rozpočet loni přesáhl dvacet milionů dolarů (zhruba 460 milionů korun).

Ke kybernetickým útokům, zveřejňování nelegálně získaných informací a k zajišťování skrytého financování politických stran a jejich kampaní využívá Rusko podle něho své tajné služby.

Hlavním cílem těchto snah je podle Koudelky zvyšovat společenské napětí a rozbíjet integritu Evropské unie. Vedle Ruska zmiňoval jako jejich původce také Írán.

Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám

Jourová upozornila, že EU se proti těmto hrozbám snaží bojovat několika způsoby. Například spoluprací s velkými internetovými firmami jako Facebook nebo Google, s koordinátory voleb v členských zemích i změnou legislativy uplatňované v kybernetickém prostoru.

Ministr vnitra Hamáček ubezpečil, že jeho resort situaci monitoruje. Nejaktivněji se jí věnuje Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám, které funguje přes dva roky.