Zeman označil zprávu BIS o špionech za „plácání“. Opozice zmiňuje pořekadlo o potrefené huse

Události: Zeman označil zpravodajce BIS za „čučkaře“ (zdroj: ČT24)

Bezpečnostní informační služba (BIS) se ohradila proti vyjádření prezidenta Miloše Zemana, který její výroční zprávu za rok 2017 označil za „plácání“. V reakci uvedla, že má za sebou úspěšné období a rozbila i síť jedné z ruských zpravodajských služeb působící na územíČeské republiky. Za BIS se postavil i ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš (ANO). Výrok prezidenta kritizuje také opozice.

BIS tento týden zveřejnila zprávu, v níž varuje před ruskými a čínskými špiony, kteří mimo jiné působí na ruském a čínském velvyslanectví. Čína podle rozvědky využívala ke zpravodajské činnosti i členy delegací. BIS upozornila i na lehkovážný přístup českých politiků a státních zaměstnanců, z něhož cizí zpravodajci těží.

Podle Zemana ale ve výročních zprávách nejsou žádné důkazy o konkrétních ruských nebo čínských špionech v Česku. Ve čtvrtek v TV Barrandov označil výroční zprávu za „plácání“ a zpravodajce za „čučkaře“. 

Prezident upozornil, že čte i neveřejnou část těchto zpráv, v níž by konkrétní důkazy očekával. „Když budou plácat o tom, že se to tady hemží ruskými a čínskými špiony, a přitom za šest let nedokázali jednoho jediného špiona chytit, tak je to plácání, ale pro méně informované lidi je to plácání docela přesvědčivé,“ podotkl Zeman.

Podle Zemana BIS naopak selhává v odhalování islámských teroristů na českém území. Zpravodajci ho prý upozorňovali, že je muslimská obec mírumilovná. Zmínil ale případ bývalého pražského imáma, který čelí obvinění z podpory, propagace a financování terorismu.

Samer Shehadeh loni opustil Česko, podle médií byl dopaden v Jordánsku. Soud ho v listopadu poslal do vazby. „Tam, kde mají najít teroristu (…), tam nikoho nenajdou. Vymýšlejí si špiony,“ dodal Zeman.

Rozvědka ale tvrzení prezidenta odmítá. Ředitel zpravodajců Michal Koudelka v tiskovém prohlášení uvedl, že se BIS podařilo rozbít zpravodajskou síť jedné z ruských zpravodajských služeb působící na území České republiky a ochromit její činnost. O akci podle něj BIS informovala zákonné adresáty počátkem letošního roku. 

Hamáček Zemanově kritice nerozumí

Tajnou službu podpořil i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Jako místopředseda vlády a ministr vnitra jsem s prací BIS spokojen, naše kontrarozvědka patří mezi nejprofesionálnější v Evropě. Kritice prezidenta nerozumím,“ napsal na Twitteru. 

Za BIS se postavil také premiér Andrej Babiš (ANO). „Odvádí profesionální práci a mám se službou jen dobré zkušenosti. Vláda ani výbory sněmovny neměly za uplynulé období k její práci žádné výhrady,“ uvedl. 

Vyjádření prezidenta kritizuje i opozice

Také opoziční politici vyjádření prezidenta kritizují. Instituce se zastávají a o hodnocení hlavy státu hovoří jako o nespravedlivém. Chápavě se k Zemanovu prohlášení postavil jen předseda KSČM Vojtěch Filip. „Pan prezident má jistě k dispozici více informací než já a nemám důvod mu nevěřit. Mám spíš důvěru v prezidenta než tu (výroční) zprávu,“ uvedl. 

Šéf senátního zahraničního výboru Pavel Fischer (nestraník) chce záležitost probrat na senátním výboru. Místopředseda bezpečnostního výboru Lukáš Kolářík (Piráti) novinářům řekl, že prezident účelově vytrhává díly výroční zprávy a hodnotí je, jak se mu to hodí. „Pan prezident často jezdí do Ruska a Číny. Já to chápu tak, že hájí zájmy svých sponzorů, protože to spojení je prokazatelné,“ konstatoval.

Šéf lidoveckých poslanců a člen bezpečnostního výboru Jan Bartošek označil Zemanovo prohlášení o čučkařích za úšklebek a kladné hodnocení jejich práce. „Víc bych se k tomu včerejšímu (čtvrtečnímu) blábolu nevyjadřoval,“ uvedl na Twitteru.

Šéf SPD Tomio Okamura považuje označení BIS jako čučkařů za nespravedlivé zjednodušení její práce, ve které „dnes a denně riskují své životy v boji s organizovaným zločinem“. „Ke zprávě BIS máme věcné výhrady, neboť její formulace vyvolávají zbytečnou mediální a politickou hysterii. Neznamená to však, že můžeme zapomínat na statečnou práci lidí a jejich službu ČR,“ sdělil.

Podle člena komise pro kontrolu BIS Marka Bendy (ODS) Zeman podkopává důvěryhodnost tajných služeb a respekt ČR v zahraničí. Své výhrady má sdělovat ministrům či příslušným orgánům. „Jeho popírání působení ruských a čínských zpravodajských služeb na území naší země spíše připomíná pořekadlo o potrefené huse,“ podotkl.

Člen bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS) chápe reakci prezidenta v kontextu toho, že se osobně mstí zástupcům institucí, se kterými je ve sporu.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil zdůraznil, že Zeman zpochybňuje kredibilitu BIS. „Přestože je to skandální, lepšího vysvědčení se službě od současné hlavy státu nemohlo dostat. Svou práci dělá evidentně dobře. Díky za to,“ uvedl v prohlášení. 

Předseda STAN Petr Gazdík uvedl, že Zeman je „úplně mimo“ a chová se spíše jako přítel Kremlu než jako hlava státu.

Koudelku vláda znovu navrhne na generála

Zeman se do konfliktu s BIS nedostal poprvé. Naposledy v říjnu už podruhé odmítl jmenovat do generálské hodností ředitele BIS Michala Koudelku, důvody neuvedl. Podle dřívějších spekulací médií mohly být za jeho nejmenováním rozdílné názory BIS a Zemana v kauze otrav novičokem. Hamáček nyní uvedl, že vláda Koudelku na generála znovu navrhne. „Plukovníka Koudelku pokládám za profesionála. Má mou plnou podporu,“ dodal.

BIS je zpravodajskou službou, která působí uvnitř českého území. Za úkol má identifikaci, sledování a sběr informací o aktivitách cizí moci a osob jednajících v cizím zájmu na českém území. Mezi hlavní oblasti jejího zájmu patří terorismus, organizovaný zločin, kybernetická bezpečnost, ekonomické zájmy státu a ochrana demokracie a ústavnosti.