Na ruské ambasádě v Praze působí 140 lidí. Podle BIS i politiků je to bezpečnostní riziko

90’ ČT24 - Diplomatická válka kvůli kauze Skripal (zdroj: ČT24)

V Česku působí na ruské ambasádě a jejích konzulátech 140 zaměstnanců, diplomatický pas má 53 z nich. Vyplývá to z údajů ministerstva zahraničí. Rusů je v Praze mnohem více než třeba zástupců USA nebo Číny. Podle Bezpečnostní informační služby i mnoha politiků je to bezpečnostní riziko.

Například Spojené státy zaměstnávají na velvyslanectví v Praze 70 lidí, tedy o polovinu méně než Rusko, z toho je 44 diplomatů. Čínských diplomatů je v Česku 22. Občanů Ruska žije v Česku podle oficiálních údajů téměř 37 tisíc, Američanů je necelých 10 tisíc a Číňanů 7 tisíc.

Rusové tak mají v Česku jedno z nejpočetnějších diplomatických zastoupení, na což opakovaně upozorňují tuzemské zpravodajské služby. Ve své poslední zprávě BIS uvedla, že aktivita ruských tajných služeb na území Česka v roce 2016 oproti předchozímu roku ještě zesílila. 

Podle ní ruské tajné služby dál rozvíjely svou „kvalitní síť kontaktů“. Kontrarozvědka dlouhodobě upozorňuje na to, že někteří zpravodajští důstojníci v Česku působí právě s diplomatickým krytím.

Ruské zpravodajské služby v ČR dlouhodobě disponují kvalitní sítí informačních, přístupových a vlivových kontaktů, kterou dále rozvíjely. Dotčení Češi nepředávají ruské straně utajované informace, ale ve velkém rozsahu jí vyzrazují citlivé interní informace.
Výroční zpráva BIS za rok 2016

Podle bývalého ministra zahraničí Jana Kavana (ČSSD) měli Rusové v Praze vždy početné zastoupení. „Na čísla jsem si za ty roky zvykl, zastoupení ruské ambasády a ruských úřadů v ČR bylo vždycky poměrně vysoké,“ říká. Jako fakt bere i to, že část z nich nejsou diplomaté, ale jde o agenty s diplomatickým krytím.

„Naprostá většina zemí využívá svých zastupitelských úřadů, respektive služeb, aby tím kryla své zpravodajce. Že má Ruská federace těch zpravodajců více, než má třeba ČR nebo jiný srovnatelný stát, je dané. Ale že by ruská ambasáda byla jediná, která používá diplomatické krytí pro své zpravodajce, to jistě tak není,“ míní Kavan.

BIS uvádí, že loni zvýšily aktivitu ruské zpravodajské služby, které získávaly hlavně citlivé informace v politické oblasti. Ruské tajné služby mají v zemi síť kontaktů, které dál rozvíjejí. Nejvýznamnějším zdrojem rizika je podle BIS nevědomý kontakt s ruským diplomatickým personálem.

„Většina informátorů nebudou žádní s prominutím zrekrutovaní špioni, ale lidé, kteří nevědomky, během pracovních obědů a podobně poskytnou nějaké informace, byť třeba nemusí být špionážního charakteru, ale mohou být pro druhou stranu zajímavé. Ale to se děje běžně po celém světě,“ tvrdí Kavan.

Rusů je na ambasádě příliš, varují politici

Naopak řada dalších politiků považuje stejně jako BIS vysoký počet ruských zástupců v Praze za riziko. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) na Facebooku napsal, že jich má Česko nejvíc v Evropě. Zároveň upozornil, že kromě diplomatů jde i o tzv. nedeklarované zpravodajce. „Pokud si někdo myslí, že jim jde o dobro naší země, tak se šeredně plete,“ podotkl Babiš.

„Někteří lidé jsou na hranici toho, že by vyhoštěni být měli. O některých se ví, že to jsou agenti, je to přiznaná věc, pak jsou nepřiznaní a někteří unikají všem,“ potvrdil bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

„Nadále je zastoupení Ruska v Praze velmi předimenzované a i z toho vyplývají mnohá bezpečnostní rizika. Je tady příliš mnoho takzvaných diplomatů. Zcela správně i premiér Babiš hovořil o nedeklarovaných zpravodajcích, kteří působí v ČR i přilehlých zemích a dělají proruské operace,“ uvedla poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09).

Na problém poukázal i předseda lidovců Pavel Bělobrádek. „KDU-ČSL se dlouhodobě věnovala disproporci mezi počty lidí na ruské ambasádě ve vztahu k tomu, kolik jich je ze Spojených států, a ta čísla jsou násobná. Probírali jsme to i na koaličních radách. Redukce ale není tak snadná z důvodu, že recipročním opatřením bychom brzy přišli o celou ambasádu v Rusku,“ řekl.

„Ruské zpravodajské služby jsou na území ČR velmi aktivní, jsou dokonce nejaktivnější ze všech vlivů ze zahraničí a je to pravidelná stať BIS v její veřejné výroční zprávě. Tady se máme mít na pozoru,“ souhlasí místopředseda ODS Martin Kupka.

V reakci na vyhoštění tří pracovníků ruské ambasády z Prahy mluvil o vysokém počtu Rusů také první místopředseda STAN Vít Rakušan. „Když se podíváme na počet diplomatů a dalšího personálu, který je činný na naší obrovsky přebobtnalé ambasádě Ruska v Praze, tak se domnívám, že číslo tři je ještě víceméně symbolické,“ prohlásil.