Rozbili jsme síť jedné z ruských zpravodajských služeb, reaguje ředitel BIS na Zemanovy „čučkaře“

Bezpečnostní informační službě (BIS) se podařilo rozbít zpravodajskou síť jedné z ruských zpravodajských služeb působící na území České republiky a ochromit její činnost. O akci informovala BIS zákonné adresáty počátkem letošního roku. Ředitel BIS Michal Koudelka to uvedl v reakci na čtvrteční kritiku rozvědky prezidentem Milošem Zemanem.

Koudelka v tiskovém prohlášení uvedl, že za posledních pět let zamezila BIS desítkám ruských a čínských zpravodajských důstojníků v jejich činnosti, buď nedoporučením udělení akreditace, nebo jejich odchodem takzvanou tichou cestou.

„Naše zákonné adresáty jsme například počátkem letošního roku informovali, že se nám podařilo úspěšně rozbít zpravodajskou síť jedné z ruských zpravodajských služeb působící na našem území, a zcela tak ochromit její činnost,“ konstatoval.  

 Bezpečnostní informační služba podle svého ředitele ještě nikdy v minulosti nebyla tak silná a úspěšná jako v posledních letech: „Máme za sebou mimořádně úspěšné období spolupráce s bezpečnostními složkami v České republice i řadu úspěchů ve spolupráci se zahraničními partnery.“

Zeman ve čtvrtek v TV Barrandov zkritizoval výroční zprávu BIS za rok 2017, v níž zpravodajci varují před ruskými a čínskými špiony. Označil ji za „plácání“ a zpravodajce za „čučkaře“.

Zmínil, že čte i neveřejnou část těchto zpráv, v níž by očekával konkrétní důkazy: „Doufám, že neprozrazuji žádné jiné státní tajemství, než je tajemství o neschopnosti BIS, když vám řeknu, že za těch šest let není žádný konkrétní údaj o tom, že by se podařilo odhalit byť jednoho jediného, ať už ruského, nebo čínského, špiona.“

Koudelka následně v reakci odhalil nejen rozbití ruské sítě, ale připomněl i vyhoštění tří ruských zpravodajských důstojníků působících v Česku pod „diplomatickým krytím“ v souvislosti s kauzou Skripal.

Podle Zemana ovšem BIS selhává i v odhalování islámských teroristů na českém území. Zmínil případ bývalého pražského imáma, který čelí obvinění z podpory, propagace a financování terorismu. Samer Shehadeh loni opustil Česko, podle médií byl dopaden v Jordánsku.

Koudelka k tomu uvedl, že BIS k jeho zadžení napomohla. „V této souvislosti by však bylo nešťastné vyvolávat neopodstatněné obavy z české muslimské komunity, která je v tuto chvíli klidná a neradikalizovaná,“ dodal.

Ovčáček: Je nepřijatelné, aby ředitel BIS vystupoval v roli politika

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček vyjádření Koudelky zkritizoval. Je podle něj nepřijatelné, aby ředitel BIS fakticky vystupoval v roli politika. „ČR je demokratickou zemí, nevládne v ní jakákoliv tajná služba. Pan prezident si váží všech kvalitních pracovníků BIS, kteří pracují pro svou vlast a ctí principy demokracie a svobody,“ uvedl na Twitteru.

Za BIS se ale naopak postavil premiér Andrej Babiš (ANO) i ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček. Výrok prezidenta kritizuje také opozice.