Soud poslal do vazby bývalého imáma obviněného z terorismu

Bývalý pražský imám Samer Shehadeh, který čelí obvinění z podpory terorismu, je ve vazbě. Poslal ho do ní Obvodní soud pro Prahu 5. Muž se vzdal práva podat si stížnost, takže usnesení je pravomocné. Oznámila to mluvčí soudu Jana Humeni. Na rozhodnutí upozornil server Novinky.cz.

Mluvčí uvedla, že soud u Shehadeha shledal všechny tři možné vazební důvody, tedy obavu, že by se mohl skrývat, že by mohl ovlivňovat svědky nebo že by mohl pokračovat v trestné činnosti.

Pražské vrchní státní zastupitelství k případu ve čtvrtek sdělilo pouze to, že tři lidé jsou obviněni z účasti na teroristické skupině, z podpory a propagace terorismu a z financování terorismu. Za tyto zločiny jim hrozí až patnáctileté tresty vězení. Podle informací médií se stíhání týká i Shehadehova bratra Omara a Omarovy ženy.

Bývalý pražský imám se ocitl v hledáčku tuzemských tajných služeb a policie už před lety kvůli obavám z radikalizace. Podezření vyvolala například výzva určená jeho souvěrcům, aby se neúčastnili akce proti terorismu spolu s křesťany.

Z podpory terorismu byl obviněn před rokem poté, co jeho bratr a švagrová vycestovali do Sýrie, kde se účastnili bojů v sesterské teroristické organizaci Al-Káidy. Imám jim podle obvinění pomáhal.

Někdejší pražský imám Shehadeh studoval v Saúdské Arábii. Po návratu byl zvolen pražskými muslimy do čela Muslimské obce v Praze a zároveň byl dosazen do pozice imáma pražské mešity. Odtud před čtyřmi lety kvůli vzájemným sporům odešel. Další zástupci muslimské komunity se pak od něj veřejně distancovali.