Poslanci chtějí z 21. srpna památný den. Návrh má podporu napříč kluby, kromě komunistů

V Poslanecké sněmovně vznikla široká nadstranická iniciativa, která usiluje o vyhlášení 21. srpna za významný den. Návrh zákonodárců na zavedení „Památného dne obětí invaze a následné okupace vojsky Varšavské smlouvy“ vzpomíná sovětskou agresi proti Československu v roce 1968 – a ze sněmovních klubů ho (zatím) nepodporuje jen ten komunistický.

Předložení návrhu avizoval minulý týden místopředseda klubu KDU-ČSL Jiří Mihola v debatě nad návrhem ruského zákona, který má přiznat postavení válečných veteránů i účastníkům vojenské invaze z roku 1968.

Sněmovna tento návrh označila mimo jiné za „odporný pokus legitimizovat okupaci“. Návrh ruských poslanců ostře kritizoval i prezident Miloš Zeman a pozval si kvůli tomu na Hrad ruského velvyslance, jenž následně prohlásil, že Moskva setrvává u bilaterální smlouvy z devadesátých let, v níž invazi odsoudila.

Ve sněmovně nicméně dál vzniká další akcent věnovaný zadupání tuzemského liberalizačního procesu z konce šedesátých let. „Bezdůvodný vpád vojsky Varšavské smlouvy znamenal nejen konec demokratizačních a humanistických snah o reformu socialistického systému v Československu, ale také značné oběti na životech nevinných civilistů,“ stojí v návrhu na změnu v českých kalendářích.

Komunisté nerozhodli

Noc z 20. na 21. srpna 1968, kdy do tehdejší ČSSR vtrhla vojska armád Varšavské smlouvy, patří podle předkladatelů k nejtragičtějším datům československé moderní historie. Pod návrh novely zákona o státních svátcích se podepsalo na devadesát poslanců ze všech klubů.  Chybí jen komunisté, kteří se – podle šéfa poslanců Pavla Kováčika – budou návrhem zabývat ve středu.

Návrh na zařazení 21. srpna mezi významné dny dostane k projednání vláda. Poslanci už v tomto volebním období rozhodli o přejmenování 17. listopadu ze Dne boje za svobodu a demokracii na Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. Mezi významné dny zařadili i 8. říjen jako Památný den sokolstva.

Na své projednání čeká ve sněmovně také poslanecký návrh, aby mezi významné dny patřil i 17. leden jako Den mateřských škol. Poslanci STAN předložili i návrh, aby se 1. máj slavil nejen jako Svátek práce, ale i jako Den vstupu ČR do Evropské unie.