Držíme se dohody, srpen 1968 dál odsuzujeme, řekl po schůzce se Zemanem ruský velvyslanec

Moskva se drží česko-ruské smlouvy o přátelských vztazích a nadále odsuzuje jak okupaci Československa z roku 1968, tak následný pobyt sovětských vojsk. Po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem to oznámil ruský velvyslanec Alexander Zmejevskij. Zeman ambasadora přijal kvůli návrhu ruského zákona, který chce za válečné veterány uznat právě účastníky srpnové invaze.

Český prezident návrh zákona označil za drzou provokaci. Velvyslanci důrazně sdělil, že v případě přijetí zákona lze očekávat dlouhodobé výrazně negativní dopady na vzájemné vztahy, napsal prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zmejevskij novinářům po zhruba třičtvrtěhodinové schůzce se Zemanem řekl, že s českým prezidentem probíral široký okruh témat. Blíže se věnoval pouze záležitosti s kontroverzním návrhem zákona.

Podle něj z ruské strany platí postoj obsažený v dohodě z roku 1993 a Moskva nehodlá na tomto stanovisku nic měnit. Připomněl, že k dohodě se přihlásil v roce 2006 i ruský prezident Vladimir Putin.

Ovčáček: Prezident to bere i jako věc osobní urážky

Podle smlouvy z roku 1993 mají obě strany vůli skoncovat s totalitní minulostí spojenou právě s okupací v srpnu 1968. Podle smlouvy podepsané tehdy prezidenty obou zemí byla okupace nepřípustným použitím síly proti Československu a následné setrvávání sovětských vojsk na československém území bylo neospravedlnitelné.

Čeští politici už v uplynulých dnech upozorňovali, že by ruský zákon o veteránech považovali za porušení smlouvy. Prezident Zeman, který se proti ruskému návrhu rovněž již dříve ohradil,  pak ve čtvrtek sdělil své výhrady i Zmejevskému.

„Prezident vyjádřil velmi pregnantně svůj názor. Jde nejenom o urážku České republiky, ale pan prezident to bere i jako věc osobní urážky, protože právě okupace v roce 1968 měla na jeho profesní a osobní život velmi negativní dopad,“ podotkl Ovčáček.

Kritika zazněla i ze Slovenska

Návrh zákona kritizovali i česká sněmovna a Senát, ministerstvo zahraničí a zástupci Slovenska. Čeští poslanci označili návrh některých ruských politiků za „odporný pokus legitimizovat okupaci“, který může poškodit vztahy mezi Českem a Ruskem. Horní komora vyzvala v usnesení nejvyšší české ústavní činitele ke společnému nesouhlasnému prohlášení.

Vojska států Varšavské smlouvy v čele se sovětskou armádou obsadila v srpnu 1968 Československo, aby potlačila pokus liberálního křídla komunistické strany o reformu systému. Okupace si vyžádala životy desítek lidí. 

V odůvodnění návrhu projednávaného ruskými zákonodárci se podle českého ministerstva zahraničí píše, že sovětští vojáci potlačili v Československu státní převrat. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov návrh označil za individuální iniciativu jednoho poslance. A stejně jako podle velvyslance i podle ministra zahraničí Rusko svůj postoj k srpnové invazi nemění.