Česko kritizuje ruský návrh uznání okupantů z roku 1968 za veterány

České ministerstvo zahraničí kritizuje návrh ruského zákona, který by uznal účastníky sovětské okupace Československa z roku 1968 za válečné veterány. Ministerstvo je znepokojeno odůvodněním návrhu projednávaného ruskými zákonodárci, podle něhož sovětští vojáci potlačili v Československu státní převrat. Šéf resortu při té příležitosti připomněl,  že okupace Československa byla v příkrém rozporu s mezinárodním právem.

České ministerstvo zahraničí reagovalo na návrh zákona, který nedávno projednali ruští političtí představitelé u kulatého stolu. Podle něj by byl sovětským účastníkům okupace Československa přiznán status veteránů, který by bývalým vojákům přinesl sociální výhody. 

Návrh zákona předložila ruská komunistická strana (KSRF), která také zmíněné setkání u kulatého stolu 30. května zorganizovala. Schůzky se podle informace na webu KSRF zúčastnili zástupci všech poslaneckých frakcí, členové výboru pro obranu a představitelé ministerstva zahraničí i společenských organizací. Výsledkem setkání více než 60 účastníků bylo schválení rezoluce s výzvou poslancům, aby předlohu zákona podpořili.

České ministerstvo zahraničních věcí podle mluvčího resortu Michala Bucháčka respektuje, že otázky sociální politiky jsou vnitřní záležitostí každé země. „Na straně druhé je však vážně znepokojeno odůvodněním návrhu novely zákona 'plněním úkolů při potlačení pokusu o státní převrat a při zabezpečení stabilizace situace v ČSSR po dobu rozsáhlé vojensko-strategické operace vojsky členských států Varšavské smlouvy od 21. srpna do listopadu 1968',“ sdělil. 

„Československo bylo v srpnu 1968 okupováno SSSR a většinou států Varšavské smlouvy v příkrém rozporu s mezinárodním právem a proti vůli tehdejších zákonných představitelů státu i naprosté většiny jeho občanů,“  reagoval český ministr zahraničí Tomáš Petříček na svém Twitteru.

Česká republika uzavřela roku 1993 s Ruskem smlouvu o přátelských vztazích a spolupráci, podle níž mají obě strany vůli skoncovat s totalitní minulostí spojenou právě s okupací v roce 1968.

Podle této smlouvy podepsané tehdy prezidenty obou zemí byla okupace nepřípustným použitím síly proti Československu a následné setrvávání sovětských vojsk na československém území bylo neospravedlnitelné. „Předpokládáme, že ruská strana považuje tuto smlouvu za platnou a vyvaruje se kroků, které by její obsah zpochybnily,“ uvedl Bucháček.

Návrh kritizuje také Slovensko

Návrh kritizuje také slovenský premiér Peter Pellegrini. Ten uvedl, že předloha bude jedním z témat jeho nadcházející oficiální návštěvy Moskvy, na které ho bude později v tomto týdnu doprovázet i šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák. Pellegrini už dříve vojenskou invazi do bývalého Československa a jeho následnou okupaci označil za hrubé porušení mezinárodního práva.

Vojska pěti států Varšavské smlouvy v čele se sovětskou armádou obsadila v roce 1968 Československo, aby násilím potlačila pokus liberálního křídla komunistické strany o reformu systému.