TÉMA

Obilná dohoda

Rumuni těží z krachu obilné dohody. Přístav Konstanca zažívá nebývalý rozmach
Šéf NATO Jens Stoltenberg ocenil, že se Ukrajině podařilo vytlačit ruské námořnictvo z části Černého moře a obnovit trasy pro vývoz obilí. Navzdory tomu, že Moskva v létě od obilné dohody odstoupila, koridorem Ukrajinci za poslední dva měsíce přepravili na sedm set tisíc tun zrna. Hlavní exportní cestou ale zůstává rumunská Konstanca. Za deset měsíců už prošlo přístavem u delty Dunaje skoro třicet milionů tun obilí, což je o pět milionů víc než za celý loňský rok.
29. 11. 2023|
Rusům vadí vývoz obilí, útočí i na civilisty. Ukrajinský přístav Izmajil se učí žít pod palbou
Rusové opakovaně cílí na důležitou infrastrukturu v ukrajinském přístavním městě Izmajil. Strategický význam Izmajilu vzrostl po vypovězení obilné dohody Ruskem, protože tudy vede alternativní obchodní trasa. Obyvatelé města si museli zvyknout na nepolevující útoky, které stále častěji cílí také na civilisty.
26. 10. 2023|
Do Istanbulu doplula druhá loď s ukrajinským obilím, ruským hrozbám navzdory
Do Istanbulu doplula druhá loď s nákladem ukrajinského obilí, oznámila agentura AFP s odvoláním na specializovaný server sledující námořní dopravu. Loď Aroyat, plavící se pod vlajkou Palau, vyplula v pátek z ukrajinského přístavu Čornomorsk. O den dříve do Istanbulu doplula loď Resilient Africa. Stalo se tak navzdory hrozbám Ruska, že napadne každou loď plující do či z ukrajinských přístavů.
24. 9. 2023|
Do ukrajinského přístavu připluly poprvé od vypovězení obilných dohod nákladní lodě
V ukrajinském přístavu Čornomorsk zakotvily v sobotu večer dvě nákladní lodě, které připluly pro obilí. Jsou to první plavidla, která do přístavů v Oděské oblasti vplula od začátku ruské invaze na Ukrajinu mimo rámec obilných dohod, od nichž Rusko letos v červenci odstoupilo. Do Černého moře zamířila navzdory hrozbám Moskvy, že bude pokládat lodě mířící do ukrajinských přístavů za vojenské cíle.
17. 9. 2023|
Lídři na summitu G20 uctili památku Gándhího, účastnili se Biden i Lavrov
Na summitu skupiny velkých ekonomik G20 v Dillí v neděli lídři států a vlád společně uctili památku indického politika a bojovníka za nezávislost Mahátmy Gándhího. Na začátek druhého a zároveň posledního dne setkání navštívili památník, kde byl Gándhí v roce 1948 po svém zavraždění zpopelněn. Následně indický premiér Naréndra Módí předal Brazílii předsednictví skupiny G20 a prohlásil dvoudenní summit za ukončený. Rovněž navrhl, aby státníci jednali na virtuálním zasedání ještě letos v listopadu.
10. 9. 2023Aktualizováno10. 9. 2023, 19:48|
Rusové zaútočili na tržiště v Kosťantynivce v Doněcké oblasti, sedmnáct lidí zabili
Sedmnáct lidí přišlo o život při ruském útoku na tržiště ve městě Kosťantynivka v ukrajinské Doněcké oblasti. Informovalo o tom Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) i místní úřady. Další lidé utrpěli zranění. Jeden člověk zemřel při ruském útoku na dunajský přístav Izmajil. Náletu čelil také Kyjev a Záporoží.
6. 9. 2023Aktualizováno6. 9. 2023, 21:04|
Rusko ostřelovalo ukrajinský přístav v deltě Dunaje
Rusko v noci provedlo vzdušný útok na jeden z velkých ukrajinských přístavů pro vývoz obilí. Uvedli to podle agentury Reuters ukrajinští představitelé. Zpráva o útoku na přístav Izmajil na Dunaji přišla jen několik hodin před plánovanými rozhovory ruského prezidenta Vladimira Putina s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Nad Oděskou oblastí, kde se tento přístav nachází, ukrajinská protiletecká obrana sestřelila 17 dronů íránské výroby, uvedl ráno šéf regionu Oleh Kiper a armádní činitelé.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 12:39|
Pěstovat vztah, nebo vlastní úrodu? Pětice států chce prodloužit zákaz dovozu ukrajinských plodin
Organizace spojených národů (OSN) žádá Rusko, aby Ukrajině opět zaručilo bezpečný vývoz obilí přes Černé moře. Odstoupení od obilné dohody totiž zvýšilo tlak na dopravní trasy po souši. Pětice unijních států chce proto prodloužit zákaz dovozu ukrajinských plodin a chránit tak domácí trh před levnější konkurencí. Ministři Polska, Maďarska, ale například i Slovenska to hodlají prosadit na nejbližší schůzi Evropské unie.
1. 9. 2023|
Ruské hrozby vyzněly naprázdno. Ukrajinskými vodami propluly první lodě od konce obilné dohody
Několik civilních nákladních lodí proplulo ruskou blokádou a poprvé od konce obilné dohody vplulo do ukrajinských vod a následně zakotvilo v ukrajinském černomořském přístavu Izmajil. Server Euromaidan Press píše o šesti lodích, Forbes zmiňuje tři. Rusko k 17. červenci ukončilo svou účast na obilné dohodě zajišťující bezpečnost lodí plujících na Ukrajinu. Poté oznámilo, že taková plavidla bude považovat za potenciální dopravce vojenského nákladu.
1. 8. 2023Aktualizováno1. 8. 2023, 12:35|
Řada států EU včetně Česka odmítá prodloužit zákaz dovozu ukrajinského obilí do pětice zemí
Řada zemí Evropské unie včetně Česka, Německa či Francie kritizuje možné prodloužení zákazu dovozu ukrajinských obilovin do Polska a čtyř dalších zemí sousedících s Ukrajinou. Po jednání ministrů zemědělství zemí EU o tom v Bruselu mluvili zástupci některých unijních vlád. Podle eurokomisaře pro zemědělství Janusze Wojciechowského zvažuje Evropská komise možnosti, jak financovat přepravu ukrajinské zemědělské produkce přes EU do zemí severní Afriky či Blízkého východu.
25. 7. 2023Aktualizováno25. 7. 2023, 22:47|
Rusko hrozí, že bude považovat lodě mířící na Ukrajinu za přepravce vojenského nákladu
Rusko bude od čtvrtka 20. července považovat všechny lodě, které poplují do ukrajinských černomořských přístavů, za potenciální dopravce vojenského nákladu. Podle agentury TASS to ve středu uvedlo ruské ministerstvo obrany s tím, že některé části Černého moře byly prohlášeny za „dočasně nebezpečné“ pro plavbu. Moskva v pondělí uvedla, že pozastavuje svou účast na černomořských obilných dohodách, které od loňského léta umožňovaly i přes boje na Ukrajině vyvážet ukrajinské zemědělské produkty.
19. 7. 2023Aktualizováno19. 7. 2023, 22:21|
Na okupovaném Krymu vzplál muniční sklad. Rusko zaútočilo na ukrajinská města
Na Ruskem okupovaném Krymském poloostrově hoří na vojenské základně muniční sklad. Kvůli požáru byla uzavřena dálnice Tavrida a úřady evakuují asi dva tisíce lidí ze čtyř blízkých obcí, uvedl podle ruské státní agentury TASS Moskvou dosazený okupační správce Krymu. Opačným směrem v noci na středu Rusko zaútočilo drony a raketami na jižní a východní část Ukrajiny, téměř celou zemí zněl poplach. Protivzdušná obrana odrážela útok na jihoukrajinské přístavní město Oděsa, píše Reuters. Zpravodaj agentury hlásil exploze i poblíž Kyjeva.
19. 7. 2023Aktualizováno19. 7. 2023, 13:15|
Rusko odstupuje od obilné dohody, oznámil Kreml
Rusko v pondělí zastavilo svou účast na černomořské obilné dohodě. Ta od loňského léta umožňovala i přes pokračující boje na Ukrajině, kam vpadla ruská vojska, vyvážet ukrajinské zemědělské produkty z přístavů v Černém moři. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova nebyly naplněny části dohody týkající se Ruska. Platnost smlouvy, kterou obě strany prodloužily naposledy v květnu, s pondělím končí. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je třeba udělat vše pro to, aby koridor mohl být nadále využíván, a to i bez Ruska.
17. 7. 2023Aktualizováno17. 7. 2023, 23:57|
Obilí za banku. Šéf OSN nabízí Rusku obchod
Generální tajemník OSN António Guterres navrhl ruskému vůdci Vladimiru Putinovi, aby umožnil prodloužit dohodu o vývozu obilí z ukrajinských přístavů výměnou za nepřímé připojení jedné z ruských bank k mezinárodnímu platebnímu systému SWIFT. S odvoláním na nejmenované zdroje to uvedla agentura Reuters. Zaslání dopisu, který by posunul jednání o dohodě, později potvrdil Guterresův mluvčí. Detaily ale neuvedl. Putin podle agentury TASS uvedl, že dopis zatím neviděl.
13. 7. 2023Aktualizováno14. 7. 2023, 10:56|
Čaputová a Erdogan podpořili Ukrajinu v NATO
Podle slovenské prezidentky Zuzany Čaputové je perspektiva Ukrajiny v Severoatlantické alianci. Spravedlivý mír podle ní musí respektovat územní celistvost země napadené Ruskem. Po jednání s ukrajinskou hlavou státu Volodymyrem Zelenským také ohlásila spolupráci obou zemí při výrobě munice či vývoji nového typu houfnice. Ukrajinský prezident následně zamířil do Istanbulu, kde jeho turecký protějšek Recep Tayyip Erdogan řekl, že si Ukrajina zaslouží stát se členem NATO.
7. 7. 2023Aktualizováno8. 7. 2023, 00:13|
Většina světa si nechce nechat diktovat pravidla Západem, prohlásil Lavrov
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov vyzval k rozšíření Rady bezpečnosti OSN tak, aby v ní měly větší zastoupení asijské, africké a latinskoamerické země. Podle Lavrova je Rada bezpečnosti spíše prozápadní a většina světa podle něj nechce žít podle pravidel „diktovaných Západem“.
30. 6. 2023|
Rusko nakonec povolilo. Obilí z ukrajinských přístavů může dál proudit do světa
Rusko odsouhlasilo prodloužení dohody o přepravě zemědělských komodit z ukrajinských přístavů přes Černé moře o další dva měsíce. Oznámil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Platnost ujednání měla vypršet ve čtvrtek a Moskva hrozila vypovězením smlouvy, pokud nebudou zrušeny překážky týkající se vývozu ruských zemědělských produktů a hnojiv. Dohodu zprostředkovala v červenci 2022 organizace OSN za pomoci Ankary. Její prodloužení už potvrdily i Moskva a Kyjev.
17. 5. 2023Aktualizováno17. 5. 2023, 19:26|