Rusko nakonec povolilo. Obilí z ukrajinských přístavů může dál proudit do světa

Rusko odsouhlasilo prodloužení dohody o přepravě zemědělských komodit z ukrajinských přístavů přes Černé moře o další dva měsíce. Oznámil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Platnost ujednání měla vypršet ve čtvrtek a Moskva hrozila vypovězením smlouvy, pokud nebudou zrušeny překážky týkající se vývozu ruských zemědělských produktů a hnojiv. Dohodu zprostředkovala v červenci 2022 organizace OSN za pomoci Ankary. Její prodloužení už potvrdily i Moskva a Kyjev.

„Díky snaze naší země, s podporou našich ruských přátel a s příspěvkem našich ukrajinských přátel se rozhodlo o prodloužení na další dva měsíce dohody o černomořském obilném koridoru,“ prohlásil podle tureckého tisku Erdogan. Podle něj se jedná o klíčové rozhodnutí pro zajištění bezproblémových dodávek potravin ve světě.

„Vítáme pokračování iniciativy, ale zdůrazňujeme, že musí fungovat efektivně,“ sdělil ukrajinský vicepremiér Oleksandr Kubrakov. Rusko vyzval, aby přestalo používat dohodu jako „zbraň a vydírání“. Ukrajina tvrdí, že Rusko od poloviny dubna bezdůvodně omezovalo plnění dohody. Kyjev také stál o to, aby dohoda byla prodloužena na delší období.

„Prodloužení obilné dohody je na dva měsíce,“ uvedla mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová. Podle ní je nutné co nejrychleji napravit „pokřivení“ v plnění dohody.

„Toto prodloužení je dobrou zprávou pro svět,“ prohlásil generální tajemník OSN António Guterres, který vyjádřil naději, že se dohodu podaří dále zlepšit a prodloužit na delší období. Přiznal však, že se nepodařilo vyřešit všechny otázky. Podle něj je dohoda „důležitá pro světovou potravinovou bezpečnost“.

Kyjev tvrdí, že na inspekci čekají desítky lodí

Ve středu ještě podle dosavadní dohody vyplulo z ukrajinského Čornomorsku plavidlo DSM Capella vezoucí 30 tisíc tun kukuřice do Turecka, vyplývá podle Reuters z dat poskytnutých OSN.

Ukrajina ale tvrdí, že se tempo inspekcí lodí, jež plují z a do ukrajinských přístavů, v posledních týdnech velmi zpomalilo. Na inspekci podle ní čeká v tureckých vodách zhruba sedmdesát lodí a od 6. května nebyla vpuštěna do Černého moře žádná loď směřující do ukrajinských přístavů, napsala agentura AP.

Klíčové zásoby obilí pro chudší země světa

Dohoda od loňského července umožnila vývoz zhruba třiceti milionů tun potravin z ukrajinských přístavů, které předtím válka vyvolaná Ruskem uzavřela. Podle OSN to přispělo ke snížení světových cen potravin a pomohlo především řadě rozvojových zemí. Právě do nich značná část ukrajinského obilí směřuje.

Dohoda byla naposledy prodloužena v březnu na 60 dní. Rusko dlouhodobě ujednání kritizuje a tvrdí, že není naplňována ta část dohody, která počítá s odstraněním překážek pro vývoz ruských potravin a hnojiv. Od minulého týdne o prodloužení jednali zástupci Ruska, Ukrajiny, Turecka a OSN.